Καλοκαιρινό «ξεμυάλισμα»

Διάσμα το καλοκαίρι

Πώς να διατηρήσετε τις μαθησιακές ικανότητες του παιδιού σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χωρίς να του στερήσετε τη χαρά των διακοπών.

Τα περισσότερα παιδιά θεωρούν ότι το καλοκαίρι είναι διακοπές από το σχολείο και την πνευματική εργασία. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χάνει ένα μεγάλο μέρος από τις γνώσεις και τις ικανότητες μάθησης που απέκτησε την προηγούμενη σχολική χρονιά. Εξαιτίας αυτού οι δάσκαλοι τον Σεπτέμβρη χρειάζονται 5 με 6 εβδομάδες προετοιμασίας για να κάνουν επανάληψη στις γνώσεις που έχουν ξεχαστεί. Το μυστικό για να αποφύγετε το καλοκαιρινό «ξεμυάλισμα» είναι το παιδί σας να συνεχίσει να εξασκείται, αλλά να αντιλαμβάνεται τη διαδικασία αυτή σαν παιχνίδι. Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να πείσετε το παιδί σας να γράφει, να διαβάζει και να εξασκείται στα μαθηματικά χωρίς καν να το καταλαβαίνει.


  • Το διάβασμα είναι ο θεμέλιος λίθος της μάθησης. Παρόλο που είναι δύσκολο να πείσετε το παιδί σας να διαβάζει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αξίζει τον κόπο. Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που διαβάζουν έως και 6 βιβλία το καλοκαίρι θα διατηρήσουν τις ικανότητες ανάγνωσης και κατανόησης που έχτισαν κατά τη σχολική χρονιά. Χαρίστε του ένα βιβλίο που βγαίνει σε συνέχειες. Εάν ξεκινήσει διαβάζοντας το πρώτο, θα θελήσει να τα διαβάσει όλα, αφού αυτού του είδους τα βιβλία είναι πολύ «εθιστικά».
  • Αφήστε στο παιδί σας την πρωτοβουλία να επιλέξει τα βιβλία που θέλει, ακόμα και αν κατά τη γνώμη σας δεν είναι και τα πιο ποιοτικά. Φυσικά και μπορείτε να προτείνετε και εσείς, ανάλογα με το ενδιαφέρον του παιδιού σας για το διάβασμα, ενδιαφέροντα λογοτεχνικά βιβλία κατάλληλα για την ηλικία του.

Παιδί που διαβάζει

  • Οι ταινίες, επίσης, μπορεί να αποτελέσουν κίνητρο αφού είναι πιθανόν να παρακινήσουν το παιδί να διαβάσει το λογοτεχνικό βιβλίο από το οποίο ξεπήδησε ο αγαπημένος του ήρωας.
  • Για μικρότερα παιδιά υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξακολουθεί να εξασκείται στο διάβασμα, με ειδικά βιβλία για τις καλοκαιρινές διακοπές ή παιχνίδια με λέξεις. Από την πλευρά, μπορείτε να βάλετε το μικρό σας να σας διαβάζει συνταγές όταν μαγειρεύετε ή να σας καθοδηγεί διαβάζοντας τον χάρτη όταν ταξιδεύετε.
  • Προσθέστε στο μενού λίγα μαθηματικά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα παιδιά χάνουν σχεδόν γνώσεις 2 μηνών στα μαθηματικά. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να συνεχίσουν να εξασκούνται. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα βάζετε το παιδί σας να λύνει ασκήσεις και προβλήματα, αλλά να συνδυάσετε τα μαθηματικά με καθημερινές δραστηριότητες. Για παράδειγμα προτείνετε στο μικρό σας να υπολογίσει το λογαριασμό στο σουπερμάρκετ ή στην καφετέρια ή πόσα γραμμάρια από τα υλικά θα χρειαστεί να προσθέσετε για να φτιάξετε ένα κέικ.   

Διάβασμα καλοκαίρι

  • Μετατρέψτε τη μάθηση σε διασκέδαση. Τα παιδιά μαθαίνουν ευκολότερα μέσα από εμπειρίες που συνδέονται με τη χαρά και τη διασκέδαση. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του μικρού σας επιλέξτε να επισκεφθείτε ένα μουσείο (π.χ. το πολύ δημοφιλές στα παιδιά Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Παιδικό Μουσείο ή, για προκατειλημμένα με τα μουσεία παιδιά, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο). Αν κινήσετε το ενδιαφέρον του είναι πολύ πιθανό να ασχοληθεί περισσότερο με το αντικείμενο που του αρέσει, π.χ. να αγοράσει ένα βιβλίο για τις πεταλούδες μετά από μια επίσκεψη στο μουσείο φυσικής ιστορίας.