Μυστικά για ξέγνοιαστα πρωινά ξυπνήματα

Μυστικά για ξέγνοιαστα πρωινά ξυπνήματα

Τρόποι για να κάνετε το μικρό σας να ξυπνάει εύκολα, να τρώει πρωινό και να ντύνεται χωρίς αντιρρήσεις

 

Τα σχολεία σε λίγο καιρό ξεκινούν αλλά αγχώνεστε με την προοπτική τα πρωινά σας να είναι εφιαλτικά, καθώς κυνηγάτε το μικρό σας να ξυπνήσει και να ετοιμαστεί; Τα παιδιά δεν έχουν την ίδια αντίληψη του επείγοντος όπως οι μεγάλοι. Όταν αισθάνονται ότι κάποιος τους πιέζει για να κάνουν πιο γρήγορα, η συχνότερη αντίδραση είναι να κάνουν ακριβώς το αντίθετο.


Πρόκειται για μια μικρή διαμάχη που δεν έχει να κάνει τόσο με το τι ρούχα θα φορέσει ή αν του αρέσουν τα καινούργια δημητριακά που επιλέξατε για πρωινό. Την ίδια στιγμή που οι γονείς σκέφτονται «πρέπει να βρω τρόπο να πείσω το παιδί μου να κάνει αυτό», το παιδί το συνειδητοποιεί και αντιστοίχως σκέφτεται «δεν θα πιεστώ και δεν πρόκειται να με αναγκάσουν να το κάνω». Η λύση είναι να απλοποιήσετε τη διαδικασία και να εμπλουτίσετε την πρωινή ρουτίνα με δραστηριότητες που το παιδί σας θα θέλει να κάνει. Δείτε πώς!

Πρωινό ξύπνημα. Το πρώτο βήμα είναι να ξυπνήσετε το βλαστάρι σας. Καταρχήν, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τη φράση «Ξύπνα και κάνε γρήγορα» με το «Καλημέρα! Πώς είσαι;». Προφανώς και θέλει αυτοσυγκράτηση από την πλευρά σας για να το κάνετε αυτό κάθε πρωί, αλλά θα δείτε ότι υπάρχει διαφορά.

Έχετε πρόβλημα να το σηκώσετε από το κρεβάτι; Αν το παιδί σας είναι 10 με 11 ετών και πάνω αφήστε το να βάζει το δικό του ξυπνητήρι, δείχνοντάς του πως πρέπει να είναι υπεύθυνο για την ώρα που θα σηκωθεί. Αφήστε το επίσης να βιώσει τις επιπτώσεις της πράξης του ή, αν είναι αρκετά μεγάλο, πιθανόν να χρειαστεί να το αφήσετε στο σπίτι για να βρει μόνο του το δρόμο για το σχολείο.

Extra tip: Αν κάποιο πρωί το βλαστάρι σας δυσκολεύεται να ξυπνήσει, διαβάστε του από το αγαπημένο του βιβλίο όση ώρα βρίσκεται στο κρεβάτι του. Επίσης, δοκιμάστε να του χαϊδέψετε την πλάτη και να του μιλήσετε για όσα υπέροχα το περιμένουν εκείνη τη μέρα.

Μυστικά για ξέγνοιαστα πρωινά ξυπνήματα

Ντύσιμο. Βγάλτε έξω από την ντουλάπα από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα που από κοινού έχετε αποφασίσει ότι θα φορέσει το επόμενο πρωί και ενθαρρύνετέ το να ντύνεται μόνο του με ρούχα που μπορούν εύκολα να φορεθούν. Αν αρνείται να ντυθεί και είναι ώρα να φύγετε πάρτε τα ρούχα του μαζί στο αυτοκίνητο και πείτε του πως είναι επιλογή του να ντυθεί πριν χτυπήσει το κουδούνι του σχολείου ή αν θα μπει στην τάξη με τις πιτζάμες.

Extra tip: Επιλέξτε από την Κυριακή τα ρούχα που θα φορέσει όλη την εβδομάδα. Αφήστε το να διαλέξει το ίδιο με ποια σειρά θα τα φορέσει.

