11 Τρόποι να βοηθήσετε και να υποστηρίξετε το παιδί σας στις κοινωνικές του συναναστροφές.
Το αναπτυξιακό κοινωνικό άγχος εμφανίζεται νωρίς στην παιδική ηλικία ως φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης των κοινωνικών λειτουργιών και είναι ένα στάδιο το οποίο τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν. Σημαντική στην διαχείριση του κοινωνικού άγχους είναι η δική σας συμβολή, γι’ αυτό και σήμερα σας παρουσιάζουμε 11 τρόπους για να υποστηρίξετε το παιδί σας.
Η δική σας στήριξη θα του δώσει τα απαραίτητα εφόδια για να ξεπεράσει την ανησυχία του, να μπει σε νέες ομάδες, να αισθανθεί άνετα μέσα σε αυτές, να επικοινωνήσει ευχάριστα με τους άλλους αλλά και να υπερασπιστεί τον εαυτό του εάν αυτό χρειαστεί.
1. Αναγνωρίστε τις ανάγκες του και ανταποκριθείτε σε αυτές
Σύμφωνα με έρευνες, οι μητέρες που ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες των παιδιών τους τα βοηθούν στο να μάθουν να ηρεμούν τον εαυτό τους και να διαχειρίζονται ευκολότερα τις αντιδράσεις τους.
2. Συμπάσχετε με τις ανησυχίες του και μην το ντροπιάζετε
Με το να αναγνωρίζετε τα συναισθήματα του παιδιού σας, χωρίς διάθεση για κριτική, το βοηθάτε να αισθανθεί καλά με τον εαυτό του. Αντίθετα, με το να δίνετε την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά με τη συμπεριφορά του («άχου...κοίτα ντροπές που τον πιάσανε!») το κάνετε να ασιθάνεται χειρότερα και ενισχύετε την ανασφάλειά του.
3. Επιδείξτε άνετη συμπεριφορά στις συναναστροφές σας
Τα παιδιά διδάσκονται με την παρατήρηση, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να είστε φιλικοί με τους άλλους, να προσφέρετε βοήθεια όπου την χρειάζονται και γενικά να επιδεικνύετε μια άνετη συμπεριφορά στις κοινωνικές σας συναναστροφές.
4. Διδάξτε βασικές κοινωνικές δεξιότητες, χρήσιμες στην συναναστροφή με παιδιά και ενηλίκους
Τα παιδιά χρειάζεται να διδαχθούν κοινωνικές δεξιότητες, όπως το να συστήνονται, να δίνουν το χέρι, να διατηρούν οπτική επαφή με τον συνομιλητή, να χαμογελούν και να κάνουν μια ευγενική και ευχάριστη συζήτηση. Όλα αυτά κατακτόνται μέσα από παιχνίδια ρόλων που μπορείτε να παίξετε στο σπίτι.
5. Διδάξτε το παιδί σας πως να κάνει φίλους
Μέσα από παιχνίδια ρόλων βοηθήστε το παιδί σας να μάθει τον τρόπο που μπορεί να μπει σε ένα ομαδικό παιχνίδι στην παιδική χαρά, να συστηθεί με άλλα παιδιά σε ένα party ή να συμμετεχει ενεργά σε ένα ραντεβού για παιχνίδι. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά βιβλία και έπειτα να εφαρμόσετε μαζί όσα μάθατε. Να θυμάστε πως τα παιδιά που πρώτα παρατηρούν μια ομάδα και βρίσκουν τρόπο προσέγγισης εντάσσονται σε αυτήν πιο επιτυχημένα από εκείνα που χρησιμοποιούν πιο ευθείες μεθόδους.
6. Εκπαιδεύστε το παιδί σας στο να εκφράζει τις ανάγκες του και να υπερασπίζεται τον ευατό του σε κοινωνικές περιστάσεις.
