10 τρόποι για να διαπραγματευτείτε με επιτυχία
Για να αποφύγετε τους διαπληκτισμούς, τις φωνές, τα νεύρα και τα πλήγματα στη σχέση με το παιδί σας ακολουθήστε τον δρόμο της διαπραγμάτευσης. Θα πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα αλλά φτάνοντας στο στόχο με διαφορετικό τρόπο. Παράλληλα, η διαδικασία διαπραγμάτευσης αποτελεί σημαντικό μάθημα για το παιδί σας όσον αφορά στη μετέπειτα εποικοδομητική διαχείριση των διαπροσωπικών του σχέσεων.
Ωστόσο η διαπραγμάτευση δεν είναι πάντα μια εύκολη διαδικασία. Οι γονείς πρέπει να μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, γιατί όσο πιο έντονη είναι η δυσφορία ή ο θυμός τόσο μειώνεται και η ικανότητα διαπραγμάτευσης. Ποια είναι η τακτική που πρέπει να ακολουθήσετε για μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση; Σαςπαρουσιάζουμε10 πολύτιμα tips.
- Στοχεύστε στη συμφωνία και όχι στον διαπληκτισμό. Εκφράστε την επιθυμία σας με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να τη δεχθεί το παιδί σας. Η φράση σας καλό είναι να εστιάζει στην ανάγκη του παιδιού σας να ελέγχει μια κατάσταση και να παραμένει ανεξάρτητο. Για παράδειγμα, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πει «ναι» όταν το ρωτήσετε αν θέλει να βάλει τα πιάτα και τα μαχαιροπήρουνα στο τραπέζι για να φάτε, πάρα όταν του παραγγείλετε «στρώσε το τραπέζι, τώρα!».
- Επιτρέψτε του να συμμετέχει στις αποφάσεις. Με άλλα λόγια αντί να το «διατάζετε» να κάνει κάτι, ρωτήστε το πότε θεωρεί ότι θα είναι έτοιμο να πάει λόγου χάρη για ύπνο ή να ετοιμαστεί για να φύγετε από το σπίτι. Το παραπάνω λειτουργεί ακόμα και σε περιπτώσεις διαπαιδαγώγησης. Μια ερώτηση του τύπου «ποια επίπτωση θεωρείς ότι είναι λογική που δεν τακτοποιείς το δωμάτιό σου;» είναι αρκετά βοηθητική.
- Εξηγήστε την οπτική σας.Εξηγήστε δηλαδή για ποιο λόγο του ζητάτε να φύγετε από την παιδική χαρά ή του ζητάτε να πάει για ύπνο. Φροντίστε βέβαια να είστε προετοιμασμένοι για κάθε πιθανή απάντηση. Αν λόγου χάρη στην απαίτησή σας να επιστρέψετε σπίτι για να ετοιμάσετε το φαγητό, το παιδί σας απαντήσει «δεν με νοιάζει, δεν πεινάω», εξηγήστε του ότι πεινάτε εσείς ή το αδερφάκι του.
- Αναγνωρίστε ότι η διαπραγμάτευση δεν σημαίνει και υποχώρηση. Επιπλέον δεν έχει να κάνει με την νίκη ή την ήττα. Απλά είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να βρείτε μια λύση που θα διευκολύνει και τους δυο σας χωρίς διαπληκτισμούς.
- Διαπραγματευτείτε με τρόπο που να ταιριάζει στην ηλικίας του.Αν για παράδειγμα το μικρό σας δεν τρώει το μπρόκολο, μπορείτε να το ρωτήσετε ποια λαχανικό θα προτιμούσε εναλλακτικά. Αν το νήπιο αρνείται να φάει, φροντίστε να μετατρέψετε το περιεχόμενο του πιάτου του σε «έργο τέχνης», κόβοντας λόγου χάρη τα λαχανικά σε περίεργα σχήματα ή φτιάχνοντας σχέδια συνδυάζοντας διαφορετικά υλικά. Έτσιθακάνετετοφαγητότουπιοελκυστικό.
- Ανταποκριθείτε στην κριτική με μια λογική ερώτηση. Αν, ας πούμε, το παιδί σας ζητάει να σταματήσετε να «γκρινιάζετε» για να τακτοποιήσει το δωμάτιό του ή για να κάνει μπάνιο, ρωτήστε το πώς θα λύσει το πρόβλημα μόνο του ή πότε επιθυμεί να κάνει τα παραπάνω.
- Πάρτε το χρόνο σας για να ηρεμήσετε. Αν εξοργιστείτε ή θυμώσετε πολύ, είναι καλύτερο να πάτε σε ένα άλλο δωμάτιο για να ηρεμήσετε πριν μιλήσετε με το παιδί σας. Μια συναισθηματική απάντηση αντί να λύσει μπορεί να διευρύνει τη διαφορά σας.
- Καταγράψτε τις λύσεις.Κάντε ένα μίνι οικογενειακό συμβούλιο και αναθέστε σε κάποιο μέλος της οικογένειας να φτιάξει μια λίστα με τις ιδέες που θα ακουστούν. Συζητήστε τις ανοιχτά και μην επιτρέψετε την κριτική. Επίσης σκεφτείτε το ενδεχόμενο να διαπραγματευτείτε γραπτώς. Αν αφήσετε για παράδειγμα ένα σημείωμα στο παιδί σας «στις 5 καθαρίζουμε το δωμάτιο» ίσως έχετε θετικότερα αποτελέσματα από το να του λέτε ξανά και ξανά ότι πρέπει να καθαρίσει.
- Αφήστε το να κάνει αυτό που θέλει κάποιες φορές.Αξίζει πραγματικά να τσακωθείτε, να διαπραγματευτείτε ή να επιμείνετε για κάτι; Ακόμα και αν αλλάξετε τη γνώμη σας, δεν σημαίνει ότι χάνετε. Ίσως είναι προτιμότερο να πείτε «έχεις δίκιο, αλλά ας συμφωνήσουμε ότι την επόμενη φορά θα με ακούσεις».
- Θυμηθείτε πως έχετε τον τελευταίο λόγο.Αν δεν μπορείτε να φτάσετε στη συναίνεση θα πρέπει κάποιος να πάρει μια απόφαση και αυτός είστε εσείς. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο να πάρετε την τελική απόφαση από τη στιγμή που έχετε ακούσει την άποψη του παιδιού σας ή έχετε συζητήσει μαζί του. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα το εκτιμήσει.
Extra tip
Φυσικά υπάρχουν και στιγμές ή συγκεκριμένα θέματα που δεν χωρούν διαπραγμάτευση, όπως λόγου χάρη θέματα ασφάλειας και υγείας. Το ερώτημα λοιπόν που καλείστε να απαντήσετε δεν είναι «πρέπει να διαπραγματευτώ» αλλά «πότε και πώς να διαπραγματευτώ».