Πώς θα μάθει το παιδί να εστιάζει και να διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον του για μια δραστηριότητα
Πόσες φορές έχετε «πιάσει» το μικρό σας να έχει μόλις παραλάβει ένα καινούργιο παιχνίδι, να το ανοίγει με χαρά, να το επεξεργάζεται για λίγο και πολύ γρήγορα να το αφήνει στην άκρη αδιαφορώντας επιδεικτικά για την ύπαρξή του;
Ακόμα και αν είστε από τους γονείς που το παραπάνω περιστατικό συμβαίνει διαρκώς στο σπίτι σας, μην απογοητεύστε. Υπάρχουν κάποια παιχνίδια αλλά και συγκεκριμένοι μέθοδοι που θα το διδάξουν πώς να επικεντρώνεται σε ένα πράγμα ή σε μια δραστηριότητα. Και η ενασχόληση με αυτά τα παιχνίδια ή τις δραστηριότητες, που απαιτούν συνήθως από τον παίκτη να επιλύσει ένα πρόβλημα και να συμμετέχει ενεργά, είναι που θα μάθουν σιγά – σιγά το παιδί σας να συγκεντρώνεται.
Ακολουθήστε τα ενδιαφέροντά του. Βρίσκεστε στη δύσκολη θέση να αντιμετωπίσετε τη δυνατή επιρροή της τηλεόρασης και των videogames, με κάτι περισσότερο ευφάνταστο που θα κατορθώσει να διατηρήσει την προσοχή του. Έχετε ισχυρούς αντιπάλους αλλά μπορείτε να κάνετε μια καλή αρχή: ανακαλύψτε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας και δώστε τους ερεθίσματα να ασχοληθεί με αυτά, ώστε το ενδιαφέρον του να παραμείνει αμείωτο. Ωστόσο μην του τα δίνετε όλα στο πιάτο. Σημασία έχει να σκεφτεί και να προσπαθήσει να συγκεντρωθούν. Εξασκώντας την εν λόγω ικανότητα μέσω των ενδιαφερόντων του, θα καταφέρει να την εφαρμόσει και σε άλλες δραστηριότητες που μπορεί να μην το ευχαριστούν το ίδιο αλλά απαιτούν την προσοχή του.
Εξάσκηση στην επίλυση προβλημάτων. Το παιχνίδι ή η δραστηριότητα που επιλέγετε πρέπει να απαιτεί την «επίλυση ενός προβλήματος». Μην φανταστείτε κάτι εξαιρετικά περίπλοκο. Ένα παράδειγμα είναι το παζλ ή η ζωγραφική μιας οικείας εικόνας. Φυσικά θα πρέπει να προσαρμόζετε τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες στην ηλικία του αλλά και στα καινούργια του ενδιαφέροντα, που ενδέχεται να διαφοροποιούνται καθώς μεγαλώνει. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού προτιμήστε να κάνετε στην πράξη κάτι παρά να μιλάτε για αυτό και ρωτάτε το μικρό σας να σας πει την γνώμη του για το πώς θα ξεκινήσετε ή για τον τρόπο που θα κινηθείτε. Έτσι θα ενδυναμώσετε την ικανότητα του μικρού σας να επιλύει προβλήματα, ικανότητα που θα μπορεί να χρησιμοποιεί σε διάφορες στιγμές μεγαλώνοντας.
Συμμετοχή. Η συμμετοχή σε ένα παιχνίδι ή μια δραστηριότητα είναι ένας σίγουρος τρόπος για να κάνετε το παιδί σας να παραμείνει συγκεντρωμένο σε αυτή. Σκεφτείτε για παράδειγμα αν ένα παιδί δυσκολεύεται να διαβάσει πόσο περισσότερο θα επικεντρωθεί σε ένα βιβλίο αν το διαβάζετε παρέα και του κάνετε ερωτήσεις για την υπόθεση. Σιγά – σιγά βάζοντάς το μέσα στην ιστορία και περνώντας σταδιακά από μικρότερα σε μεγαλύτερα παραμύθια θα το φέρετε πιο κοντά στο διάβασμα. Πάντα έχετε κατά νου πώς το μικρό σας μπορεί να χρειάζεται πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για να ολοκληρώσει κάτι.
Παιχνίδια για να εστιάσει την προσοχή του. Καλή εξάσκηση για το πώς να διατηρεί την προσοχή του θα κάνετε μέσα από παιχνίδια, όπως παιχνίδια που πρέπει να ταιριάξεις κομμάτια, δύσκολα παζλ, μουσικές καρέκλες, ακόμα και συζητήσεις για ένα συγκεκριμένο θέμα για το οποίο μπορούν να μιλήσουν και τα παιδιά.
Φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου.Η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου δεν μαθαίνει μόνο το παιδί σας να είναι υπεύθυνο αλλά και να εστιάζει την προσοχή του σε κάτι συγκεκριμένο π.χ. είναι καθαρό, έφαγε το φαγητό του, τι κάνει αυτή τη στιγμή. Αν το σπίτι σας δεν είναι αρκετά μεγάλο για σκυλάκι ή γατούλα, επιλέξτε χελώνα ή χαμστεράκι.