Μεγαλώνοντας ένα παιδί με ισχυρή θέληση

Μεγαλώνοντας ένα παιδί με ισχυρή θέληση

10 tips για να βοηθήσετε το παιδί σας που έχει ισχυρή θέληση να ξεδιπλώσει τα χαρίσματά του

Ένα παιδί με ισχυρή θέληση δεν μεταπείθεται εύκολα, θέλει απεγνωσμένα να είναι σωστό και πολλές φορές βάζει αυτή την επιθυμία πάνω από όλες τις άλλες. Έχει έντονα συναισθήματα και παθιάζεται ακόμα και στην καθημερινότητά του.  Πώς θα μεγαλώσετε ένα τέτοιο παιδί ώστε να μην καταπνίξετε τη θέλησή του και να έχετε μια ισορροπημένη σχέση μαζί του;

Μπορεί να αποτελεί πρόκληση για εσάς αλλά όσο αντιστέκεστε στην παρόρμηση σας να λυγίσετε τη θέλησή του, θα το βοηθήσετε να καλλιεργήσει περισσότερο τα χαρίσματά του: την εσωτερική του δύναμη που το κινητοποιεί, την πραγματοποίηση των στόχων του και την ικανότητά του να μην επηρεάζεται από τους συνομηλίκους του.

  1. Αποφύγετε την επίδειξη ισχύος και χρησιμοποιήστε κανόνες. Με αυτόν τον τρόπο δεν πρέπει να κάνει κάτι επειδή του το λέτε εσείς που είστε μεγαλύτεροι ή ισχυρότεροι, αλλά επειδή έτσι είναι ο κανόνας.
  2. Ένα παιδί με ισχυρή θέληση θέλει να έχει την υπεροχή σε όλα. Αφήστε το, λοιπόν, να αναλάβει τι ίδιο όσες περισσότερες δραστηριότητες μπορεί. Αντί να του γκρινιάζετε για να πλύνει τα δόντια του ρωτήστε το τι άλλο χρειάζεται να κάνει πριν να φύγετε από το σπίτι. Αν μπλοκάρει, απαριθμήστε τα πράγματα που κάνει κάθε πρωί (πρωινό, ντύσιμο, πλύσιμο δοντιών κ.λπ.) ώστε να του θυμίσετε τι απομένει να κάνει. Τα παιδιά που νιώθουν πιο ανεξάρτητα και υπεύθυνα για τον εαυτό τους, είναι λιγότερο πιθανό να ξεσηκωθούν εναντίον σας.
  3. Δώστε του την δυνατότητα επιλογών. Είναι χαμένη υπόθεση να του δίνετε διαταγές. Αν του προσφέρετε επιλογές θα αισθανθεί ότι εκείνο αποφασίζει για τη ζωή του. Φυσικά δεν θα προσφέρετε επιλογές οι οποίες θα έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες που θέτετε. Επιλογή είναι και το εξής: «θέλεις να φύγουμε τώρα ή σε 10 λεπτά;».
  4. Δώστε του τη δυνατότητα να αποφασίζει για το σώμα του. Αν για παράδειγμα δεν θέλει να πάρει μαζί του τη ζακέτα του, εξηγήστε του πως ξέρετε ότι εκείνο είναι υπεύθυνο για το σώμα του και προτείνετε να τη βάλετε στη σάκα του μήπως αργότερα αλλάξει γνώμη. Μην ανησυχείτε ότι θα αρρωστήσει μιας και όταν αρχίσει να κρυώνει είναι σίγουρο ότι θα την φορέσει.
  5. Μηνεπιδιώκετετηναντιπαράθεση.Αν είστε αυστηροί και σκληροί αναφορικά με κάτι θα καταφέρετε να κάνετε το μικρό σας να σας αντισταθεί. Το θέμα δεν είναι να βγείτε νικητές σε μια διαμάχη αλλά να χτίσετε μια στενή σχέση με το μικρό σας. Με γνώμονα την υγεία και την ασφάλειά του, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους για να αποφασίζει για πράγματα ώστε να καλύπτεται η ανάγκη του για αυτονομία.
  6. Επιτρέψτε του να έχει τη δική του άποψη. Δεν χρειάζεται να αποδεικνύετε ότι έχετε δίκιο, αλλά να έχετε λογικές προσδοκίες και να τις εφαρμόζετε. Σε καμία περίπτωση ωστόσο μην προσπαθήσετε να επιβάλλετε στο μικρό σας να υιοθετήσει τις δικές σας απόψεις. Θα κάνει αυτό που του λέτε αλλά έχει τη δική του άποψη και τα δικά του συναισθήματα για αυτό.
  7. Ακούστε το. Μπορεί να θεωρείτε ότι εσείς τα γνωρίζετε όλα αλλά είναι σημαντικό να ακούτε τι έχει να σας πει το παιδί σας. Προσπαθεί να παραμείνει σταθερό στις απόψεις του και την κοσμοθεωρία του μοιάζοντας να προστατεύει κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνο. Αν ακούσετε προσεκτικά του λόγους που αρνείται να κάνει κάτι, τότε πιθανόν να βρείτε ευκολότερα και τη λύση χωρίς να τσακώνεστε.  
  8. Δείτε τα πράγματα μέσα από τα δικά του μάτια. Αν σας έχει θυμώσει επειδή υποσχεθήκατε να πλύνετε το φόρεμα της κούκλας του και το ξεχάσατε, μην θεωρήσετε ότι το παιδί σας είναι πεισματάρικο. Εκείνο θυμώνει επειδή εσείς δεν κρατάτε τις υποσχέσεις σας, που για εσάς μπορεί να είναι αστείες αλλά για εκείνο πολύ σημαντικές.
  9. Πειθαρχία μέσω της σχέσης και όχι μέσω της τιμωρίας. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν τίποτα όταν βρίσκονται στη μέση μιας διαμάχης. Ένα παιδί συμπεριφέρεται καλά γιατί θέλει να ευχαριστήσει το γονιό του. Αν εσείς προκαλείτε διαρκώς διαμάχες και το τιμωρείτε τότε δεν θα έχει καμία επιθυμία να σας ευχαριστήσει.
  10. Συμπεριφερθείτε με σεβασμό και κατανόηση. Ένα παιδί με ισχυρή θέληση αγωνίζεται για να κατακτήσει τον σεβασμό από τους άλλους. Αν του τον προσφέρετε, δεν χρειάζεται να αγωνιστεί για να διατηρήσουν τη θέση του. παράλληλα είναι πολύ βοηθητικό αν νιώθει ότι οι άλλοι το καταλαβαίνουν. Ακόμα και αν θεωρείτε πως κάτι που κάνει είναι λάθος, τουλάχιστον δείξτε κατανόηση θέτοντας παράλληλα τα όριά σας.