Κάντε το να σας ακούει

Κάντε το να σας ακούει

Πέντε τρόποι για να κάνετε το παιδί σας να σας ακούει

Αν δεν έχετε παράπονα ότι το παιδί σας δεν σας ακούει όταν του λέτε να κάνει ή να μην κάνει κάτι, σημαίνει ότι έχετε βρει τον τρόπο και τις σωστές τακτικές για να ακολουθεί τις προτροπές και τις υποδείξεις σας. Αν πάλι ανήκετε στην κατηγορία των γονιών που οι λέξεις τους δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση στα μικρά τους, δοκιμάστε 5 τρόπους για να το πείσετε πως αξίζει τον κόπο να σας ακούει. 

Σταματήστε να μιλάτε! Πόσες οδηγίες, υποδείξεις και εντολές δίνετε στο μικρό σας καθημερινά; Αν αυτές ξεπερνούν τα όρια σε αριθμό δεν είναι παράλογο το μικρό σας να σταματήσει κάποια στιγμή να σας υπακούει, αφού μπορεί να συγκρατήσει μόνο έναν μικρό αριθμό από οδηγίες την ημέρα. Επιλέξτε λοιπόν τα πιο σημαντικά από αυτά που πρέπει να κάνει και περιορίστε στο ελάχιστο τις υποδείξεις σας.

Αφήστε τις συνέπειες να κάνουν τη δουλειά τους. Αφήστε τα λόγια κατά μέρος και περάστε στις πράξεις. Αν το μικρό σας δεν μαζεύει τα παιχνίδια του, ανεξάρτητα από το πόσες φορές του το έχετε πει, βάλτε τα σε ένα κουτί και φυλάξτε τα για λίγο στην ντουλάπα σας όπου δεν έχει πρόσβαση. Ή αν, για παράδειγμα, δεν ετοιμάζει το σακίδιό του για το σχολείο, περιμένοντας από εσάς να του βάλετε τα τετράδια μέσα, αφήστε το να υποστεί τις συνέπειες την επόμενη μέρα στην τάξη αν έχει ξεχάσει κάτι.

Γίνετε το παράδειγμα του καλού ακροατή. Τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας και εσείς είστε οι βασικοί του δάσκαλοι. Προκειμένου να μάθετε το μικρό σας να σας ακούει, καλό είναι να εξασκηθείτε και εσείς οι ίδιοι ώστε να είστε καλοί ακροατές. Αυτό σημαίνει πως όταν κάποιος σας μιλάει θα πρέπει να εστιάζετε όχι μόνο στις λέξεις αλλά και στη γλώσσα του σώματος, να τον κοιτάτε στα μάτια, να μάθετε να κατανοείτε το πραγματικό νόημα πίσω από τις λέξεις και να ανταποκρίνεστε δείχνοντας ότι κατανοείτε το περιεχόμενο του λόγου του.   

Δείξτε του την αγάπη σας. Καμιά φορά τα παιδιά δεν ακούνε γιατί με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να στείλουν ένα μήνυμα, όπως π.χ. ότι έχουν κουραστεί με τις διαρκείς υποδείξεις και εντολές. Σε αυτή την περίπτωση δείξτε του την αγάπη σας, με μια αγκαλιά αντί για φωνές όταν κάνει κάτι που σας δίνει στα νεύρα.

Ψιθυρίστε. Όσο περισσότερο θυμώνετε, τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο τόνος της φωνής σας. Ωστόσο με το να χαμηλώσετε την ένταση της φωνής σας θα κάνετε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περιμένει ή έχει συνηθίσει. Και είναι πιθανόν τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής να σας εκπλήξουν ευχάριστα.