Πέντε βήματα που θα βάλουν φρένο στις επιθετικές αντιδράσεις
Πόσο εύκολο είναι να κάνετε το παιδί σας να ανταποκριθεί σε κάτι που του ζητάτε χωρίς να γκρινιάξει, να στριφογυρίζει το βλέμμα του με αποδοκιμασία ή να αδιαφορήσει επιδεικτικά; Και πόσο συχνά εσείς του απαντάτε "θα το κάνεις επειδή το θέλω εγώ!" ή "μην τολμήσεις να μου ξαναμιλήσεις έτσι!" με θυμό ή εκνευρισμό που χτυπάει κόκκινο;
Όλοι λίγο πολύ έχουμε αντιμετωπίσει από τα παιδιά μας τέτοιου είδους συμπεριφορές, λέγοντας ότι "αντιμιλάει", "είναι θρασύ", "ανυπάκουο" κ.λπ. Όσο και αν τα παραπάνω σας προκαλούν δυσφορία ή εκνευρισμό αποτελούν συνέπεια της ανάπτυξης του παιδιού αλλά και της ολοένα και αυξανόμενης επιθυμίας του για ανεξαρτησία. Και επειδή ακόμα δεν μπορεί να "απογαλακτιστεί" εντελώς, επιστρέφει για να τεστάρει τα όριά σας αλλά και για να δει ποιες αντιδράσεις είναι ικανό να προκαλέσει. Στην προσπάθειά σας να αντιμετωπίσετε αυτή τη συμπεριφορά, ο θυμός και η επιθετικότητα εκ μέρους σας δεν είναι σε καμία περίπτωση η ενδεδειγμένη λύση. Ο καλύτερος τρόπος για να βάλετε φρένο σε αυτού του είδους τις αντιδράσεις είναι να επιτρέψετε στο παιδί σας να εκδηλώσει τη δυναμική της προσωπικότητάς του, παρέχοντάς του ανεξαρτησία μέσα σε κάποια όρια.
Δώστε του αρμοδιότητες. Δώστε του τη δυνατότητα να αποκτήσει έλεγχο σε κάποια πράγματα που το αφορούν, όπως να αποφασίσει το νήπιο για παράδειγμα τι θα φορέσει την επόμενη ημέρα (μπορείτε να του ζητήσετε να επιλέξει ανάμεσα σε 2-3 δυνατότητες) ή το μεγαλύτερο παιδί σας να προγραμματίσει μια δραστηριότητα που θα ήθελε να κάνετε στην εκδρομή σας. Όσο περισσότερες αρμοδιότητες του ζητάτε να αναλάβει με θετικό τρόπο, τόσο λιγότερο θα προσπαθεί να αφήσει το στίγμα του με επιθετικότητα.
Μην αναλαμβάνετε ρόλους.Πολλές φορές είναι οι ίδιοι οι γονείς με την αυταρχική συμπεριφορά τους που οδηγούν τα παιδιά τους να αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Αν εσείς οι ίδιοι είχατε κάποιον που όλη μέρα σας έλεγε τι να κάνετε και μάλιστα με αυστηρό τρόπο πώς θα αντιδρούσατε; Περιορίστε, λοιπόν, τις διαταγές και τις συνεχείς νουθεσίες, διαφοροποιώντας τον τρόπο που εκφράζεστε και θα δείτε πως αυτού του είδους οι αντιδράσεις θα μειωθούν κατά πολύ.
Δώστε του τη σημασία που χρειάζεται. Ένα παιδί έχει ανάγκη την απερίσπαστη προσοχή του γονιού του και θα φροντίσει να την πάρει - αν αισθάνεται πως η ήδη υπάρχουσα δεν του αρκεί - ακόμα και με αρνητικό τρόπο. Φροντίστε λοιπόν να περνάτε χρόνο αποκλειστικά με εκείνο χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας από κάτι άλλο, έστω και αν πρόκειται για 15 λεπτά την ημέρα.
Ακολουθήστε τους κανόνες.Είναι σημαντικό να θέσετε συγκεκριμένους κανόνες που θα ισχύουν στο σπίτι σας αλλά και ξεκάθαρες επιπτώσεις για όσους αρνούνται να τους ακολουθήσουν (ακόμα κι αν πρόκειται για τα ενήλικα μέλη της οικογένειας όταν, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν το κινητό την ώρα του φαγητού). Δεν χρειάζεται να είστε αυστηροί, απλά να τηρείτε τα όρια που ισχύουν για όλους στην οικογένειά σας.
Διατηρείτε την ψυχραιμία σας.Υπάρχει πιθανότητα ένα παιδί να αντιμιλάει απλά και μόνο για να προκαλέσει τον γονιό του και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κανένας λόγος να του χαρίσετε αυτή την ικανοποίηση. Πείτε του σοβαρά πως σας στενοχωρεί να σας μιλάει με αυτόν τον τρόπο και πως την επόμενη φορά απλά θα φύγετε από το δωμάτιο. Στη συνέχεια αποχωρίστε. Αν το περιστατικό επαναληφθεί φύγετε από τον χώρο χωρίς προειδοποίηση. Έτσι του στέλνετε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συμμετέχετε σε αυτού του είδους την πρόκληση ή τον τσακωμό.
Διαβάστε ακόμα: "Αντιμιλάει" και "Αντιμιλάει; Αντιμετωπίστε το!"