Ζητάει επανειλημμένα κάτι που του έχετε αρνηθεί

Πώς να μην ενδίδετε αφού έχετε πει όχι

Ενδίδετε στα επαναλαμβανόμενα παρακάλια του, ενώ αρχικά έχετε αρνηθεί; Δείτε πώς να αλλάξετε τακτική

Ζητάει κάτι, που συνήθως δεν θα του επιτρέπατε, τις στιγμές που εσείς ασχολείστε με κάτι άλλο: όταν κάνετε δουλειές, μιλάτε στο τηλέφωνο, έχετε να ολοκληρώσετε κάτι σημαντικό. Του λέτε βιαστικά «όχι» αλλά εκείνο επιστρέφει μετά από 5 λεπτά επιμένοντας, και ύστερα ξανά μετά από 2 λεπτά, ένα λεπτό, 30 δευτερόλεπτα. Κάποια στιγμή χάνετε την υπομονή σας και απλά του λέτε «ναι»! Μήπως το παραπάνω είναι μια γνώριμη κατάσταση;

Αν το μικρό σας είναι πολύ καλό στο να σας ζητάει κάτι με αυτόν τον τρόπο και εσείς να το προσφέρετε ενώ γνωρίζετε πως δεν θα έπρεπε (π.χ. να φάει γλυκό πριν το φαγητό, να παίξει ακόμα λίγο με το tablet, να δει κι άλλο τηλεόραση κ.λπ.), μήπως είναι στιγμή να αλλάξετε τακτική;

Συζητήστε το. Μιλήστε για την εν λόγω συμπεριφορά κάποια στιγμή που θα είστε και οι δύο ήρεμοι, χαλαροί και θα μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο. Εξηγήστε του με παραδείγματα τι εννοείται και συμφωνήστε για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει το να αγνοήσει αυτόν τον καινούργιο κανόνα. Μάλιστα μαζί μπορείτε να συμφωνήσετε για κάποια κωδική έκφραση-άρνηση, π.χ. «αφού το έχουμε συζητήσει αυτό», μια λέξη ή ένα νεύμα που να το προειδοποιεί ότι την στιγμή εκείνη σας ζητάει επαλειμμένα κάτι που έχετε ήδη αρνηθεί.

Εφαρμόστε με συνέπεια όσα έχετε συμφωνήσει.Αν λοιπόν το μικρό σας βρίσκει πάντα ευκαιρία να ρωτάει και να ξαναρωτάει για να δει παραπάνω τηλεόραση από την ώρα που του έχετε επιτρέψει, η φράση, η λέξη ή το νεύμα που θα εφαρμόσετε θα του υπενθυμίσουν τη συζήτησή σας αλλά και τις συνέπειες που θα έχει αν συνεχίσει την ίδια τακτική (π.χ. θα μειωθεί η ώρα που μπορεί να δει τηλεόραση την επόμενη ημέρα). Βέβαια για να λειτουργήσει το παραπάνω, θα πρέπει να παραμένετε πιστοί στη συμφωνία που έχετε κάνει με το μικρό σας και να τηρείτε τις συνέπειες και τους κανόνες που έχετε θέσει. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει να είστε συνεπείς μόνο στις επιπτώσεις αλλά και στις δικές σας υποσχέσεις, όπως για παράδειγμα να του πείτε «έρχομαι να κάτσω μαζί σου σε 5 λεπτά».   

Αφιερώστε του χρόνο.Επειδή πολλές φορές αυτού του είδους η συμπεριφορά υποδηλώνει την ανάγκη του παιδιού να του αφιερώσετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο χωρίς να ασχολείστε με κάτι άλλο, φροντίστε να βρείτε χρόνο μέσα στην ημέρα για να παίξετε και να επικοινωνήσετε μαζί του.

Μειώστε τα όχι σας. Μήπως αυτό που σας ζητάει το μικρό σας δεν είναι τόσο σπουδαίο ώστε να του το αρνηθείτε; Περιορίστε τα «όχι» σε πράγματα που θεωρείτε σημαντικά και σε άλλα που δεν είναι τόσο πείτε του από την αρχή «ναι».

Ενθαρρύνετε το ανεξάρτητο παιχνίδι. Εκτός από το να αρνείστε αυτό που σας ζητάει και να περιμένετε να αποδεχτεί το «όχι» σας φροντίστε να παρέχετε ευκαιρίες για να παίζει ή να απασχολείται μόνο του όταν εσείς δεν μπορείτε να του αφιερώσετε άμεσα χρόνο. Μια καλή λύση είναι να δημιουργήσετε μια γωνιά παιχνιδιού, ζωγραφικής ή χειροτεχνίας στο σαλόνι ή το δωμάτιό του όπου θα έχει πρόσβαση σε παιχνίδια, υλικά και βιβλία. Όταν, λοιπόν, σας ζητάει κάτι που καλό θα ήταν να μην επιτρέψετε (π.χ. να δει κι άλλη τηλεόραση, να παίζει videogamesπριν τον ύπνο κτλ.) αντιπροτείνετε να πάει να συνεχίσει το παζλ που έχει αφήσει μισό και ότι σε λίγο θα πάτε να το βρείτε να παίξετε για λίγο και μαζί.