Βοηθήστε τον μικρό σας υπνοβάτη

Βοηθήστε τον μικρό σας υπνοβάτη

Πώς θα διαχειριστείτε τα περιστατικά υπνοβασίας του μικρού σας;

Περπατάει με ανοιχτά τα μάτια μέσα στο σκοτάδι, καθοδηγούμενο από τη μνήμη του, αλλά το άλλο πρωί δεν θυμάται τίποτα; Αν το μικρό σας υπνοβατεί μην ανησυχείτε ότι κάτι άσχημο του συμβαίνει, μιας και η υπνοβασία είναι φυσιολογική κατάσταση στην παιδική ηλικία. Μάλιστα μερικά παιδιά αρχίζουν να υπνοβατούν από τη στιγμή που μαθαίνουν να περπατούν και συνήθως αποχωρίζονται τη συνήθεια των ακούσιων νυχτερινών περιπλανήσεων στην εφηβεία. Αν στο διπλανό δωμάτιο, λοιπόν, κοιμάται ένας μικρός υπνοβάτης, δείτε πώς είναι καλύτερο να διαχειριστείτε κάθε συμβάν.

Φροντίστε για την ασφάλειά του. Μπορεί να φαίνεται σίγουρο για το επόμενο βήμα του όταν υπνοβατεί, όμως χρειάζεται να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους. Για να αποφύγει να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού μέσα στη νύχτα τοποθετήστε κάτι μεγάλο μπροστά της ή αφού κλειδώσετε απομακρύνετε τα κλειδιά από την κλειδαριά. Φροντίστε ακόμα να τοποθετείτε μια μπάρα ασφαλείας μπροστά σε σκάλες και σκαλοπάτια αλλά και να απομακρύνετε παιχνίδια ή αντικείμενα που βρίσκονται σκορπισμένα κοντά στο κρεβάτι του. Για να έχετε μια εικόνα πού πάει όταν υπνοβατεί, βάλτε ένα κουδουνάκι στην πόρτα του υπνοδωματίου για να κουδουνίζει κάθε φορά που την ανοίγει.

Αυξήστε τις ώρες που κοιμάται. Η έλλειψη ύπνου έχει σαν αποτέλεσμα να επιμηκύνεται το στάδιο του βαθύ ύπνου, κατά το οποίο λαμβάνει χώρα η υπνοβασία. Έτσι ο ανεπαρκής ύπνος και οι διαταραχές του αυξάνουν τις πιθανότητες υπνοβασίας. Φροντίστε, επομένως, το μικρό σας να κοιμάται αρκετές ώρες και κυρίως την ώρα που πρέπει το βράδυ.

Οδηγήστε το απαλά προς το κρεβάτι. Διατηρώντας την ηρεμία σας και παραμένοντας ήσυχοι οδηγήστε το απαλά προς το κρεβάτι του. Το επόμενο πρωί δεν θα θυμάται τίποτα επομένως δεν υπάρχει λόγος να το ρωτήσετε σχετικά με το περιστατικό. Αν σας ανησυχεί η συχνότητα με την οποία υπνοβατεί, μη διστάσετε να το συζητήσετε με τον παιδίατρο.  

Μην δοκιμάσετε να το ξυπνήσετε. Δεν θα του προκαλέσετε κακό αλλά επειδή θα του πάρει λίγο χρόνο για να καταλάβει τι γίνεται, είναι πολύ πιθανό να νιώσει πως απειλείται από εσάς επειδή το ξυπνάτε. Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί πανικός ή να έχετε κλάματα μέσα στη νύχτα, επομένως αφήστε το να συνεχίσει τον ύπνο του σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Ξυπνήστε το ακολουθώντας ένα πρόγραμμα. Αν παρατηρήσετε ότι το μικρό σας υπνοβατεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε βράδυ, δοκιμάστε να το ξυπνάτε λίγο πριν πλησιάσει αυτή η ώρα (αν υπνοβατεί μεταξύ 12 και 1, ξυπνήστε το ελαφρά πριν τις 12). Δεν χρειάζεται να ξυπνήσει εντελώς, απλά να αντιδράσει κάπως στο άγγιγμα ή την ομιλία σας. Συνεχίστε το ίδιο πρόγραμμα σε καθημερινή βάση και αν δεν έχει υπνοβατήσει για μια εβδομάδα, ακολουθήστε την εν λόγω τακτική μέρα παρά μέρα. Όταν σταματήσει να υπνοβατεί δεν χρειάζεται πλέον να το ξυπνάτε. 

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Μικροί υπνοβάτες».