Πρωινό. Είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας αλλά αξίζει πραγματικά να έχετε καθημερινές διαμάχες για αυτό; Κάποια παιδιά δεν πεινάνε το πρωί, συνεπώς είναι καλύτερο να φάνε ένα τοστ ή ένα φρούτο στο δρόμο για το σχολείο. Ενημερώστε το ότι αυτό το πρωινό έχετε και ότι αν δεν προλάβει να φάει στο σπίτι, θα πρέπει να το πάρει μαζί του. Παράλληλα, φροντίστε και εσείς να κάνετε το πρώτο γεύμα της ημέρας πιο ελκυστικό. Καθίστε όλοι μαζί στο τραπέζι, σερβίρετε κάτι καινούργιο και γευστικό και μην κρύβεστε πίσω από την εφημερίδα αλλά μιλήστε για κάτι ενδιαφέρον.

Extra tip: Αν τα παραπάνω δεν αποδίδουν, μάθετε το μικρό σας να ετοιμάζει το δικό του πρωινό, τοποθετώντας τα υλικά σε σημείο που να έχει εύκολη πρόσβαση. Ίσως ο προσωπικός κόπος το πείσει να φάει.

Πρωινό

Κινητοποίηση. Το μικρό σας κινητοποιείται με δυσκολία; Τα μικρότερα παιδάκια σε γενικές γραμμές ανταποκρίνονται καλά σε μια λίστα όπου αναγράφεται τι πρέπει να κάνουν το πρωί πριν φύγουν από το σπίτι. Ετοιμάστε την και συζητήστε γιατί όλα όσα περιέχει είναι απαραίτητα να γίνουν. Το ζήτημα είναι να πείσετε το παιδί σας να κάνει όσα είναι σημαντικά για την υγεία και την ασφάλειά του. Για παράδειγμα, αποφύγετε τις διαπραγματεύσεις για το βούρτσισμα των δοντιών καθώς είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Αν το στείλετε να πλύνει τα δόντια του και εκείνο εξαφανιστεί, δοκιμάστε να το επιβλέπετε, πλένοντας και εσείς την ίδια στιγμή τα δόντια σας.

Επίσης έχετε κατά νου ότι αν το παιδί σας κινείται αργά, είναι και αυτός ένας τρόπος για να αποσπάσει την προσοχή των γονιών του. Έτσι, εαν εσείς το ακολουθείτε στο σπίτι γκρινιάζοντας, δεν υπάρχει κίνητρο για να κινητοποιηθεί.

Extra tip: Βάλτε χρόνο, χρησιμοποιώντας ένα ξυπνητήρι. Στο πρώτο χτύπημα, θα πρέπει να φάνε το πρωινό τους, στο δεύτερο να ντυθούν και στο τελευταίο να φύγετε από το σπίτι. Η πιθανότητα να ακολουθήσουν γιατί τους θυμίζει παιχνίδι είναι μεγάλη.

Το ζητούμενο δεν είναι να διασφαλίσετε ότι θα γίνουν όλα σωστά αλλά να εκπαιδεύσετε το παιδί σας να κάνει τα απαραίτητα από μόνο του. Βρείτε ευφάνταστες ιδέες που θα εμπλουτίσουν την πρωινή ρουτίνα και θα λειτουργήσουν για όλους, έστω κι αν αυτό είναι μια αστεία μαριονέτα έγερσης ή ένα πολύχρωμο πρωινό με έξυπνη παρουσίαση.

Θυμηθείτε πως το μυστικό είναι να μην ξυπνάτε την ίδια ώρα με το παιδί σας αλλά λίγο πριν έτσι ώστε να έχετε χρόνο να προετοιμαστείτε. Τέλος, πολύ βοηθητικό θα είναι να βάλετε τα ρολόγια σας να πηγαίνουν πέντε λεπτά μπροστά. Είναι αρκετά πιθανόν να σας βοηθήσει να μην καθυστερείτε.