Ξεσπάσματα μετά το σχολείο; Όχι πια!

Ξεσπάσματα μετά το σχολείο; Όχι πια!

Πέντε βήματα για να νικήσετε την εξάντληση μετά το σχολείο που οδηγεί σε ξεσπάσματα

Το μικρό σας ξεκίνησε το σχολείο και παρατηρείτε πως όσο περνάει η ημέρα φαίνεται όλο και πιο εξαντλημένο. Κάτι λάθος να γίνει, μια αλλαγή στο πρόγραμμα και έχει το ξέσπασμα στο τσεπάκι του! Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε για να αποτρέψετε τα ξεσπάσματα και να διασφαλίσετε μια ήρεμη σχολική ζωή (και για εσάς!);

Καταρχάς, πρέπει να κατανοήσετε πως αυτή η μετάβαση στην νέα του καθημερινότητα δεν είναι ούτε κάτι μικρό ούτε κάτι εύκολο. Πρέπει να καταλάβετε ότι όλα γύρω του είναι καινούργια και αποτελεί για εκείνο μεγάλη πρόκληση να προσαρμοστεί και να αφομοιώσει όσα του συμβαίνουν στο σχολικό περιβάλλον. Αφήστε το, λοιπόν, να συγκεντρωθεί σε αυτήν την προσπάθεια και αναλάβετε εσείς να πολεμήσετε τις μικρές καθημερινές ενοχλήσεις (έλλειψη ενέργειας, φορτικά συναισθήματα κοκ.).

Ορίστε 5 σημαντικές ενέργειες:

Ένα snack για την επιστροφή. Έχουν παρέλθει κάμποσες ώρες από τη στιγμή που έφαγε το κολατσιό του και φυσικά στο σπίτι περιμένει το κυρίως γεύμα, αλλά για να προλάβετε τη δυσφορία που πιθανόν να προκληθεί από την πείνα μέχρι να στρώσετε το τραπέζι (ή μέχρι να ετοιμάσετε ένα γρήγορο γεύμα αν δεν έχετε προλάβει από την προηγούμενη ημέρα) προσφέρετε ένα ελαφρύ snack όταν παραλάβετε το μικρό σας από το σχολείο για να επιστρέψετε σπίτι. Έτσι θα διατηρήσετε την ενέργειά του για όσο ακόμα χρειάζεται. Μην ξεχάσετε να το συνοδεύσετε με μπόλικο νερό.

Λιγότερο άγχος και βιασύνη. Αρχίζει η περίοδος που πρέπει να βιάζεται, να κάνει γρήγορα, να τρέξει και μάλιστα υπό τις αγχώδεις προτροπές σας κυρίως τα πρωινά. Ειδικά αν δυσκολεύεται με τη μετάβαση από μια κατάσταση σε άλλη θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστεί μια τέτοια «επίθεση» έντασης και άγχους. Εξασφαλίστε λοιπόν ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να ετοιμαστεί με τον ρυθμό του και θα δείτε πως θα σταματήσετε και εσείς οι ίδιοι να αγχώνεστε.

Εστιάστε την προσοχή σας. Αν καταλάβει πως «ταξιδεύετε» αλλού ενώ σας διηγείται πως πέρασε την ημέρα του, γιατί θέλετε να απαντήσετε στο τηλέφωνο ή να βρείτε κάτι στον υπολογιστή, και επειδή σας έχει αποχωριστεί ήδη αρκετές ώρες και θέλει όσο τίποτα να περάσει ποιοτικό χρόνο μαζί σας, θα βρει άλλους τρόπους για να προσελκύσει την προσοχή σας. Και ένας από αυτούς είναι το ξέσπασμα, τα κλάματα ή γενικά οτιδήποτε αρνητικό θα μπορούσε να σας κάνει να στρέψετε το ενδιαφέρον σας πάνω του. Φροντίστε λοιπόν να του αφιερώνετε τον χρόνο που χρειάζεται, εστιάζοντας απόλυτα την προσοχή σας σε εκείνο, ακούγοντάς το, συζητώντας, κάνοντας πράγματα που του αρέσουν. Αφού θα έχει χορτάσει, το επόμενο βήμα είναι να του αφήσετε την ελευθερία να περάσει χρόνο μόνο του.

Ξεχάστε για λίγο το πρόγραμμα.Αν το μικρό σας δεν έχει την πολυτέλεια να βγει στον πεζόδρομο και να παίξει με τα άλλα παιδιά της γειτονιάς (τείνει να εκλείψει σε πολλές περιοχές αυτή η συνήθεια) και ο μόνος τρόπος για να συναντήσει άλλα παιδάκια είναι οι συναθροίσεις για παιχνίδι που πρέπει εσείς να οργανώσετε, είναι λογικό κάποια στιγμή το πρόγραμμα να του πέσει βαρύ σε συνδυασμό με το σχολείο. Επομένως ξεχάστε για λίγο το φορτωμένο πρόγραμμα (ακόμα και αν πρόκειται για προγραμματισμένο παιχνίδι) και αφήστε του χρόνο ελεύθερο για να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του.

Για ύπνο νωρίς! Και αυτό δεν αφορά μόνο το παιδί σας, αλλά και εσάς! Για το μικρό σας είναι αυτονόητο να κοιμάται πιο νωρίς το βράδυ αν πρέπει να σηκωθεί νωρίς αλλά και για να έχει το κουράγιο και την ενέργεια να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Για να αποφύγετε όμως την δική σας εξάντληση, που πιθανόν να δημιουργήσει άγχος και ένταση, καλό είναι να "κλείνετε" την ημέρα σας σχετικά νωρίς για να απολαμβάνετε αρκετές ώρες ύπνου.