Μάθετε στο παιδί σας να παραμένει ψύχραιμο όταν θυμώνει ή όταν το προκαλούν σε καβγά
Δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας δεν θα μπλεχτεί ποτέ σε καβγά ή ότι δεν θα τσακωθεί με τα αδέρφια και τους φίλους του, αλλά μπορείτε να του δώσετε κατευθύνσεις για να μάθει να διαχειρίζεται το θυμό του και να παραμένει ήρεμο, ακόμα και όταν οι άλλοι το προκαλούν.
Ο θυμός παρόλο που είναι ένα συναίσθημα με μικρή διάρκεια, διακρίνεται από μεγάλη ένταση. Συνήθως ένα παιδί θυμώνει όταν δεν μπορεί να κάνει αυτό που επιθυμεί, όταν νιώθει πληγωμένο, όταν οι άλλοι δεν το καταλαβαίνουν, νιώθει παραμελημένο ή δεν του συμπεριφέρονται με τον τρόπο που θέλει.
Ποια είναι τα φυσικά «συμπτώματα» του θυμού; Η καρδιά χτυπάει γρήγορα, το πρόσωπο αναψοκοκκινίζει, δυσκολεύεται να ανασάνει, δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά, έχει πολλή ενέργεια και θέλει να την αποβάλλει μέσω της πράξης.
Η καλύτερη αντίδραση στην περίπτωση που συμβούν όλα τα παραπάνω είναι να μετατρέψει το συναίσθημά του σε λέξεις και όχι να χτυπήσει κάποιον άλλο, να σπάσει ένα αντικείμενο ή να πει κάτι για να πληγώσει το άτομο που του προκάλεσε θυμό. Για να το κατορθώσει αυτό θα πρέπει να του μάθετε πώς να αντιδρά με ηρεμία, ακόμα και στην ηλικία που εύκολα παρασύρεται από τους συνομηλίκους του που ενδέχεται να προκαλούν καβγάδες.
Όταν θυμώνει, θα πρέπει να του μάθετε:
- Να αναγνωρίζει το συναίσθημα του θυμού και τις αλλαγές που συντελούνται στο σώμα του, όπως περιγράφηκαν παραπάνω.
- Να ηρεμεί, παίρνοντας βαθιές ανάσες, μετρώντας μέχρι το 10 ή φεύγοντας από τον χώρο.
- Να σκέφτεται και να μιλάει. Μάθετε του να σκέφτεται ποιο είναι το πρόβλημα και πώς μπορεί να διορθωθεί. Αν υπάρχει κάποιος κοντά του, καλό είναι να του εξηγήσει ότι είναι θυμωμένο και να συζητήσει μαζί του τρόπους επίλυσης χωρίς να υπάρξει τσακωμός. Αν δεν υπάρχει κάποιος να μιλήσει, μπορεί να σταματήσει, να σκεφτεί και να μιλήσει στον εαυτό του.
Αν κάποιος προσπαθήσει να αρχίσει έναν καβγά, το παιδί σας μπορεί να είναι αυτό που θα διατηρήσει την ψυχραιμία του με τους εξής τρόπους:
- Να διατηρεί μια απόσταση ασφαλείας από το άλλο παιδί
- Να παίρνει αργές, βαθιές ανάσες
- Να παραμείνει σε εγρήγορση και ευθυτενές
- Να αποφεύγει να μιλάει προσβλητικά
- Να αποφεύγει κάποιο παιδί που «ψάχνεται» για καβγά ή να προσπαθήσει να μιλήσει κατ’ ιδίαν με κάποιον που θέλει να καβγαδίσει
- Να ακούσει με ηρεμία όσα λέει το άλλο παιδί
- Να προσπαθήσει να απαντήσει στο τι ακριβώς θέλει το παιδί που έχει απέναντί του
- Να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα χωρίς να καβγαδίσει, χρησιμοποιώντας χιούμορ, παρουσιάζοντας ένα λόγο που είναι αρκετός για να εμποδίσει τον καβγά ή φεύγοντας από το σημείο αν δεν υπάρχει άλλη λύση.
Extratip: Φυσικά αποτελείται το κατεξοχήν πρότυπο για το παιδί σας στην αντιμετώπιση μιας διαμάχης, στη διαχείριση του θυμού και στη ροπή ή όχι προς τους καβγάδες. Συνεπώς αν θέλετε το παιδί σας να παραμένει ήρεμο σε περιπτώσεις έντασης θα πρέπει να μάθετε πρώτα εσείς να διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Δεν έχει κανένα νόημα να του μάθετε τα παραπάνω αν όταν θυμώνετε, αρχίζετε να σπάτε πράγματα στο σπίτι ή να προσβάλλετε τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί σας.