Ξεπερνώντας την ντροπή

Ξεπερνώντας την ντροπή

Πέντε βήματα για να βοηθήσετε το ντροπαλό μικρό σας να αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση

«Είναι ντροπαλό» ή «το πιάνουν οι ντροπές μπροστά σε κόσμο». Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ανάλογες εκφράσεις από γονείς παιδιών που είναι εσωστρεφή ή αισθάνονται ντροπή ειδικά όταν περιβάλλονται από άγνωστο κόσμο; Μπορεί οι παραπάνω εκφράσεις να ακούγονται ελαφρώς απολογητικές, όμως η ντροπή δεν είναι ελάττωμα, αλλά ένα χαρακτηριστικό της ιδιοσυγκρασίας του παιδιού. Για να αποκτήσει, ωστόσο, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση που θα διευκολύνει τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, ακολουθήστε 5 πολύτιμες συμβουλές.  

Πολύτιμες κουβέντες. Κάποια παιδιά είναι πιθανό να νιώθουν ντροπή εξαιτίας κάποιας βαθύτερης αιτίας που έχει σχέση με το οικογενειακό περιβάλλον ή με το περιβάλλον του σχολείου. Πιθανές αιτίες μπορεί να είναι ένα διαζύγιο, οι συχνές διαμάχες και η λεκτική βία στην οικογένεια, επομένως είναι κομβικό να μεγαλώνει σε ένα υγιές περιβάλλον. Αν υποψιάζεστε ότι η αιτία βρίσκεται στο περιβάλλον του σχολείου ή στη σχέση με τους συνομήλικους, κουβεντιάστε με τη δασκάλα ή το δάσκαλό του για το πώς συμπεριφέρεται στο σχολείο ή πώς αλληλεπιδρά με τα άλλα παιδιά. Αν το μικρό σας είχε κάποια τραυματική εμπειρία στο παρελθόν, καλό είναι να αναζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Κατανόηση.Αποφύγετε να δείχνετε στο μικρό σας συμπόνια επειδή είναι ντροπαλό γιατί αυτό θα το κάνει να ντρέπεται περισσότερο για τον εαυτό του. Αντιθέτως αντιμετωπίστε το με ενσυναίθηση και κατανόηση. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αποφύγετε να είστε επικριτικοί και πείτε του ότι δεν χρειάζεται να νιώθει άσχημα για τον εαυτό του. Δείξτε του πως είναι ένα υπέροχο πλάσμα και ανά διαστήματα εξηγήστε του για ποιους λόγους θεωρείτε πως είναι το καλύτερο παιδί στον κόσμο για εσάς. Παράλληλα ενθαρρύνετέ το μετά από κάθε προσπάθεια ή επιτυχία.

Ανακαλύψτε τις δυνατότητες του. Κάποια παιδιά είναι ντροπαλά επειδή δεν έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση. Προσπαθήστε να του δείξετε τις δυνατότητες που έχει, εντοπίστε και επισημάνετε τα προτερήματά του και τις δεξιότητές του και ενθαρρύνετέ το να χτίσει τη δική του μοναδική προσωπικότητα. Ακόμα και τα πιο ντροπαλά παιδιά ενδιαφέρονται για κάποια δραστηριότητα, με την οποία νιώθουν άνετα. Ανακαλύψτε ποια μπορεί να είναι αυτή και ενθαρρύνετε το μικρό σας να ασχοληθεί.   

Ενθαρρύνετε την αλληλεπίδραση με συνομήλικα παιδιά.Δοκιμάστε να το φέρετε σε επαφή με συνομήλικα παιδιά (για αρχή λίγα σε αριθμό) σε ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο νιώθει ότι έχει τον έλεγχο. Αυτό θα βοηθήσει το μικρό σας να ανοιχτεί και να αλληλεπιδράσει με άλλους ανθρώπους.

Μην βάζετε «ταμπέλες». Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να χαρακτηρίσετε το παιδί σας «ντροπαλό» ειδικά μπροστά σε άλλους ανθρώπους. Η εν λόγω ταμπέλα που του προσδίδετε θα το κάνει να χάσει την αυτοπεποίθησή του. Αντ’ αυτού αναζητήστε τις περιπτώσεις τις οποίες διαχειρίστηκε με επιτυχία, εξηγήστε του πόσο περήφανοι είστε που τα κατάφερε και ενθαρρύνετε την ίδια συμπεριφορά σε παρόμοιες καταστάσεις χωρίς όμως να το πιέζετε.