Εμμονή με τα ρούχα

Εμμονή με τα ρούχα

Έχει εμμονή με συγκεκριμένα ρούχα; Θέλει να βγαίνει από το σπίτι με τις πιτζάμες ή ντυμένο super ήρωας; Μήπως θέλει να αποκτήσει όσα περισσότερα ρούχα και αξεσουάρ μπορεί; Διαχειριστείτε το!

Μαθαίνει να διεκδικεί την ανεξαρτησία του αλλά και να έχει άποψη πάνω σε θέματα που το αφορούν. Αποτέλεσμα; Θέλει να βγαίνει έξω με τις πιτζάμες, αρνείται πεισματικά να φορέσει το φόρεμα που του προτείνετε καθώς το θεωρεί απαίσιο και θέλει να βάλει τις γαλότσες όταν έξω ο ήλιος λάμπει. Ωστόσο, η επιλογή της καθημερινής ενδυμασίας βοηθάει το μικρό σας να καθορίσει ποιο είναι. Το ερώτημα, όμως, είναι πώς θα διαχειριστείτε την εμμονή του με συγκεκριμένα ρούχα χωρίς …να βγείτε από τα ρούχα σας; 

 

«Αν δεν φορέσω τη στολή της μπαλαρίνας, δεν φεύγω».

Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να επιλέξετε αν θα ξεκινήσετε διαμάχη ή θα υποχωρήσετε. Αν το μικρό σας επιμένει να φορέσει τη στολή χορού ή τη στολή που του φτιάξατε για τις απόκριες, το καλύτερο είναι να αντιδράσετε αναλογιζόμενοι τον προορισμό μας. Προφανώς και δεν υπάρχει τόσο πρόβλημα να εμφανιστεί έτσι αν επισκεφθείτε τη γιαγιά του αλλά δεν μπορείτε να το επιτρέψετε να παίξει έτσι στην παιδική χαρά. Εκεί θα πρέπει να εξηγήσετε τον λόγο π.χ. ότι θα λερωθεί ή θα χαλάσει τη στολή.

«Θέλω να μείνω με τις πιτζάμες».

Το να βγάλει τις πιτζάμες του πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής πρωινής ρουτίνας ακόμα και το Σαββατοκύριακο, καθώς αν παραμείνει με τις πιτζάμες δύο ημέρες μέσα στο σπίτι θα είναι πιο δύσκολο να τις αποχωριστεί τη Δευτέρα. Στην Εμμονή με τα ρούχαπερίπτωση που αρνείται αναγνωρίστε τα συναισθήματά του (πόσο δύσκολο είναι για αυτό να τις αποχωριστεί) αλλά φροντίστε να του μιλήσετε με πυγμή (είναι ώρα να ετοιμαστείς για το σχολείο). Αν παραμένει ανένδοτο τότε ακολουθήστε μια συμβιβαστική λύση: να φορέσει το πάνω μέρος της  πιτζάμας κάτω από την μπλούζα του ή το πουλόβερ του. Ωστόσο δώστε του το μήνυμα ότι δεν είναι σωστό να φοράει πιτζάμες έξω από το σπίτι.

«Θέλω να έχω όσο το δυνατόν περισσότερα ρούχα και αξεσουάρ».

 Το παιδί σας δεν επιθυμεί να εξελιχθεί σε ντίβα διαμορφώνοντας κάθε φορά ένα ξεχωριστό στυλ ή βάζοντας πάνω του ότι βρει μπροστά του. Απλά θέλει να πειραματιστεί με το ντύσιμο και με τα διάφορα στυλ καθώς επηρεάζεται και από ρούχα που βλέπει να φορούν άλλα παιδιά της ηλικίας του στο σχολείο ή στο παιδικό σταθμό. Εσείς από την πλευρά σας πείτε του ότι το πρωί καλό είναι να επιλέγει ένα σύνολο ρούχων για όλη την ημέρα και τη συνέχεια δώστε του την ευκαιρία να μεταμφιέζεται στο σπίτι, παρέχοντάς του παλιά ρούχα από το αδερφάκι του ή δικά σας.