Απλά βήματα για να βοηθήσετε το μικρό σας να συνδεθεί φιλικά με συνομήλικα παιδιά
Οι κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού σας θα «απογειωθούν» όταν αρχίσει να πηγαίνει σχολείο, όπου θα γνωρίσει δεκάδες συνομήλικα παιδιά με τα οποία μπορεί να σχετιστεί και να δημιουργήσει φιλίες. Το πόσο εύκολα ή γρήγορα θα περάσει από το στάδιο της γνωριμίας σε αυτό της φιλίας εξαρτάται φυσικά από την ιδιοσυγκρασία του αλλά και από όσα του έχετε διδάξει. Για να το βοηθήσετε να αποκτήσει φίλους και να τα καταφέρνει στις κοινωνικές συναναστροφές χτίστε γερές βάσεις.
Διδάξτε του βασικές κοινωνικές δεξιότητες.Μερικές από τις βασικές γνώσεις που αφορούν στις κοινωνικές συναναστροφές και τις οποίες είναι σημαντικό να μάθει ένα παιδί είναι να χαιρετά, να απαντά σε μια ερώτηση χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένη πρόταση και όχι μονολεκτικά, να έχει οπτική επαφή με τον συνομιλητή του και να τον αφήνει να ολοκληρώνει αυτό που λέει χωρίς να τον διακόψει.
Μην απαντάτε εσείς για λογαριασμό του παιδιού σας αν είναι ντροπαλό.Σε περίπτωση που το μικρό σας ντρέπεται, δείξτε του την υποστήριξή σας αλλά μην απαντάτε εσείς για λογαριασμό του. Με αυτόν τον τρόπο αφενός δεν το ενθαρρύνετε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση στις κοινωνικές συναναστροφές, αφετέρου δεν το βοηθάτε να ξεπεράσει τον δισταγμό και την ντροπή του αν δεν δοκιμάσει να μιλήσει. Δώστε του τον χρόνο και την ευκαιρία να απαντήσει όταν κάποιος το ρωτάει κάτι και ενθαρρύνετέ το αν παραμένει σιωπηλό.
Ενθαρρύνετέ το να μιλάει για τις εμπειρίες του. Αντί να ξεκινάτε την κουβέντα απλά ρωτώντας το «πώς ήταν η ημέρα σου;», διηγηθείτε εσείς τι κάνατε κατά τη διάρκεια της ημέρας και περιμένετε να σας πει και εκείνο τις δικές του εμπειρίες από το σχολείο ή μια δραστηριότητα που ακολουθεί. Του είναι πιο εύκολο να συμμετέχει στη συζήτηση, μιλώντας και εκείνο με τη σειρά του για το τι έκανε, παρά να ξεκινήσει μόνο του μια ανάλογη κουβέντα.
Δώστε κίνητρα για να βρει φίλους με κοινά ενδιαφέροντα. Δώστε του την ευκαιρία να συμμετέχει σε μια αθλητική ομάδα ή σε μια ομαδική δραστηριότητα ώστε να γνωρίσει και άλλα παιδιά με ίδια ενδιαφέροντα που είναι πιο εύκολο να συνδεθεί φιλικά μαζί τους. Τόσο οι μικρές όσο και οι μεγαλύτερες ομάδες θα το εφοδιάσουν με θετικές εμπειρίες. Ποια από τις δύο θα επιλέξετε εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία και τις προτιμήσεις του παιδιού σας.
Ακούστε το χωρίς να δίνετε πάντα λύσεις. Πολλές φορές το παιδί σας απλά επιθυμεί να σας μιλήσει για τα συναισθήματά του και τις εμπειρίες του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται λύσεις για ένα πρόβλημα που αφορά στη φιλία ή στη σχέση με τους συμμαθητές του. Έτσι κάποιες φορές είναι καλύτερο να μην σπεύδετε να του προσφέρετε έτοιμες λύσεις αλλά περισσότερο να το βοηθήσετε να διώξει το άγχος αν αισθάνεται πίεση από τους συνομήλικούς του (π.χ. να κάνει κάτι για να είναι αρεστό).
Εφαρμόστε το παιχνίδι ρόλων.Αν έχετε διαπιστώσει κάποια συγκεκριμένη δυσκολία του παιδιού σας ή κάποιο πρόβλημα στην επικοινωνία ή στη σύναψη φιλικών σχέσεων με άλλα παιδιά, προσπαθήστε να το διευκολύνετε να την ξεπεράσει εφαρμόζοντας το παιχνίδι ρόλων. Προτείνετε το παιδί σας να παριστάνει τον φίλο ή συμμαθητή και εσείς υποδυθείτε το παιδί σας. Έτσι θα του προτείνετε λύσεις, τις οποίες θα δει να εφαρμόζονται στην πράξη – άρα θα τις υιοθετήσει και πιο εύκολα - αλλά και να το βοηθήσετε να κατανοήσει την κατάσταση και να τη δει από διαφορετική οπτική (π.χ. να ανακαλύψει μόνο του μια λύση).
Καλέστε στο σπίτι σας συνομήλικούς του για παιχνίδι. Χωρίς να παρεμβαίνετε θα παρατηρήσετε με ποια από τα παιδιά κάνει καλύτερα παρέα και με ποια όχι, να διαπιστώσετε αν παρουσιάζει δυσκολίες στις συναναστροφές του ή αν έχει περίεργη συμπεριφορά και απομακρύνει τα άλλα παιδιά (π.χ. έχει αρχηγικές τάσεις). Αφού κανονίσετε στο σπίτι σας μια συνάθροιση για παιχνίδι περιμένετε να σας ανταποδώσουν την πρόσκληση πριν ξανακαλέσετε τα παιδιά.