Αντιμετωπίστε τα συναισθηματικά ξεσπάσματα του προεφήβου
Και εκεί που πιστεύατε πως είχατε ξεμπερδέψει δια παντός με τα ξεσπάσματα της νηπιακής ηλικίας, αυτά κάνουν την εμφάνισή τους με νέα μορφή και σε άλλη ηλικία. Το παιδί σας, που διανύει την προεφηβική ηλικία, συχνά αντιδρά όπως όταν ήταν νήπιο: έχει έντονα συναισθηματικά ξεσπάσματα που πολλές φορές καταλήγουν σε απαράδεκτες συμπεριφορές.
Γιατί συμβαίνει αυτό:
Τα ξεσπάσματα αυτά οφείλονται:
- Σε αλλαγές που υφίστανται στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τις συναισθηματικές αντιδράσεις.
- Στην σύγκρουση που αναπόφευκτα συμβαίνει όταν τα παιδιά ζητούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και οι γονείς δεν μπορούν να προσφέρουν θεωρώντας ότι δεν έχουν την γνώση και τις ικανότητες για να λάβουν αποφάσεις.
- Στην διαπίστωση του παιδιού ότι μπορεί να διαφωνεί με τους γονείς του, στην προσπάθεια να δημιουργήσει τα δικά του πιστεύω.
- Στην αυξανόμενη επιρροή από συνομηλίκους.
Για να περάσει «αναίμακτα» αυτή η περίοδος παραμείνετε ψύχραιμοι και ακολουθήστε μερικές δοκιμασμένες πρακτικές.
Προσφέρετε στο παιδί την δυνατότητα να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του και επιτρέψτε του να συμμετέχει σε δραστηριότητες που θα το απαλλάξουν από την ένταση και θα το βοηθήσουν να εκφραστεί (π.χ. θεατρικά εργαστήρια, χορός, αθλητικές ομάδες κοκ.).
Δείξτε κατανόηση. Μην υποτιμάτε τα συναισθήματά του, αντίθετα αναγνωρίστε τα και προσπαθήστε να τα καταλάβετε. Όταν παρατηρείτε ότι το παιδί σας βρίσκεται σε ένταση, πείτε ότι καταλαβαίνετε πως κάτι το έχει αναστατώσει και όταν θέλει να σας μιλήσει, θα το ακούσετε και θα προσπαθήσετε να βοηθήσετε.
Δώστε του χρόνο για να μείνει μόνο του.Όταν βρίσκεται σε ένταση, αυτό που χρειάζεται είναι να μείνει μόνο του και να ηρεμήσει.Πείτε του ότι θα το αφήσετε μόνο του να ανασυνταχθεί και απομακρυνθείτε από το δωμάτιο.
Διδάξτε το τρόπους να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, βλέποντας τα πράγματα από διαφορετική οπτική και προτείνετε δραστηριότητες που μπορούν να το χαλαρώσουν όπως μια βόλτα για να αλλάξει παραστάσεις ή τεχνικές με ανάσες.
Δείξτε του ότι είστε ανοιχτοί και πρόθυμοι να συζητήσετε το θέμα που το απασχολεί και που πιθανόν να προκαλεί τις συναισθηματικές του εξάρσεις, όταν είναι ήρεμο. Ωστόσο μην το πιέσετε αν εκείνο φαίνεται να μην έχει διάθεση. Εκδηλώστε την πρόθεσή σας και αφήστε του χρόνο να έρθει εκείνο σε εσάς.
Βρείτε έναν σύμμαχο. Τα παιδιά πολλές φορές δεν νιώθουν άνετα να συζητήσουν κάποια θέματα με τους γονείς τους. Αντί να το πιέζετε να σας ανοιχτεί, βρείτε κάποιο άτομο που να εμπιστεύεται και να εμπιστεύεστε (π.χ. θείος, νονός, οικογενειακός φίλος) για να του μιλήσει.
Συζητήστε για τις επιπτώσεις.Όταν τα πράγματα θα έχουν ηρεμήσει και το παιδί σας έχει καλή διάθεση συζητήστε για τις επιπτώσεις που υπάρχουν όταν η συμπεριφορά του δεν είναι αποδεκτή. Εξηγήστε του ότι είναι πολύ σημαντικό να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, ακόμα κι όταν είμαστε αναστατωμένοι. Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι οι κανόνες που θέτετε και οι προτάσεις για να διαχειριστεί τα συναισθηματικά ξεσπάσματα συμβαδίζουν με την ηλικία του.