Θέλει να επιλέγει τι θα φορέσει;

Αφήστε το να ντυθεί όπως θέλει

Θέλει να επιλέγει εκείνο τα ρούχα του; Αρνείται να ντυθεί όπως πρέπει και καθυστερεί όταν το πρωί βιάζεστε να φύγετε; Δείτε μερικά tips για να μην κάνει αταίριαστους συνδυασμούς αλλά και να μην χάνετε την υπομονή σας!

Αν το μικρό σας ξαφνικά εκφράζει έντονα την άποψή του για το τι θέλει να φορέσει, σημαίνει ότι αρχίζει να μεγαλώνει. Είναι και αυτός ένας τρόπος για να δείξει στην πράξη ότι είναι ανεξάρτητο αλλά και να ελέγξει τα όρια σας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε πρωί θα πρέπει να δοκιμάζετε την υπομονή σας και να έχετε τσακωμούς και κλάματα.

Παρέχετε τη δυνατότητα επιλογών. Το μικρό σας συνειδητοποιεί ότι έχει τη δύναμη να πάρει τον έλεγχο κάποιων καταστάσεων, συνεπώς αφήστε του το… πηδάλιο όπου είναι δυνατόν. Προσφέρετε, για παράδειγμα, μια γκάμα επιλογών για πράγματα που δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Ρωτήστε το, λόγου χάρη, αν προτιμά να φορέσει την μπλε ή την κόκκινη μπλούζα. Επιλέγοντας θα θεωρήσει ότι συμμετέχει στην απόφαση και έτσι είναι λιγότερο πιθανό να αντισταθεί.

Επιτρέψτε του να ντύνεται σύμφωνα με το γούστο του. Καθώς το μικρό σας θα έχει προτιμήσεις στο είδος των ρούχων και στα υφάσματα, προσπαθήστε να είστε ευέλικτοι. Αυτό δείχνει ότι σέβεστε τη γνώμη του. Αν θέλει να φοράει φορέματα κάθε μέρα, επιτρέψτε το. Σε περίπτωση που είναι χειμώνας και ανησυχείτε μήπως δεν είναι Αφήστε τα να ντυθει όπως θέλεικαλά ντυμένο, φορέστε του ένα ζακετάκι ή ένα ζεστό μπλουζάκι από μέσα.

Βρείτε χρόνο για εξάσκηση. Από την ηλικία των 3 τα περισσότερα παιδιά μπορούν να βάλουν κάποια ρούχα μόνα τους, όπως το εσώρουχό τους ή μια απλή μπλούζα. Ακόμα και αν καθυστερεί αφήστε το το μικρό σας να ντύνεται μόνο του όσο συχνά μπορείτε, ειδικά τα πρωινά του Σαββατοκύριακου που δεν βιάζεστε να φύγετε από το σπίτι.

Μετατρέψτε το ντύσιμο σε παιχνίδι. Τα παιδιά στην προσχολική ηλικία δεν κατανοούν ότι πρέπει να βιαστούν το πρωί γιατί ο χρόνος κυλάει. Έχοντας αυτό κατά νου, θα αποφύγετε τις πρωινές διαμάχες αν μετατρέψετε το ντύσιμο σε παιχνίδι. Πείτε του πως θα κλείσετε τα μάτια σας για να δείτε πόσο χρόνο θα κάνει να φορέσει τα ρούχα του. Βάλτε ένα χρονόμετρο και επιβραβεύστε το μικρό σας με ένα αυτοκόλλητο αν καταφέρει να είναι έτοιμο πριν σημάνει τη λήξη του χρόνου.

Προγραμματίστε. Φτιάξτε έναν οδηγό με φωτογραφίες με τα βήματα που πρέπει να ακολυθήσει κάθε πρωί. Επιλέξτε κάποιες φωτογραφίες που το δείχνουν να ξυπνάει, να ντύνεται, να τρώει πρωινό και να πλένει τα δόντια του. Κρεμάστε το στο δωμάτιό του ώστε να ακολουθεί το πρόγραμμα κάθε πρωί. Αν το αφήσετε επίσης να επιλέξει τα ρούχα που θα φορέσει από το προηγούμενο βράδυ, τότε θα αποφύγετε να χάσετε χρόνο για να ψάχνετε, λόγου χάρη, την αγαπημένη του μπλούζα στο συρτάρι.

Και μια συμβουλή για το φθινόπωρο που πλησιάζει:

Αν κάνει ψύχρα και αρνείται να φορέσει ζακέτα ή επιπλέον μπλούζα, αφήστε το. Απλά πάρτε μαζί σας τη ζακέτα και περιμένετε πότε θα σας τη ζητήσει για να τη φορέσει. Την επόμενη φορά απλά υπενθυμίστε του ότι την προηγούμενη κρύωνε με τόσο ελαφρά ρούχα. Οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες να δεχτεί να φορέσει τα σωστά ρούχα πριν φύγετε από το σπίτι.