Νυχτερινές «διαρροές»

Βρέχει το κρεβάτι του;

10 τρόποι για να πάψει να βρέχει το κρεβάτι του

Το ότι το παιδάκι σας βρέχει το κρεβάτι του δεν είναι δικό του σφάλμα. Πιθανότατα για αυτήν την… ακατάστατη συμπεριφορά ευθύνονται προβλήματα σε σχέση με την κύστη του, όπως το ότι δεν έχει επιτύχει ακόμη να την ελέγξει εντελώς, ή το ότι δεν καταφέρνει να λάβει το μήνυμα πως η κύστη του γέμισε ώστε να ξυπνήσει. Εάν το μικρούλι σας είναι εκείνο το 1 στα 5 παιδιά μέχρι 4,5 ετών ή το 1 στα 10 παιδιά μέχρι 9,5 ετών που συνεχίζει να έχει περιστασιακές νυχτερινές «διαρροές», δείτε 10 συμβουλές για βράδια στεγνά και καθαρά!

  1. Δώστε του αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδανικά μόνο νερό, γάλα και κάποιον φρεσκοστυμμένο χυμό φρούτων και λαχανικών (δείτε τις ιδανικές ποσότητες εδώ). Με τον τρόπο αυτό θα ενθαρρύνετε την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και θα βοηθήσετε το μικρό σας να αποκτήσει πλήρη έλεγχο της κύστης του.
  2. Αποκλείστε τα ανθρακούχα και τα κεφεϊνούχα ροφήματα, αν όχι γενικά, τουλάχιστον από το βραδινό πρόγραμμα. Αυτά θα το κάνουν να θέλει να χρησιμοποιήσει συγκριτικά περισσότερες φορές το μπάνιο, απ’ ότι, για παράδειγμα, το νερό.
  3. Περιορίστε τα προσφερόμενα υγρά κοντά στην ώρα του ύπνου. Μην του δίνετε τίποτα να πιει τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.
  4. Καλλιεργήστε του την συνήθεια να πηγαίνει στην τουαλέτα λίγο πριν πέσει στο κρεβάτι για ύπνο.
  5. Κατουριέται στον ύπνο τουΕπιβεβαιώστε πως τίποτα δεν το εμποδίζει να σηκωθεί και να κάνει μια βραδινή επίσκεψη στο μπάνιο, όπως ας πούμε φόβος για το σκοτάδι.
  6. Μην ξυπνάτε το καμάρι σας για να πάει στο μπάνιο. Με τον τρόπο αυτό του δίνετε την εντύπωση πως είναι δική σας υποχρέωση και όχι δική του.
  7. Εάν, ωστόσο, βρίσκεστε σε ένα ξένο σπίτι ή υπάρχει απόλυτη ανάγκη να το κάνετε. Φροντίστε να ξυπνάτε εντελώς το παιδί σας και να μην το οδηγείτε μισοκοιμισμένο στο μπάνιο. Στην αντίθετη περίπτωση, ίσως συνηθίσει να πηγαίνει ενώ κοιμάται.
  8. Αγοράστε το ασύρματο σύστημα ανάδρασης. Η εν λόγω συσκευή διαθέτει δύο βαμβακερά εσώρουχα με αισθητήρα, τα οποία στην πρώτη ένδειξη υγρασίας απενεργοποιούνται και κάνουν το ξυπνητήρι να χτυπά. Έτσι το παιδί ξυπνά και πηγαίνει έγκαιρα στο μπάνιο. Η τιμή του είναι λίγο «τσουχτερή» αλλά η μέθοδος αυτή είναι η αποτελεσματικότερη (80-90%) μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της νυχτερινής ενούρησης. Δείτε περισσότερα εδώ.
  9. Σε καμία περίπτωση μην τιμωρείτε το παιδάκι σας επειδή έβρεξε το κρεβάτι του. Δεν το έκανε συνειδητά και δεν φέρει σε καμία περίπτωση ευθύνη. Ακόμη, φροντίστε να μην κάνετε «θόρυβο» γύρω από το γεγονός, εφόσον έτσι μπορεί να επηρεάσετε την καλή συναισθηματική του υγεία και την κοινωνική ζωή του. Τα παιδιά συνήθως νιώθουν αποκαρδιωμένα και ντροπιασμένα μετά το «ατύχημα», οπότε δίνοντας έμφαση το μόνο που κάνετε είναι να χειροτερεύετε τον τρόπο που αισθάνεται.
  10. Αντιθέτως, μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε τις στεγνές νύχτες με αγκαλιές, φιλιά αλλά και κάποιο σύστημα ενθάρρυνσης, όπως ένα ημερολόγιο ή έναν πίνακα στο οποίο θα κολλάτε μαζί εντυπωσιακά αυτοκόλλητα!

Μάθετε κι αυτό: Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό «Journal of Pediatrics» , 5 στα 100 παιδιά, 6 έως 11 ετών, βρέχουν το κρεβάτι τους τη νύχτα, αλλά τα αγόρια έχουν διπλάσια πιθανότητα νυχτερινής ενούρησης από τα κορίτσια. Επίσης 4 στις 10 περιπτώσεις η νυχτερινή ενούρηση είναι κληρονομική!

Δείτε επίσης: «Βρέχει το κρεβάτι του;»