Όλα τα παιδιά χρειάζονται την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να χειριστούν καταστάσεις όταν οι γονείς τους δεν βρίσκονται κοντά. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις εκφοβισμού. Για μία ακόμα φορά, το παιχνίδι ρόλων είναι πολύ σημαντικό για να διαχειριστούμε τις ανησυχίες του παιδιού, το ίδιο και η ανάγνωση βιβλίων αλλά και οι συζητήσεις τύπου «Τι θα έκανες εσύ σε περίπτωση που...».
7. Μην βάζετε στο παιδί σας την «ταμπέλα» του ντροπαλού
Με το να χαρακτηρίζετε το παιδί σας «ντροπαλό» είναι σαν να του προσδίδετε ένα εκ γεννετής χαρακτηριστικό, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί. Αντ’ αυτού, φροντίστε να αναγνωρίζετε τους φόβους του και να του υπενθυμίζετε ότι μπορεί να τους ξεπεράσει. Πείτε, για παράδειγμα: «Καμιά φορά σου παίρνει κάποιο χρόνο για να εγκλιματιστείς και να νιώσεις άνετα. Θυμάσαι στο πάρτι του Ανδρέα που μου κρατούσες σφιχτά το χέρι; Στο τέλος, όμως, πέρασες πολύ καλά παίζοντας με τα υπόλοιπα παιδιά».
8. Διδάξτε αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων και της κοινωνικής αδεξιότητας
Μία πολλή αποτελεσματική προσέγγιση στο κοινωνικό άγχος είναι η αποδοχή του ότι είναι κάτι φυσιολογικό που επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους. Αποδεχόμενος ότι είναι αποδεκτό συναίσθημα, κατορθώνεις στο να επικεντρώσεις στους άλλους περισσότερο από ότι στον ευατό σου. Γιατί, λοιπόν, να μην διδάξετε στο παιδί σας πως σε μια κοινωνική επαφή δεν χρειάζεται να είναι το ίδιο ενδιαφέρον αλλά να δείχνει ενδιαφέρον στο συνομιλητή του, κάνοντας ερωτήσεις και ακούγοντας με προσοχή τις απαντήσεις;!
9. Παρέχετε μικρές καθημερινές ευκαιρίες αλληλεπίδρασης
Τα κοινωνικά αγχώδη παιδιά, ειδικά εάν είναι εσωστρεφή, χρειάζονται διαλείμματα από τις κοινωνικές συναναστροφές. Ωστόσο, δεν πρέπει να είστε υπερπροστατευτικοί. Είναι σημαντικό να δίνετε πολλές ευκαιρίες στο παιδί, ώστε να εξασκήσει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Μια μικρή βόλτα στο πάρκο, την παιδική χαρά, την παραλία, μια επίσκεψη σε έναν παιδότοπο, ένα θέατρο, ένα παιδικό μουσείο είναι άριστες ευκαιρίες για να κάνει νέες επαφές και γνωριμίες.
10. Μην πιέζετε το παιδί σας
Κάποια παιδιά λατρεύουν να λένε ανέκδοτα ή να δείχνουν στην γιαγιά πόσο καλά έμαθαν την άλφα-βήτα, ωστόσο κάποια άλλα μισούν αυτές τις «εκδηλώσεις». Απολαύστε την μοναδικότητα του παιδιού σας και μην το πιέζετε να κάνει κάτι που δεν θέλει. Δεν είναι σωστό να νιώθει αποδεκτό μόνο όταν κάνει show!
11. Αναγνωρίστε πως ένας καλός φίλος αξίζει όσο πολλοί γνωστοί
Πολλοί γονείς ανησυχούν εάν το παιδί τους δεν είναι η ψυχή του party. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι βρει ένα τουλάχιστον άτομο με το οποίο θα νιώσει συνδεδεμένο, θα μπορεί να συζητήσει και θα θέλει να παίξει. Δεν χρειάζεται να κάνει πολλούς φίλους, λίγοι και καλοί αρκούν.