Ποιες είναι οι 3 λεξούλες που θα σας βοηθήσουν να αρνηθείτε κάτι που ζητάει επίμονα το μικρό σας;
Οι περισσότεροι από εσάς θα ξέρετε πως είναι όταν το μικρό σας ζητάει ξανά και ξανά κάτι, γκρινιάζοντας, παρακαλώντας, κλαψουρίζοντας και μουρμουρίζοντας. Και πόσο δύσκολο είναι να παραμείνετε σταθεροί στην άρνησή σας, να αποφύγετε να ενδώσετε ή να τσακωθείτε. Η λύση είναι απλή και ανήκει στην σφαίρα του positive parenting. Εμπνεύστριά της είναι η συγγραφέας Lynn Lott που έχει γράψει μια σειρά βιβλίων για την θετική πειθαρχία.
Μάλιστα, αποτελείτε από 3 απλές λεξούλες. Ποιες είναι αυτές; «Ρώτησες και απάντησα». Ας δούμε πως λειτουργεί η χρήση των λέξεων χρησιμοποιώντας ένα υποθετικό παράδειγμα. Ας πούμε ότι το παιδί σας θέλει να φάει παγωτό πριν το φαγητό. Σας το ζητάει και εσείς, φυσικά, αρνείστε. Φεύγει και μετά από λίγο επιστρέφει για να ρωτήσει ξανά επιστρατεύοντας παρακάλια. Εσείς αντί να επαναλάβετε την ίδια άρνηση ή να αρχίσετε τις διαπραγματεύσεις που δεν έχουν τελειωμό, κατεβείτε στο ύψος του, κοιτάξτε το στα μάτια και ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία.
- Έχεις ακούσει ποτέ την φράση "ρώτησες και απάντησα;". Πιθανότατα θα πει "όχι".
- Ρωτήστε το στην συνέχεια: "Με ρώτησες εάν μπορείς να φας παγωτό;". Η απάντησή του θα είναι καταφατική.
- Συνεχίστε ρωτώντας: "Δεν απάντησα στην ερώτησή σου;". Πιθανότατα θα πει "ναι, αλλά...".
- Εξακολουθήστε λέγοντας: "Σου μοιάζω με κάποιον/α που θα αλλάξει γνώμη εάν τον ρωτάς το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά;". Μετά από αυτόν τον διάλογο είναι πιθανό να φύγει για να πάει να απασχοληθεί με κάτι άλλο.
- Όταν σε λίγο επιστρέψει ρωτώντας πάλι το ίδιο, η απάντησή σας θα είναι "ρώτησες και απάντησα". Φυσικά ο παραπάνω διάλογος δεν θα χρειαστεί να επαναληφθεί, αφού η εξέλισξή του θα είναι γνωστή.
Το μυστικό για να λειτουργήσει η παραπάνω μέθοδος -όπως δηλαδή και κάθε άλλη μέθοδος που αποφασίζετε να ακολουθήσετε- είναι η συνέπεια. Από την στιγμή που θα την ακολουθήσετε είναι σημαντικό να παραμείνετε πιστοί σε αυτήν σε ανάλογες περιπτώσεις. Ο παραμικρός δισταγμός, μια οποιαδήποτε αλλαγή ή η διάθεση για διαπραγμάτευση θα το ενθαρρύνουν να συνεχίσει, αφού θα πιστέψει ότι ο τρόπος του ίσως και να έχει αποτέλεσμα. Αν όμως έχετε υπομονή και παραμείνετε σταθεροί στην άποψή σας, θα λάβει το μήνυμα. Φροντίστε, μάλιστα, ο σύντροφός σας και οποιοσδήποτε άλλος προσέχει το παιδί να ακολουθούν την ίδια με εσάς μέθοδο.
Extra Tip: Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι αποτελεσματική ακόμα και για παιδιά που έχουν δυσκολία στην επικοινωνία, και ειδικά σε παιδιά με αυτισμό. Στην περίπτωση αυτή αποτελεσματική είναι η χρήση ενός πίνακα όπου οι γονείς θα μπορούν να γράψουν την ερώτηση που κάνει και ξανακάνει το παιδί τους ή να ζωγραφίσουν κάτι σχετικό. Κάθε φορά που το παιδί θα επιστρέφει για να διατυπώσει την ίδια ερώτηση, ο γονιός μπορεί να δείχνει την ερώτηση στον πίνακα, υπενθυμίζοντάς του ότι έχει πάρει ήδη την απάντησή του.