Παίζοντας με το φαγητό

Παίζοντας με το φαγητό

Πώς θα πείσετε το μικρό σας να τρώει αντί να παίζει με το περιεχόμενο του πιάτου του;

Κάθεστε στο τραπέζι για φαγητό και το μικρό σας ζιζάνιο αντί να τρώει, παίζει με το φαγητό του. Τι κάνετε; Το πιέζετε να φάει; Το διώχνετε από το τραπέζι; Ξεκινάτε ένα τσακωμό που καταλήγει σε επιπτώσεις του τύπου «δεν θα πάμε στο πάρκο το απόγευμα» ή «δεν θα δεις τα κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση»; Ή μήπως τίποτα από όλα αυτά;

  • Παρόλο που το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείτε είναι να το εμποδίσετε να παίζει με το περιεχόμενο του πιάτου του, συγκρατηθείτε και μην το κάνετε. Αντιθέτως, καθίστε μαζί στο τραπέζι, προσπαθήστε να απολαύσετε το γεύμα και προσευχηθείτε πως σύντομα θα σας μιμηθεί. Στόχος είναι να μην γίνει το οικογενειακό γεύμα αφορμή για ατελείωτες διαμάχες ούτε εσείς να έχετε το ρόλο του «αστυνόμου» προσπαθώντας διαρκώς να ελέγξετε στενά το βλαστάρι σας. Να θυμάστε πως τα γεύματα πρέπει να διατηρήσουν τον ευχάριστο χαρακτήρα τους, καθώς είναι αφορμές για να περάσει όλη την οικογένεια ποιοτικό χρόνο μαζί και να επικοινωνήσει.
  • Συζητήστε περί ανέμων και υδάτων, όπως για το πώς περάσατε την ημέρα σας, και αποφύγετε να εστιάσετε την κουβέντα γύρω από το φαγητό. Όταν το παιδί σας αρχίσει να ανακατεύει το φαγητό του ή να το πλάθει με τα χέρια του, πείτε κάτι του τύπου «βλέπω πως τελείωσες με το φαγητό σου», απομακρύνετε το πιάτο του και στη συνέχεια υπενθυμίστε του ήρεμα πως το φαγητό είναι για να το τρώμε και όχι για να παίζουμε μαζί του. Μην ανησυχείτε ότι θα μείνει νηστικό γιατί ένα παιδί προσχολικής ηλικίας θα φάει όταν πεινάσει.
  • Αν φαίνεται να μην του αρέσει το φαγητό της ημέρας, αποφύγετε να το ρωτήσετε τι θα ήθελε να φάει, γιατί έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να σας καθοδηγεί μονίμως σχετικά με τα φαγητά που θέλει να του μαγειρεύετε. Κάντε σαφές πως όλοι τρώτε από το ημερήσιο μενού (ίσως αφήνοντας περιθώριο για 2 επιλογές, παρόμοιας διατροφικής αξίας) και σύντομα θα μάθει να τρώει τουλάχιστον ένα μέρος από το φαγητό που σερβίρετε.
  • Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση για να φάει είναι να πεινάει, γι’ αυτό αποφύγετε να του δίνετε snacks τουλάχιστον 1 ώρα πριν από την ώρα του γεύματος.
  • Λάβετε υπόψη σας πως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν μπορούν να κάθονται για πολλή ώρα σε ένα σημείο, επομένως μην παρατραβάτε χρονικά τη διαδικασία ή μην του επιβάλλετε να παραμείνει στο τραπέζι για ώρες μέχρι να τελειώσετε όλοι το φαγητό, ειδικά αν έχετε καλεσμένους και το δείπνο διαρκεί πολύ.