Playdates: Τα ναι και τα όχι!

Playdates: Τα ναι και τα όχι!

Τα «δεν πρέπει» και «τα πρέπει» όταν καλούν το παιδί σας για παιχνίδι

Έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται για το παιχνίδι με άλλα συνομήλικα παιδιά, επομένως είναι ώρα για κοινωνικοποίηση και συναθροίσεις για παιχνίδι! Εκείνο θα τα πάει μια χαρά, εξερευνώντας τις δυνατότητες επικοινωνίας, συμμετοχής και μοιράσματος που ανοίγονται, εσείς όμως; Για να προετοιμαστείτε, μάθετε τι δεν πρέπει και τι πρέπει να κάνετε στα ραντεβού για παιχνίδι. 

  • Φορέστε τα πιο άνετα ρούχα σας σαν να συμμετείχατε και εσείς σε μια δραστηριότητα. Όσο και αν πιστεύετε ότι θα χαλαρώσετε την ώρα που το μικρό σας θα χαίρεται το παιχνίδι με τους φίλους του, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να το κυνηγάτε για να κατέβει από το κρεβάτι, για να μην σκαρφαλώνει στα έπιπλα και για να μην κρύβεται στα ντουλάπια (εντάξει σε περίπτωση που γενικά είναι ζιζάνιο)!
  • Αν είστε καλεσμένοι σε σπίτι φίλων για παιχνίδι φροντίστε να φτάσετε στην ώρα σας. Πιθανόν οι οικοδεσπότες να έχουν και άλλα σχέδια για το υπόλοιπο της ημέρας, ποντάροντας πως η συνάθροιση για παιχνίδι δεν θα κρατήσει για πολλές ώρες.
  • Μην προτείνετε μια δραστηριότητα που δημιουργεί ακαταστασία, λερωμένα ρούχα και πασαλειμμένα χέρια όταν δεν είστε σπίτι σας ή όταν δεν το γνωρίζουν οι γονείς των άλλων παιδιών, γιατί ενδεχομένως η ιδέα να μην τους αρέσει καθόλου!
  • Ενημερώστε τους οικοδεσπότες για το αν το μικρό σας έχει αλλεργία σε κάποιο φαγητό, σε περίπτωση που η συνάθροιση για παιχνίδι περιλαμβάνει snacksή ροφήματα.
  • Μην επιτρέψετε στο παιδί σας να …ξεσαλώσει επειδή δεν είστε σπίτι σας και επειδή εκείνο νομίζει ότι βρίσκεται εκτός του πεδίου που ισχύουν οι κανόνες πειθαρχίας.
  • Έχετε και ένα δεύτερο ζευγάρι ρούχα μαζί σας για το μικρό σας γιατί ποτέ δεν ξέρετε με τι θα διακοσμήσει την μπλούζα και το παντελόνι του. Οι δυνατότητες πολλές, από μαρκαδόρους μέχρι λιωμένο παγωτό!
  • Βοηθήστε στην τακτοποίηση του χώρου. Δεν είναι και πολύ ωραία να φύγετε όταν το παιχνίδι λήξει χωρίς να βάλετε ένα χεράκι για να μαζέψετε τα παιχνίδια ή να τακτοποιήσετε τον χώρο. 
  • Μην τα περιορίζετε μέσα στο δωμάτιο. Ειδικά τώρα, μπορείτε να οργανώσετε παιχνίδια ή δραστηριότητες στην παιδική χαρά ή σε ένα πάρκο.
  • Μην κάνετε διαρκώς συγκρίσεις. Και τι πειράζει αν ο τάδε διακόσμησε το σπίτι κατάλληλα και έφτιαξε ένα νόστιμο κέικ για να το προσφέρει στα παιδιά, ενώ εσείς απλά χυμούς; Δεν έχει νόημα να πέφτετε στην παγίδα της σύγκρισης, αφού στην πραγματικότητα στόχος είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών. 

Διαβάστε ακόμα:

«Έλα να παίξουμε…Το πρώτο του ραντεβού»

«Συχνές διαμάχες στα ραντεβού για παιχνίδι»

«Όταν χαλάει το ραντεβού για παιχνίδι»