Το κράνος και φύγαμε!

Ποδήλατο με κράνος

Ενθαρρύνετε τον μικρό σας ποδηλάτη να φοράει το κράνος του

Λατρεύει το ποδήλατο αλλά όταν πρόκειται να του φορέσετε το κράνος του αντιστέκεται σθεναρά. Μπορεί η χρήση του ποδηλάτου – τουλάχιστον στο δρόμο – να μην είναι ακόμα τόσο διαδεδομένη όπως στο εξωτερικό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και στο πάρκο ή σε μια πλατεία δεν μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα. Συνεπώς το κράνος είναι απαραίτητο και αξίζει τον κόπο να το πείσετε να το φοράει. Όσο πιο νωρίς του μάθετε πως πρέπει να φοράει κράνος τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα του γίνει συνήθεια. Κι έτσι θα είστε σίγουροι ότι όποτε κάνει τις μικρές του βόλτες πάνω στις δύο ρόδες θα είναι ασφαλές.

  • Επιλέξετε το μαζί. Διαλέξετε μαζί με το μικρό σας το κράνος που θέλει για να του ταιριάζει και να είναι άνετο. Αν επιλέξει κάποιο κράνος με σχέδια ή έντονα χρώματα τόσο το καλύτερο, καθώς είναι πιο πιθανό να θέλει να το φορέσει στη συνέχεια.
  • Ζητήστε του να σας αντιγράψει. Μην παραλείπετε να φοράτε και εσείς κράνος αν πηγαίνετε για ποδήλατο μαζί. Το μικρό σας μαθαίνει από εσάς παρατηρώντας σας. Συνεπώς θα είναι λίγο άδικο και ακατανόητο να ζητάτε από το ίδιο να φορέσει το κράνος ενώ εσείς κάνετε ποδήλατο χωρίς αυτό. Αν κανονίσετε ποδηλατάδα με φίλους, παροτρύνετε και εκείνους να χρησιμοποιήσουν κράνη.
  • Εξηγήστε του γιατί πρέπει να προστατέψειτο κεφάλι του. Σαφώς και υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για να πείσετε το μικρό σας γιατί είναι σημαντικό να φοράει κράνος. Εξηγήστε τους ότι το ποδήλατο είναι όχημα και όχι παιχνίδι, ότι θέλετε να το προστατέψετε από κάποιο ατύχημα, ότι αν πέσει κάτω και χτυπήσει στο κεφάλι ενδέχεται το χτύπημα να είναι πολύ σοβαρό (ωστόσο, φροντίστε να μην το τρομάξετε) και ότι οι επαγγελματίες ποδηλάτες φορούν πάντα κράνη. Δείξτε του ακόμα σχετικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο με παιδιά της ηλικίας του και μεγαλύτερους ποδηλάτες που χρησιμοποιούν κράνος.
  • Επιβραβεύστε το. Όποτε χρησιμοποιεί κράνος χωρίς να του το έχετε ζητήσει επαινέστε το ή επιβραβεύστε το με κάτι.
  • Μην του επιτρέψετε να κάνει ποδήλατοαν δεν φοράει κράνος και φροντίστε να είστε συνεπείς και σταθεροί. Αν του επιτρέψετε να πάρει το ποδήλατο χωρίς το κράνος, θα σταματήσει να πιστεύει ότι είναι τόσο σημαντικό για την υγεία του.
  • Ενθαρρύνετε τους φίλους του να φορούν κράνος όταν κάνουν ποδήλατο, καθώς είναι πιο εύκολο για εκείνο να επηρεαστεί ή να αντιγράψει τις συνήθειες των συνομηλίκων του.  Εάν δεν φορούν, κάντε μια φιλική κουβέντα με τους γονείς τους.

Μάθετε κι αυτό:

Το κράνος ποδηλάτου είναι τοποθετημένο σωστά αν καλύπτει και το μπροστινό τμήμα του κεφαλιού. Αν γέρνει προς τα πίσω δεν προστατεύει. Επίσης θα πρέπει να είναι σταθερό στο κεφάλι, να μην γυρίζει και να μην γέρνει προς τα μπροστά αν κάποιος το χτυπήσει ή προσπαθήσει να το μετακινήσει. 


Αναζητάτε κι άλλα άρθρα σχετικά με το ποδήλατο; Διαβάστε τα:

"Μαθήματα ποδηλάτου" και "Λιλιπούτειοι ποδηλάτες"