Προστασία από την πορνογραφία στο διαδίκτυο

Προστασία από την πορνογραφία στο διαδίκτυο

Προστατεύστε το παιδί σας από την πορνογραφία και τον κίνδυνο σεξουαλικής παρενόχλησης στο διαδίκτυο

Η προστασία του παιδιού από τον χαώδη και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνο κόσμο του διαδικτύου είναι πονοκέφαλος για τους γονείς. Πώς θα έχετε τον έλεγχο ότι οι περιηγήσεις του είναι ασφαλείς, ότι δεν εκτίθεται σε πορνογραφικό περιεχόμενο, ότι δεν θα πέσει θύμα cyber bullying η ότι δεν θα δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση;

Όπως ακριβώς το μαθαίνετε να προστατεύει τον εαυτό του όταν βγαίνει έξω από το σπίτι έτσι ακριβώς θα το διδάξετε και θα θέσετε όρια στη χρήση του διαδικτύου για να αντιμετωπίσει τις «κακοτοπιές». Από τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο, το θέμα της πορνογραφίας είναι από τα πιο δύσκολα αφενός γιατί από ένα μέρος της κοινωνίας είναι αποδεκτό για τους ενήλικες, αφετέρου γιατί απαιτεί ειδικό χειρισμό και ανοιχτή συζήτηση με το παιδί. Γιατί η πορνογραφία είναι επικίνδυνη; Γιατί από τη μια μπορεί να προκαλέσει εθισμό και από την άλλη γιατί προωθεί μια διαστρεβλωμένη αντίληψη της σεξουαλικότητας, σεξιστικές συμπεριφορές αλλά και μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα για του τι είναι ο έρωτας ή η σεξουαλική επαφή. Επιπλέον η έκθεση ενός παιδιού σε πορνογραφικό υλικό προτού ακόμα ανακαλύψει τη σεξουαλικότητά του ή πριν αποκτήσει τις πρώτες του εμπειρίες είναι μια συνθήκη προβληματική για την υγιή του ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό φυσικά περιλαμβάνεται και ο κίνδυνος σεξουαλικής παρενόχλησης μέσω διαδικτύου όταν το παιδί συνομιλεί με αγνώστους. Πώς θα το προστατεύσετε;   

Συζητήστε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητα.Ένα παιδί είναι λογικό να έχει περιέργεια σε ότι αφορά τη σεξουαλικότητα ή τις πρώτες του εμπειρίες. Μάλιστα αν νιώθει πως δεν υπάρχει κάποιος δικός του άνθρωπος με τον οποίο θα μοιραστεί τις σκέψεις του ή θα εκθέσει τις απορίες του, αν αισθάνεται με κάποιον τρόπο ότι οι επιθυμίες του ή οι σκέψεις γύρω από τη σεξουαλικότητα είναι απαγορευμένο πεδίο μέσα στην οικογένεια, είναι πιθανό να κρατήσει τις επιθυμίες του κρυφές και να στραφεί προς την πορνογραφία είτε για να λύσει τις απορίες του, είτε για να πειραματιστεί είτε επειδή αισθάνεται πίεση από τους συνομηλίκους του. Όταν όμως η σεξουαλικότητα υπάρχει ως θέμα συζήτησης μέσα στην οικογένεια και δεν αντιμετωπίζεται ως κάτι απρεπές ή ως κάτι που αφορά μόνο τους ενήλικες τότε δεν θα νιώσει την ανάγκη να προσφύγει σε διαδικτυακές αναζητήσεις για το ζήτημα με κίνδυνο να δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση.

Εξηγήστε του τι σημαίνει πορνογραφικό υλικό. Αν πρόκειται για ένα μικρό παιδί εξηγήστε του πως αν ξαφνικά εμφανιστεί κάποιο γυμνό στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού του καλό είναι να σας ενημερώσει άμεσα. Για  μεγαλύτερα παιδιά εξηγήστε τους λόγους για τους οποίους θεωρείτε ανεπτίτρεπτη την έκθεση σε πορνογραφικό υλικό, χωρίς όμως να καταφύγετε στην τιμωρία. Συζητήστε για τον εθισμό που μπορεί να προκαλέσει η πορνογραφία, για τον κίνδυνο σεξουαλικής παρενόχλησης που ελλοχεύει, αλλά και γενικότερα για ζητήματα σεξισμού ή ακόμα και για το sex trafficking.

Έχετε εγκατεστημένους τους υπολογιστές σε έναν κοινό χώρο ώστε να υπάρχει έλεγχος όσον αφορά στις σελίδες που επισκέπτεται και στη διάρκεια που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή. Επίσης μην επιτρέπετε τη χρήση υπολογιστή, tablet ή ακόμα και του κινητού του στο υπνοδωμάτιό του, φροντίζοντας όμως οι κανόνες αυτοί να ισχύουν και για εσάς.

Φροντίστε να γνωρίζετε τους κωδικούς των λογαριασμών του παιδιού σαςστα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα mailτου, όχι για να το ελέγχετε αλλά για να το προστατεύσετε. Συμφωνήστε λόγου χάρη ότι ένα μέλος της οικογένειας θα έχει όλους τους κωδικούς για λόγους ασφαλείας όπως για την αντιμετώπιση κακόβουλου λογισμικού ή περιστατικών cyber bullying.

Εξηγήστε του ότι οι δημοσιεύσεις είναι μόνιμες. Μάθετε στο παιδί σας πως οτιδήποτε δημοσιεύει ή κοινοποιεί στο διαδίκτυο αυτό παραμένει εκεί για πάντα και ότι πρόσβαση σε αυτό έχει ένας άγνωστος αριθμός ανθρώπων. Αυτό δεν αφορά μόνο προσωπικές του φωτογραφίες αλλά και προσωπικά στοιχεία, τη διεύθυνση του σπιτιού του ή το τηλέφωνό του.

Απενεργοποιήστε την πρόσβαση στο διαδίκτυο το βράδυ. Συμφωνήστε ότι από κάποια ώρα και μετά (π.χ. την ώρα του ύπνου) δεν θα υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και απενεργοποιήστε το ασύρματο δίκτυο.

Εγκαταστήστε φίλτρα στο διαδίκτυο και στα κινητά τηλέφωνα ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση σε «ύποπτες» ιστοσελίδες. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα φροντίστε να ελέγχετε και το «ιστορικό» του υπολογιστή.

Φροντίστε να είστε ο άνθρωπος που το παιδί σας θα θέλατε να γίνει. Το παράδειγμά σας είναι αυτό που θα φέρει αποτελέσματα σε όσα του μαθαίνετε.

Προετοιμαστείτε.Μην θεωρείτε απόλυτα δεδομένο ότι το δικό σας παιδί ποτέ δεν θα παρακολουθούσε σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου ή δεν θα συνομιλούσε με αγνώστους στο διαδίκτυο  και για αυτό το λόγο θεωρείτε άσκοπο να συζητήσετε μαζί του.