Τι να κάνετε αφού έχετε φωνάξει στο παιδί σας!

Τι να κάνετε αφού έχετε φωνάξει στο παιδί σας!

6 βήματα για να αποκαταστήσετε την σχέση σας.

Ας το παραδεχτούμε: όλοι κάποια στιγμή φωνάξαμε στα παιδιά μας. Πολλές φορές το άγχος, η κούραση, τα προβλήματα της καθημερινότητας μας κάνουν να χάνουμε τον έλεγχο. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιο τουPittsburgh στις ΗΠΑ αναφέρει πως οι φωνές είναι εξίσου επιβλαβείς με το ξύλο (μάθετε περισσότερα εδώ). Τι να κάνετε, λοιπόν, για να αποκαταστήσετε την σχέση σας και να λύσετε το πρόβλημα (που με τις φωνές φυσικά και δεν λύθηκε!);

1. Ηρεμήστε   

Την έκρηξη σας κάτι την προκάλεσε. Γι’ αυτό και είναι συνετό να απομονωθείτε για μερικά λεπτά, να ηρεμήσετε και να ξεκαθαρίσετε για ποιον λόγο βρισκόσασταν σε ένταση. Είστε κουρασμένη; Αγχωμένη; Σας απασχολεί κάτι;

Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και αδειάστε το μυαλό σας, αφού μετά το περιστατικό είναι πιθανό να αισθάνεστε πολύ χειρότερα, μιας και στα προβλήματά σας έχετε προσθέσει ένταση και ενοχές.

2. Απολογηθείτε

Όταν ηρεμήσετε, βγείτε έξω και απολογηθείτε στα παιδιά σας για την συμπεριφορά σας. Πείτε πως κάνατε λάθος που φωνάξατε και πως δεν είχατε πρόθεση να τα αναστατώσετε ή να τα τρομάξετε. Με τον τρόπο αυτό τους δίνετε να καταλάβουν πως όλοι κάνουν λάθη πότε πότε. Ακόμα και οι γονείς.

3. Εξηγήστε

Αφού απολογηθείτε, δώστε τους να καταλάβουν τι σας έκανε να χάσετε τον έλεγχο. Παραδεχθείτε πως έπρεπε να είχατε χειριστεί καλύτερα την κατάσταση αφού εκείνα δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι είστε, λόγου χάρη, περισσότερο κουρασμένη σήμερα.

4. Λύστε το αρχικό πρόβλημα

Όπως είπαμε, αυτό που προκάλεσε την έκρηξή σας δεν έχει λυθεί με τις φωνές. Καθίστε, λοιπόν, και πείτε πως πρέπει να βρείτε έναν καλύτερο τρόπο από τις φωνές για να το λύσετε. Συζητήστε το πρόβλημα (π.χ. μάλωναν για το τηλεκοντρόλ) και βρείτε μαζί μία λύση (π.χ. να δουν κάτι που αρέσει και στα δύο, να μαγνητοσκοπήσετε την μία εκπομπή και να δείτε την άλλη, να χρησιμοποιήσει ένα από τα δύο την τηλεόραση του δωματίου σας ή να κάνετε κάτι όλοι μαζί εναλλακτικά, όπως να δείτε ταινία ή να παίξετε επιτραπέζιο).

5. Επανασυνδεθείτε

Πολλές φορές το να χάσετε τον έλεγχο αποτελεί μια υπενθύμιση του ότι πρέπει να έρθετε πιο κοντά με τα παιδιά σας και να κάνετε πιο δυνατό τον συναισθηματικό σας δεσμό. Σκεφτείτε, λοιπόν, τι κάνατε μαζί παλιότερα που τους άρεσε και έχετε σταματήσει ή τι θα μπορούσατε να κάνετε για να επανασυνδεθείτε.

6. Δώστε χάρη στον εαυτό σας

Δεν χρειάζεται μετά το περιστατικό να μετουσιωθείτε σε σάκο του μποξ και να χτυπάτε ξανά και ξανά τον εαυτό σας για την πράξη του. Διώξτε τις ενοχές και δώστε χάρη στον εαυτό σας. Το σημαντικό, άλλωστε, είναι πως παραδεχθήκατε το λάθος σας και προσπαθήσατε να το διορθώσετε.