Ένας καταπληκτικός έφηβος που είναι υπεύθυνος, ευγενικός και διαθέτει καλή κρίση – τουλάχιστον τις περισσότερες φορές; Κι όμως γίνεται!
Μπορεί να αισθάνεστε πως δεν έχετε και τόση επιρροή πάνω στο παιδί σας, αλλά η συμπεριφορά του κατά την εφηβεία σχετίζεται στενά με το πόσο ισχυρούς δεσμούς έχει αναπτύξει μαζί σας. Πιο συγκεκριμένα, πόσο κοντά σας νιώθει, πόσο υποστηρικτικοί ή επικριτικοί είστε μαζί του, πόσο συχνά ή εύκολα συζητάτε τα προβλήματα που το απασχολούν κ.ο.κ.
Οι καλές σχέσεις γονιού εφήβου, όπως αυτές αξιολογούνται και από τις δύο μεριές, έχουν αντίκτυπο στις σχολικές επιδόσεις αλλά και στο πόσο ευτυχισμένο θα αισθάνεται γενικά το παιδί. Αντίθετα, οι αδύναμες και συγκρουσιακές σχέσεις αποτελούν συχνά αιτία που οι έφηβοι ξεκινούν πρόωρα την σεξουαλική ζωή, πειραματίζονται με ναρκωτικά και αλκοόλ, συμμετέχουν σε βίαιες καταστάσεις, γεμίζουν με συναισθήματα οργής ή μελαγχολίας, αποκτούν αντιδραστική συμπεριφορά κτλ.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να:
- Να βρείτε τρόπο να περνάτε μαζί λίγο κοινό χρόνο. Ακόμα και οι έφηβοι που δείχνουν να αγνοούν το ποιοι είναι οι γονείς τους τις υπόλοιπες 23 ώρες της ημέρας, καλοδέχονται μια βραδινή χαλαρή συζήτηση μετά το δείπνο ή όταν ξαπλώνουν στο κρεβάτι. Φροντίστε, ωστόσο, να μην κρατάει πολύ (λίγα λεπτά καθώς πλένετε τα πιάτα είναι αρκετά) και να μην μοιάζει με ανάκριση. Τέλος, κανονίστε μια φορά την εβδομάδα να κάνετε, εάν μπορείτε, κάτι μαζί. Δεν εννοούμε, φυσικά, χορό, γυμναστήριο, κολυμβητήριο […], αλλά μια βόλτα στα μαγαζιά, ένα δείπνο σε κάποιο εστιατόριο ή απλά τα ψώνια της εβδομάδας στο supermarket και κατόπιν παγωτό στο πάρκο.
- Να μην προκαλείτε ανταρσίες αρνούμενοι πως το παιδί σας μεγάλωσε και χρειάζεται περισσότερη ελευθερία. Από την άλλη, όμως, μην φοβάστε να ρωτήσετε που πηγαίνει, με ποιους και τι θα κάνει. Ζητήστε να γνωρίσετε από κοντά τους φίλους του και προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή και με τους γονείς τους, ώστε να είστε εξοικειωμένοι με τις δραστηριότητές του.
- Να προσπαθείτε να είστε εκεί μετά το σχολείο. Οι έρευνες δείχνουν πως η επικίνδυνη ζώνη για τσιγάρο, ναρκωτικά και sex δεν είναι τα Σαββατόβραδα αλλά οι ώρες μεταξύ 3 και 6 τις καθημερινές μετά το σχολείο. Εάν δεν γίνεται να βρίσκεστε σπίτι τις ώρες αυτές ή εάν το παιδί μετά το σχολείο πρόκειται να βρεθεί με φίλους του, φροντίστε τουλάχιστον να έχουν την επίβλεψη ενός ενήλικα.
- Να τρώτε μαζί όσο πιο συχνά μπορείτε. Η ώρα του φαγητού είναι η ευκαιρία που ψάχνατε ώστε να επικοινωνήσετε με το παιδί σας. Καθίστε όλοι μαζί, κάντε παρέα, μιλήστε χαλαρά, συζητήστε για το σχολείο, τη μέρα του κτλ. Μην ξεχάσετε να του δείχνετε την απαραίτητη σημασία και προσοχή, να είστε υποστηρικτικοί και να του δώσετε να καταλάβει ότι είστε εκεί για να συζητήσετε οτιδήποτε το απασχολεί.
- Να ενθαρρύνετε την καλή υγεία. Συνεχίστε να έχετε ως προτεραιότητα όχι μόνο την πνευματική και συναισθηματική αλλά και την σωματική του υγεία. Φροντίστε ώστε να τρέφεται σωστά, να ασκείται αρκετά και να κοιμάται τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ. Επιμείνετε στο να αποφεύγει τα αναψυκτικά και τον καφέ και προτρέψτε το να βλέπει λιγότερη τηλεόραση και να ελαττώσει τα videogames. Ωστόσο, μην το πιέζετε υπερβολικά! Πολλές φορές η αντίδραση είναι εκείνη που βάζει τους εφήβους σε λάθος μονοπάτια.
Extra tip: Παρότι είναι δύσκολο να κερδίσετε την μάχη του υπολογιστή, ωστόσο επιμείνετε ώστε αυτός να τοποθετηθεί σε έναν χώρο κοινής χρήσης, όπως το καθιστικό. Οι έρευνες δείχνουν πως και μόνο η ιδέα πως μπορεί να περάσετε και να ρίξετε μια ματιά στην οθόνη αποτρέπει τα παιδιά από επικίνδυνες online δραστηριότητες.
- Να το στηρίζετε. Κανένας δεν μπορεί να προσφέρει στο παιδί σας την στήριξη που μπορείτε εσείς. Με το να πιστεύετε πως είναι μοναδικό και πως μπορεί να καταφέρει οτιδήποτε βάλλει στο μυαλό του, το βοηθάτε να κρατά ψηλά τον πήχη και να δίνει τον καλύτερό του εαυτό για την επίτευξη των στόχων του. Κάθε φορά που κάνει λάθη, να είστε εκεί για να το παρηγορείτε και να του δίνετε να καταλάβει πως λάθη γίνονται και πως ο μόνος τρόπος να τα ξεπεράσει είναι να προσπαθεί ξανά και ξανά. Τέλος, προσπαθείτε να μην φορτώνετε το παιδί με τα δικά σας θέλω και τις δικές σας στοχοθετήσεις. Δεν είναι αναγκαίο όλοι οι Έλληνες να γίνουν γιατροί και δικηγόροι.
- Να θυμάστε: είστε γονιός, όχι φίλος. Το να είστε κοντά στο παιδί σας δεν σημαίνει να γίνεται ένα ακόμα «φιλαράκι» του. Κάτι τέτοιο δεν θα ωφελήσει ούτε εσάς ούτε εκείνο. Βρίσκεστε εκεί για να θέτετε τα όρια που δεν μπορεί να βάλλει μόνο του στον εαυτό του, αλλά και για να δίνετε τις συμβουλές εκείνες που θα το καθοδηγήσουν σωστά. Θέλετε σεβασμό, ευγένεια, αυθεντικότητα; Ό,τι δίνεις παίρνεις!