Όταν κλείνει η TV ξεκινάει η ζωή!

Ποιοτικές δραστηριότητες αντί για τον υπολογιστή

Πώς θα μειώσετε τον χρόνο έκθεσης στις οθόνες και με ποιες δραστηριότητες να τον γεμίσετε

Ο χρόνος που αφιερώνει στα παιχνίδια στον υπολογιστή και στο κινητό έχουν μειώσει αρκετά τον χρόνο για παιχνίδι και συζήτηση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ωστόσο αυτός ο ποιοτικός χρόνος είναι άκρως απαραίτητος τόσο για την ενδυνάμωση της σχέση σας όσο και για να σας δίνονται ευκαιρίες μέσα από το παιχνίδι και τη συζήτηση να αναπτύξει τις κοινωνικές και λεκτικές του δεξιότητες. Πώς, λοιπόν, θα μειώσετε τον χρόνο έκθεσης στις οθόνες αντικαθιστώντας τον με ποιοτικές ασχολίες;

Γίνετε το παράδειγμα. Όπως πάντα, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε αλλαγή ελέγξτε τις δικές σας συνήθειες όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας και την έκθεση στις οθόνες. Αν το κινητό σας τηλέφωνο είναι η προέκταση του χεριού σας ή περνάτε πολύ χρόνο μπροστά στον υπολογιστή χάνετε την ευκαιρία να επικοινωνήσετε με το μικρό σας και φυσικά αποτελείτε ένα αρνητικό παράδειγμα για εκείνο. Μην ξεχνάτε πως στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά είναι καθρέφτες μας!

Αποφύγετε την εύκολη λύση.Το να βάλετε το μικρό σας μπροστά σε έναν υπολογιστή ή να του δώσετε το κινητό σας για να παίξει όταν σας διακόπτει ή γκρινιάζει είναι μεν εύκολη και γρήγορη λύση αλλά δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές του ανάγκες ούτε φυσικά του μαθαίνει υγιείς συνήθειες. Αντί για τα παραπάνω, εστιάστε την προσοχή σας σε εκείνο, ακούγοντας κάτι που ίσως θέλει να σας πει, μιας και η προσπάθειά του να σας διακόψει είναι ένα σημάδι ότι σας χρειάζεται.

Ακούστε προσεκτικά. Φυσικά και είναι σημαντικό να μιλάτε στο μικρό σας μιας και συχνά σας δίνεται η ευκαιρία να του μεταδώσετε γνώσεις, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να το ενθαρρύνετε και εκείνο να μιλάει. Αν ο πιο εύκολος τρόπος, για να κάνετε την αρχή, είναι να του ζητήσετε να σας πει για τον αγαπημένο του ήρωα ή για το αγαπημένο του βιντεοπαιχνίδι, μη διστάσετε να το κάνετε.

Δωμάτια χωρίς οθόνες. Συμφωνήστε ότι σε κάποιους χώρους του σπιτιού δεν θα επιτρέπεται η χρήση υπολογιστών, όπως π.χ. το υπνοδωμάτιο ή η κουζίνα.

Ενδιαφέρουσες ασχολίες. Αντικαταστήστε τα παιχνίδια στον υπολογιστή με διασκεδαστικά παιχνίδια με κάρτες ή με επιτραπέζια για όλη την οικογένεια. Ενθαρρύνετέ το ακόμα να κάνετε μαζί χειροτεχνίες ή ζωγραφιές αλλά και ελεύθερο παιχνίδι που θα σας δώσει τη ευκαιρία να κουβεντιάσετε.

Μοιραστείτε στιγμές καθημερινότητας.Συμπεριλάβετε τα παιδιά σας στις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως στο μαγείρεμα ή στις δουλειές του σπιτιού, μετατρέποντας τις σε ευχάριστες ασχολίες.                   

Μετατρέψτε την τηλεόραση σε εκπαιδευτικό εργαλείο. Αντί να το αφήνετε να χαζεύει στην τηλεόραση μόνο του, είναι καλύτερο να βλέπετε κάτι μαζί, για να το σχολιάζετε. Επιλέξτε επίσης κάποια ενδιαφέρουσα ταινία ή ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Επιλέξτε παιχνίδια αλληλεπίδρασης στον υπολογιστή.Καθώς το μικρό σας είναι βέβαιο ότι θα ασχολείται αρκετά με τον υπολογιστή στη σημερινή ψηφιακή εποχή, τουλάχιστον αναζητήστε παιχνίδια που επιτρέπουν την αλληλεπίδραση, που μπορούν να παίξουν δύο ή περισσότερα άτομα και ενθαρρύνουν την επικοινωνία. Επίσης αναζητήστε παιχνίδια που θα το προτρέψουν να κινηθεί (στην αγορά κυκλοφορούν ενδιαφέρουσες παιχνιδοκονσόλες στις οποίες μπορείς να παίζεις τένις, πινγκ πονγκ, μπόουλινγκ κοκ.). Αυτές, εκτός του ότι θα το σηκώσουν από τον καναπέ, μπορεί να του δώσουν ερεθίσματα για να ακολουθήσει ένα άθλημα-δραστηριότητα και εκτός της ψηφιακής ζωής.