Ποιες είναι οι 10 ποιο βασικές κοινωνικές δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσει το παιδί σας; Ενημερωθείτε και βοηθήστε το να τις κατακτήσει!
Η αυτοπεποίθηση ενός παιδιού δέχεται σημαντική ώθηση μέσα από την σύναψη επιτυχημένων σχέσεων. Γι’ αυτό και η κατάκτηση κοινωνικών δεξιοτήρων είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς θα του επιτρέψει να επικοινωνήσει, να αλληλεπτιδράσει και να κοινωνικοποιηθεί.
Ποιες, όμως , είναι οι 10 πιο σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες που θα το βοηθήσουν στην καθημερινή του επικοινωνία αλλά και στην διατήρηση επιτυχημένων σχέσεων;
- Το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει πως να συστήνεται. Προτρέψτε το να πλησιάσει το άτομο που το ενδιαφέρει, να το κοιτάξει στα μάτια και με χαμόγελο να χαιρετήσει και να συστηθεί. «Γεια, με λένε Γιώργο. Εσένα;».
- Θα πρέπει να ακόμη να μπορεί να παραμένει συγκεντρωμένο σε μια δραστηριότητα. Κανείς δεν θέλει έναν φίλο που δεν μπορεί να παίξει έστω και για μερικά λεπτά ή έναν συμμαθητή που μιλάει διαρκώς μέσα στην τάξη!
- Επίσης, καλό θα ήταν να γνωρίζει πως να ακολουθεί οδηγίες. Πολλές φορές τα παιχνίδια φαντασίας υποκεινούνται από έναν αρχηγό, ο οποίος δίνει στα μέλη της ομάδας κατευθύνσεις, ώστε να ξεκινήσει το παιχνίδι. «Εσύ Μαρία ετοίμασε το τσάι και τα γλυκίσματα και εγώ θα πάρω να φέρω τα φλυτζάνια».
- Επιπροσθέτως, θα πρέπει να γνωρίζει πως να ζητάει (και να δέχεται) βοήθεια.
- Εξαιρετικά σημαντικό είναι να μπορεί να διαφωνεί με τρόπο κατάλληλο και εποικοδομητικό. Η λεκτική και σωματική βία δεν βοηθούν στην διατήρηση μιας φιλίας.
- Ακόμη, οφείλει να δέχεται το «όχι» ως απάντηση. Θα σκοντάψει πολλές φορές πάνω στην άρνηση, οπότε και πρέπει να γνωρίζει πως να την αποδέχεται.
- Φυσικά, θα πρέπει να μπορεί να δείξει ευγνωμοσύνη. Κανείς δεν θέλει έναν αχάριστο στην ζωή του. Ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά και ένα «ευχαριστώ» είναι ό,τι πιο ευγενικό και όμορφο μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε δύο φίλους.
- Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να γνωρίζει πως να ζητάει «συγγνώμη». Τα λάθη είναι μέσα στην ζωή! Μάθετε στο παιδί σας να τα αναγνωρίζει και να απολογείται.
- Ακόμη, αναγκαίο είναι να μπορεί να ελέγξει με επιτυχία τα συναισθήματά του. Στην παιδική ηλικία τα αυτά είναι πιο έντονα και δύσκολα χαλιναγωγούνται. Ωστόσο, οι εκρήξεις οργής ή ζήλειας, ειδικά εάν είναι συχνό φαινόμενο, μπορούν να καταστρέψουν μία σχέση. Διδάξτε στο παιδί τεχνικές διαχείρισης συναισθημάτων, ένα αναγκαίο εφόδιο ζωής!
- Τέλος, το παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να δέχεται την κριτική των άλλων αλλά και τις συνέπειες των πράξεών του.
Κι επειδή οι πρώτοι φίλοι ενός παιδιού είναι οι γονείς του εναπόκειται σε εσάς να του διδάξετε όλες αυτές τις τόσο σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες. Ξεκινήστε από την νηπιακή ηλικία και προσπαθήστε μέσα από την καθημερινή σας επαφή, τις μεθόδους διαπαιδαγώγησης, την συζήτηση, την ανάγνωση βιβλίων και τα παιχνίδια ρόλων να του τις εμφυσήσετε.