Σεβασμός στα πράγματα των άλλων

Σεβασμός στα πράγματα των άλλων

Πώς θα μάθετε στο παιδί προσχολικής ηλικίας να σέβεται τα πράγματα των άλλων

Παρόλο που εκείνο δεν αφήνει κανέναν να αγγίξει τα δικά του πράγματα, πολύ συχνά θέλει να αγγίζει, να περιεργάζεται ή να χρησιμοποιεί τα πράγματα των άλλων. Λογικό αφού όσα δεν είναι οικεία του φαίνονται πολύ πιο ελκυστικά. Ωστόσο είναι σημαντικό να μάθει ότι πρέπει να τα σέβεται, με άλλα λόγια να τα προσέχει, αλλά και να τα αντικαθιστά ή να τα διορθώνει αν τα χαλάσει ή τα χάσει.  

  • Μην δημιουργήσετε θέμα για πράγματα που τυχόν έχει πάρει ή χαλάσει το μικρό σας, γιατί έτσι του δείχνετε πως αυτός είναι ένας καλός τρόπος να κερδίσει την προσοχή σας. Με ήρεμο τρόπο εξηγήστε του πώς αισθάνεται κάποιος όταν κάποιος παίρνει χωρίς την άδειά του ή καταστρέφει ένα δικό του αντικείμενο, προσπαθώντας να το βοηθήσετε να μπει στη θέση του άλλου.
  • Εξηγήστε του πως η ειλικρίνεια είναι πολύ σημαντική για εσάς και ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιστρέψει το αντικείμενο ή να πει στον ιδιοκτήτη ότι το χάλασε. Αποφύγετε να δώσετε εξηγήσεις εσείς, αφήνοντας έτσι το μικρό σας να το κάνει, ακόμα και αν στην αρχή ντρέπεται.
  • Ζητήστε από τον ιδιοκτήτη να πει ο ίδιος στο μικρό σας πώς αισθάνθηκε (αν είναι κάποιος κοντινός σας άνθρωπος) και στη συνέχεια προτείνετε στο παιδί σας να επαναλάβει όσα άκουσε. Εστιάστε ωστόσο στο ότι ναι μεν η επιλογή του δεν ήταν σωστή αλλά τώρα που γνωρίζει πως αισθάνεται κάποιος όταν δεν σέβονται τα υπάρχοντά του δεν θα το ξανακάνει.
  • Σημαντικό είναι να ακολουθείτε αυτούς τους κανόνες και στο σπίτι, δηλαδή να μάθετε στο μικρό σας να ρωτάει πριν πάρει κάποιο αντικείμενο που ανήκει σε κάποιον άλλον και να ορίσετε επιπτώσεις σε περίπτωση που το καταστρέψει. Οι επιπτώσεις αυτές δεν έχουν στόχο να τιμωρήσουν το παιδί αλλά να το διδάξουν πώς μπορεί να διορθώσει το λάθος του (π.χ. να φτιάξει ή να αντικαταστήσει το αντικείμενο που χάλασε).
  • Στόχος επίσης είναι να μάθετε στο μικρό σας πώς να ζητάει ευγενικά από κάποιον να δανειστεί ένα αντικείμενο με απλές φράσεις, όπως «μπορώ να έχω το βιβλίο σου;», «μπορώ να παίξω με την μπάλα;» αλλά και να λέει ευχαριστώ όταν κάτι του προσφέρεται.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παραδειγματίζεται από εσάς όσον αφορά στο σεβασμό που δείχνει στα υπάρχοντα των άλλων. Με άλλα λόγια φροντίστε να σας βλέπει να ζητάτε ευγενικά αν μπορείτε να δανειστείτε ή να χρησιμοποιήσετε κάτι αλλά και να προσφέρεστε να αντικαταστήσετε κάτι που χαλάσατε.
  • Έχετε κατά νου ότι πολλές φορές τα παιδιά ακολουθούν μια συμπεριφορά για να προσελκύσουν την προσοχή σας ακόμα και αν αυτή είναι αρνητική. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι δείχνετε το ενδιαφέρον σας με θετικό τρόπο και ειδικά σε περιπτώσεις που δείχνει σεβασμό για τα υπάρχοντα άλλων ανθρώπων.