Γιατί να επιλέξετε μπάλα καρέκλα για το γραφείο του;
Οι μπάλες ισορροπίας εφευρέθηκαν το 1960 για φυσιοθεραπευτικούς σκοπούς. Τότε, όμως, κανείς δεν φανταζόταν, ούτε καν ο δημιουργός τους, ότι θα μπορούσαν να φανούν άκρως βοηθητικές σε παιδιά με προβλήματα συγκέντρωσης. Κι όμως! Σήμερα συμβαίνει ακριβώς αυτό! Πολλοί γιατροί στο εξωτερικό συστήνουν την μπάλα ισορροπίας ως το μέσο για να αναπτύξουν τα παιδιά με Σύνδρομο Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας την δυναμική τους στις σχολικές αίθουσες.
Μάλιστα, το παραπάνω δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήδη από την δεκαετία του 1980 ορισμένοι εργοθεραπευτές διατείνονταν πως εάν η μπάλα ισορροπίας χρησιμοποιηθεί ως καρέκλα μπορεί να βοηθήσει στο έπακρο τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Ενώ αργότερα, συγκεκριμένα το 2003, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Occupational Therapy επιβεβαίωσε πως η μπάλα-καρέκλα βοηθά τα παιδιά να κάθονται ακίνητα για περισσότερο, να εστιάζουν και γράφουν με μεγαλύτερη σαφήνεια.
Τέλος, το 2007 η κλινική Mayo στο Rochester διασταύρωσε τα παραπάνω αποτελέσματα σε μια μελέτη για την χρήση μπάλας-καρέκλας στην τάξη. Οι μελετητές κατάλαβαν πως αυτή η μικρή αλλαγή προωθούσε την μάθηση και μείωνε την παχυσαρκία, αφού τα παιδιά μπορούσαν αναπηδώντας ελαφρώς στην μπάλα να παραμείνουν ενεργά και περισσότερο προσεκτικά. Μάλιστα, ο επικεφαλής της έρευνας αποδίδει την αλλαγή αυτή και στην εκτόνωση της επιπλέον ενέργειας.
Η ακινησία δεν είναι πάντα καλή
Τα παιδιά έχουν ανάγκη την κίνηση, έχουν ανάγκη για να εκτονώσουν την ενέργειά τους. Γι’ αυτό και στα διαλείμματα, ειδικά των δημοτικών, συμπεριφέρονται σαν σμήνος από αεικίνητα έντομα που τρέχουν, παίζουν, κυλιούνται και χοροπηδούν.
Μερικά παιδιά, ωστόσο, χρειάζονται περισσότερη κίνηση από άλλα. Σε κάποια παιδιά με αισθητηριακές διαταραχές επεξεργασίας ή Σύνδρομο Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας η κίνηση είναι αυτή που ενεργοποιεί την λειτουργία του εγκεφάλου. Σε αυτά τα παιδιά η αστάθεια της μπάλας-καρέκλας αναγκάζει την επαγρύπνηση του μυϊκού συστήματος. Το παιδί, με άλλα λόγια, κινείται συνεχώς για να ισορροπήσει κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Τι μπορείτε να κάνετε σε πρακτικό επίπεδο
Επειδή τα σχολεία θα αργήσουν πολύ να αντικαταστήσουν τις συμβατικές καρέκλες με καρέκλες-μπάλες, ορίστε μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε σπίτι για να βοηθήσετε το παιδί σας να συγκεντρωθεί μέσα από ελαφριά κίνηση:
1) Προμηθευτείτε μπάλα-καρέκλα για το γραφείο του αλλά και για τις ώρες που απλώς κάθεται να διαβάσει ένα βιβλίο, να παίξει ένα video gameή να παρακολουθήσει τηλεόραση.
2) Εάν δεν έχετε χρήματα για να αποκτήσετε μια μπάλα-καρέκλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή μπάλα ισορροπίας.
3) Εναλλακτικά, μπορείτε να κολλήσετε ένα κομμάτι γυαλόχαρτο κάτω από το γραφείο του για να τρίβει εκεί τα χέρια του καθώς διαβάζει ή να δέσετε μια ζώνη αναπήδησης στα πόδια της καρέκλας του για να τα πηγαίνει πάνω κάτω καθώς διαβάζει.
4) Τέλος, μπορεί να το δώσετε ένα βάζο με διάφορα απτικά αντικείμενα, όπως μπάλες συμπίεσης, πλαστικά ζωάκια κοκ για να απασχολεί τα χέρια του όταν πρέπει να παραμείνει καθισμένο για περισσότερο απ’ όσο θέλει.