Αυτό δεν το φοράω!

Αυτό δεν το φοράω!

Τι να κάνετε όταν αρνείται πεισματικά να φορέσει τα ρούχα που του προτείνετε;

Βγάζετε τα ρούχα του από την ντουλάπα για να το ντύσετε, τα κοιτάζει, σταυρώνει τα χέρια και σας λέει «όχι αυτό δεν το φοράω» ενώ ταυτόχρονα επιμένει να βγει έξω με τις παντόφλες του ή με την αποκριάτικη στολή του που ξετρύπωσε από ένα συρτάρι. Αυτή είναι και η αρχή του καθημερινού σας τσακωμού που συνήθως καταλήγει σε ξέσπασμα. Αν το παραπάνω σας θυμίζει κάτι, δοκιμάστε να αντιμετωπίσετε τις διαμάχες για τα ρούχα ακολουθώντας τις τεχνικές που σας παρουσιάζουμε.

Φτιάξτε σύνολα. Σε κάθε κρεμάστρα τοποθετήστε ένα σύνολο που θα περιλαμβάνει παντελόνι/φούστα, μπλούζα, ζακέτα, κάλτσες, εσώρουχο και ζητήστε του να επιλέξει ένα από αυτά. Φροντίστε να τοποθετήσετε τις κρεμάστρες σε σημείο που να τις φτάνει εύκολα ώστε να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο και τη δυνατότητα να φτάσει όποια ρούχα θέλει.

Σεβαστείτε τις ευαισθησίες του. Λάβετε σοβαρά υπόψη σας το ενδεχόμενο να ενοχλείται από την υφή ενός ρούχου, π.χ. από το μάλλινο ή νάυλον ύφασμα και για αυτό το λόγο να αρνείται να το φορέσει. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο απομακρύνεται αυτό το ρούχο από την γκαρνταρόμπα του.

Ελέγξτε το περιβάλλον. Από τη στιγμή που δεν μπορείτε να ελέγξετε το τι θέλει και τι όχι, ελέγξτε την ντουλάπα του. Με άλλα λόγια απομακρύνετε τα ρούχα που δεν είναι κατάλληλα ή που είναι εκτός εποχής για να αποφύγετε να τα επιλέξει. Δώστε του δηλαδή περιορισμένες επιλογές που όλες θα είναι κατάλληλες.

Αφήστε το να κάνει συνδυασμούς.Ένας τρόπος για να νιώσει το μικρό σας ότι έχει ικανότητες και ότι είναι ανεξάρτητο, πράγμα που θα περιορίσει τις διαμάχες και τα ξεσπάσματα, είναι να του επιτρέπετε κάποιες φορές να κάνει τους δικούς του συνδυασμούς, ακόμα και αν αυτοί είναι εντελώς αταίριαστοι. Αποδεχτείτε ότι δεν είναι και τόσο σοβαρό το ζήτημα ώστε να ξεκινάει η μέρα σας με διαμάχες, πείσματα και άσχημη διάθεση.