Πότε χρειάζεται να θέτετε όρια στο ελεύθερο παιχνίδι;

Πότε χρειάζεται να θέτετε όρια στο ελεύθερο παιχνίδι;

8 συμβουλές για ένα ευεργετικό παιχνίδι ρόλων

Το ελεύθερο παιχνίδι ρόλων καλλιεργεί τη φαντασία του και αναπτύσσει τη δημιουργικότητά του, ενισχύει την κοινωνικοποίηση και είναι ευεργετικό για τη νοητική του ανάπτυξη. Συνεπώς το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένα παιδί είναι να παίζει ελεύθερα. Όταν, όμως, παρατηρείτε ότι το παιχνίδι ξεπερνάει κάποια όρια, ότι ασκείται βία ή ότι αποκτά συμβολισμούς που έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες σας, τότε χρειάζεται να επέμβετε.

Ξεκαθαρίστε τις αξίες σας. Όταν εκείνο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θέλει να «σκοτώσει» όλους τους κακούς γιατί έτσι θεωρεί πως θα λύσει τα προβλήματα ή πώς θα αποκτήσει τον έλεγχο, ενθαρρύνετέ το να βρει άλλους τρόπους για να βγαίνει από τις δύσκολες καταστάσεις χωρίς απαραίτητα να χρησιμοποιεί βία.

Αξεσουάρ που μεταλλάσσονται. Είναι λογικό πως κάποια στιγμή θα θέλει να παίξει τον ιππότη ή τον πειρατή. Ωστόσο αντί να το εφοδιάζετε με όπλα παιχνίδια, ενθαρρύνετέ το να φτιάξει μόνο του το σπαθί του (π.χ. με ένα ρολό από χαρτόνι ή εφημερίδα) το οποίο στο επόμενο παιχνίδια θα μετατραπεί σε τηλεσκόπιο, σε κουπί ή σε μπαστούνι. Έτσι το κάθε αντικείμενο δεν θα μεταφέρει τους ισχυρούς συμβολισμούς που μεταφέρει π.χ. το όπλο, αλλά θα αποτελεί ένα αντικείμενο που θα αλλάζει όπως και η φαντασία του.

Γνωρίζετε πότε πρέπει να επέμβετε.Αν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού εντοπίσετε ότι ασκείται βία, ή ότι κάποιο από τα παιδιά ενοχλείται από κάτι (χλευάζεται από τους συμπαίκτες του εξαιτίας του ρόλου του) τότε είναι σημαντικό να επέμβετε και να εξηγήσετε πως έχουν ξεπεραστεί τα όρια.

Μην απαγορεύετε αυστηρά κάτι.Τα παιχνίδια που περιλαμβάνουν «πυροβολισμούς» ή «όπλα» μπορεί να αποτελούν κόκκινη γραμμή για εσάς, ωστόσο η απαγόρευσή τους τα κάνει πιο ελκυστικά. Φροντίστε κάποιες φορές να είστε πιο ελαστικοί από τη στιγμή που δεν ξεπερνιούνται κάποια όρια, δεν είναι βίαια ή δεν τρομάζουν τα άλλα παιδιά που συμμετέχουν.

Μην το κάνετε να ντρέπεται. Φροντίστε να είστε προσεκτικοί για το πώς θα αντιδράτε αν κρίνετε πως το παιχνίδι δεν είναι αποδεκτό. Αντί να είστε επιθετικοί ή να το τιμωρείτε, συζητήστε, ακούστε το για να κατανοήσετε την οπτική του και εξηγήστε του πού διαφωνείτε.

Πάρτε μαζί αποφάσεις. Αν εντοπίζετε συχνά ότι το μικρό σας γίνεται επιθετικό όταν παίζει με «όπλα» ή ότι για παράδειγμα σας σημαδεύει με το υποτιθέμενο όπλο του, ζητήστε του να ηρεμήσει και εξηγήστε του πως αυτό σας τρομάζει μιας και τα πραγματικά όπλα μπορούν να σκοτώσουν. Στόχος βέβαια είναι να καταλήξετε από κοινού σε μια απόφαση για τον τρόπο που θα παίζει αλλά και πώς θα χρησιμοποιεί κάθε αντικείμενο.

Φροντίστε τις ισορροπίες. Όλα τα παιδιά δεν νιώθουν το ίδιο άνετα με όλα τα παιχνίδια. Είναι πιθανό για παράδειγμα ένα συνεσταλμένο παιδί να φοβάται ή να νιώθει πολύ άβολα αν τα άλλα παιδιά είναι μεγαλύτερα, δεν φοβούνται, είναι πιο ζωηρά ή πιο επιθετικά. Σε αυτή την περίπτωση προστατεύστε το πιο ντροπαλό παιδί και βοηθήστε το μεγαλύτερο παιδί να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση και τις δεξιότητες εκείνες που θα του επιτρέπουν να παίζει με ασφάλεια και να κατανοεί αν οι συμπαίκτες του δεν διασκεδάζουν το ίδιο.

Εστιάστε στα θετικά στοιχεία.Καταρχάς μην θεωρείτε ότι τα παιχνίδια που περιλαμβάνουν μάχες θα μετατρέψουν το μικρό σας σε εγκληματία. Από την άλλη, ακόμα και αν εκείνο θέλει να παίζει τον πολεμιστή ενώ εσείς διαφωνείτε προσπαθήστε να του εμφυσήστε θετικές αξίες όπως να προστατεύει κάποιον αδύναμο ή να διορθώνει μια αδικία.