Πώς να διαχειριστείτε την αρνητική επιρροή από τους συνομηλίκους του
Δεν είναι απαραίτητο ότι η επιρροή από τους συνομήλικους θα είναι αρνητική, αλλά επειδή πάντα υπάρχουν καλά και κακά στοιχεία που μπορεί να υιοθετήσει κανείς από κάποιον άλλο, έγκειται στο παιδί σας από ποια τελικά θα επηρεαστεί.
Καθώς τα παιδιά αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, γύρω στην ηλικία των 4, αναζητούν την αποδοχή των άλλων συνομήλικων παιδιών και κυρίως του ίδιου φύλου. Αυτή η αποδοχή μπορεί να σχετίζεται συχνά με την υιοθέτηση επιθετικών συμπεριφορών (κυρίως ισχύει για το αγοράκια) και με τον καταναλωτισμό (για παράδειγμα το μικρό σας θέλει να πάρει την ίδια τσάντα, την ίδια κασετίνα, τα ίδια παπούτσια που έχει κάποιος συμμαθητής του). Πώς θα διαχειριστείτε την αρνητική επιρροή; Βοηθήστε το να καλλιεργήσει τις αντιστάσεις του, εμφυσώντας του αξίες και αναδεικνύοντας την μοναδικότητά του.
Δυνατοί οικογενειακοί δεσμοί. Η σχέση με τους γονείς είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στο κατά πόσο ένα παιδί θα επηρεαστεί αρνητικά από άλλα παιδιά. Αν για παράδειγμα το παιδί απολαμβάνει την προσοχή των γονιών και περνά ποιοτικό χρόνο μαζί τους, σπάνια θα αναζητήσει να καλύψει τις συναισθηματικές του ανάγκες από τους συνομηλίκους του, πράγμα που κάνει πιο εύκολη την επιρροή. Επιπλέον οι γονείς είναι αυτοί που θα περιορίσουν την επιθυμία για κατανάλωση, μαθαίνοντας στο παιδί ότι δεν είναι λιγότερο αρεστό από τους φίλους του αν δεν ακολουθεί την τελευταία λέξη της μόδας.
Διαβάστε το άρθρο μας "Πως θα αποκτήσετε στενούς οικογενειάκούς δεσμούς"
Αναδεικνύοντας τα ταλέντα του. Επειδή δεν μπορείτε ανά πάσα στιγμή να είστε μαζί με το παιδί σας για να ξέρετε τι επιρροές δέχεται και να το προστατεύετε από αυτές, φροντίστε να καλλιεργήσετε το αίσθημα αυτοεκτίμησης. Ενδιαφερθείτε για τα ενδιαφέροντά του, τα όνειρά του και τις επιθυμίες του, δώστε του κίνητρα για να αναπτύξει τα ταλέντα του και την ευκαιρία να συναναστρέφεται με παιδιά με παρόμοια ενδιαφέροντα ώστε να μην αισθάνεται απομονωμένο ή ότι έχει μειωμένες ικανότητες. Ακούστε το, συμβουλέψτε το χωρίς να το πιέζετε και βοηθήστε το να παίρνει τις σωστές αποφάσεις για τον εαυτό του, με σεβασμό στην ξεχωριστή προσωπικότητά του.
Λύσεις για να διαχειριστεί την πίεση. Στόχος είναι να κάνετε το παιδί σας να νιώθει ότι είναι μοναδικό και να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Αν στο μικρό σας ασκείται έμμεσα πίεση να έχει συγκεκριμένη συμπεριφορά ή γούστα για να συμμετέχει σε μια ομάδα, εξηγήστε του πως κανείς δεν πρέπει να το πιέζει να κάνει κάτι που δεν θέλει ή κάτι που δεν του ταιριάζει και πως αυτό είναι μια από τις αρχές της οικογένειάς σας. Δώστε του το μήνυμα ότι είναι μοναδικό, ότι έχει τα δικά του ταλέντα και τα δικά του γούστα και ότι είναι σημαντικό να διατηρήσει τη δική του προσωπικότητα χωρίς να αντιγράφει τους άλλους. Αν το πρόβλημα σχετίζεται με τον καταναλωτισμό, κάντε μια συζήτηση σχετικά με τα χρήματα, την εξοικονόμηση (π.χ. δεν θα ήταν καλύτερο να αποταμιεύσετε για να πάτε όλοι μαζί ένα ταξίδι;), την αναγκαιότητα των υλικών αγαθών και εξηγήστε του ότι μπορεί το καινούργιο παιχνίδι του φίλου του να είναι αρκετά δελεαστικό αλλά εσείς σαν οικογένεια έχετε διαφορετικά σχέδια και διαχειρίζεστε με διαφορετικό τρόπο τα χρήματά σας.
Για πιο πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης διαβάστε επίσης το άρθρο μας "Άσχημες επιρροές"