Πως θα καταλάβω ότι το οικογενειακό μας πρόγραμμα δεν λειτουργεί;

Πως θα καταλάβω ότι το οικογενειακό μας πρόγραμμα δεν λειτουργεί;

Πότε είναι απαραίτητη μια νέα ρουτίνα και πώς να τη σχεδιάσετε

Η αλήθεια είναι ότι για να οργανώσετε την καθημερινότητά σας και να εξασφαλίσετε ότι θα φέρετε εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις σας, θα χρειαστείτε να εισάγετε διάφορες ρουτίνες ή συνήθειες. Από το πρωινό ξύπνημα και την ετοιμασία για τον ύπνο μέχρι το πώς θα μαζεύονται τα παιχνίδια ή πότε θα διαβάζει το μικρό σας, η καθημερινότητα πρέπει να χωρίσει σε μικρά, μικρά κομματάκια. Και αυτό όχι μόνο γιατί αποτελεί τον μπούσουλα σας για να τα προλάβετε όλα, αλλά και γιατί βοηθάει το παιδί σας να οργανωθεί και να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια, επειδή ξέρει τι να περιμένει.

Πότε μια ρουτίνα είναι αποτελεσματική; Όταν είναι καλά σχεδιασμένη, απλή και κατανοητή σε όλους, όταν ακολουθεί μια περιοδικότητα, αποτελώντας κομμάτι της καθημερινότητας και όταν είναι προβλέψιμη, δηλαδή τα πράγματα συμβαίνουν με την ίδια σειρά κάθε φορά. Έχοντας τα παραπάνω ως βάση, ακολουθήστε τα παρακάτω tipsγια να εισάγετε μια νέα ρουτίνα στην οικογενειακή σας καθημερινότητα.

Πότε χρειάζεστε μια νέα ρουτίνα;

  • Όταν θεωρείτε πως η οικογένειά σας δεν περνάει αρκετό χρόνο μαζί, η εισαγωγή μιας νέας συνήθειας μπορεί να βοηθήσει, όπως για παράδειγμα μια κοινή δραστηριότητα ή βραδιές για επιτραπέζια.
  • Οι ρουτίνες είναι βοηθητικές για τις απαιτητικές ημέρες όπου ο χρόνος είναι λίγος και εσείς έχετε πολλά να κάνετε. Έχοντας συγκεκριμένες συνήθειες για τις συγκεκριμένες ημέρες, όλα θα γίνονται πιο αυτοματοποιημένα.
  • Όταν κάτι γίνεται συχνά αιτία καβγά, μια νέα ρουτίνα ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα.
  • Όταν διαπιστώσετε ότι ζητάτε κάτι διαρκώς από τα παιδιά σας ή τους γκρινιάζετε, είναι η στιγμή να εισάγετε μια νέα οικογενειακή ρουτίνα. Μέσα από αυτή μπορείτε να βοηθήσετε τα μέλη της οικογένειάς σας να αναπτύξουν συγκεκριμένες συνήθειες, όπως για παράδειγμα την προσωπική υγιεινή, την εξάσκηση σε ένα μουσικό όργανο, την ανάγνωση των μαθημάτων τους κ.λπ. 
  • Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν, είναι σημαντικό να προσαρμόζετε τις συνήθειες της οικογένειας στις ανάγκες τους και στις δραστηριότητες που ακολουθούν.
  • Μια ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις όπου το παιδί σας ενδέχεται να συμπεριφερθεί άσχημα ή περίεργα. Όταν λοιπόν έχετε ήδη εισάγει μια ρουτίνα για κάποιες δραστηριότητες (αγορές, διαδρομή με αυτοκίνητο, επισκέψεις) θα μπορείτε πολύ πιο εύκολα να διαχειριστείτε μια δύσκολη κατάσταση.  

Πριν τον σχεδιασμό

Για να εισάγετε μια νέα ρουτίνα στην οικογενειακή καθημερινότητα θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές σε παλιότερες συνήθειες. Για αυτό προηγουμένως είναι καλύτερα να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω δεδομένα.

  • Μια ρουτίνα θα πρέπει να καλύπτει τις απαιτήσεις κάθε μέλους της οικογένειας, αλλά και να έχει πιο μακροπρόθεσμους στόχους. Επομένως καλό θα ήταν να σκεφτείτε με ποιον τρόπο μια δραστηριότητα που θέλετε να εισάγετε θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα την οικογένειά σας. Αν λόγου χάρη το να περνάτε χρόνο σαν οικογένεια είναι σημαντικό για εσάς, φροντίστε να εισάγετε ρουτίνες που σας επιτρέπουν να έχετε ελεύθερο χρόνο για χαλαρές συναθροίσεις.
  • Σκεφτείτε αν η νέα ρουτίνα προσαρμόζεται σε αλλαγές, όπως στις σχολικές διακοπές, σε μια μετακόμιση, στην έλευση ενός νέου μωρού.
  • Σκεφτείτε αν είναι βοηθητικό να οργανώνετε κάτι εκ των προτέρων, όπως για παράδειγμα να ετοιμάζετε τα σχολικά σακίδια από το προηγούμενο βράδυ.
  • Αναρωτηθείτε αν υπάρχει καταμερισμός εργασιών ή αν κάποιο από τα μέλη της οικογένειας μπορεί να βάλει ένα χεράκι παραπάνω για να διευκολύνει μια κατάσταση.
  • Πώς μπορείτε να βασιστείτε στις δυνατότητες κάθε μέλους της οικογένειάς σας; Με λίγα λόγια σε τι είναι καλύτερος ο καθένας και άρα τι είναι προτιμότερο να αναλάβει;
  • Η διασκέδαση και το παιχνίδι παίζουν κάποιο ρόλο στις καθημερινές δραστηριότητες που κάνετε με τα παιδιά σας;
  • Μπορείτε να κάνετε μια νέα ρουτίνα μέρος μιας παλιότερης συνήθειας (για παράδειγμα να μάθετε το μικρό να παίρνει ένα φάρμακο πριν πλύνει τα δόντια του);
  • Πώς θα κάνετε τη ρουτίνα να λειτουργήσει χωρίς να γκρινιάζετε; Θα χρειαστεί να βρείτε και άλλους τρόπους για να υπενθυμίσετε στο παιδί σας να κάνει κάτι. Για παράδειγμα, κολλήστε στο ψυγείο σας απλές λίστες με πράγματα που πρέπει να γίνουν, κρεμάστε στην πόρτα του δωματίου του φωτογραφίες που θα απεικονίζουν τα βήματα για την πρωινή ρουτίνα, ή ορίστε ότι το τέλος μιας τηλεοπτικής εκπομπής θα σημάνει την προετοιμασία για τον ύπνο. 
  • Υπολογίστε τι θα κάνετε αν η ρουτίνα δεν λειτουργήσει όπως τη σχεδιάζατε. Θα χρειαστείτε κάποιο plan σε περίπτωση που συμβεί κάτι αναπάντεχο;

AQUAFRESH familyΣχεδιάζοντας μια νέα ρουτίνα

Έχοντας σκεφτεί γύρω από τη ρουτίνα που θέλετε να εισάγετε, έφτασε η στιγμή για να τη σχεδιάσετε. Αν το παιδί σας είναι μεγάλο, επιτρέψτε του να βοηθήσει στον σχεδιασμό καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί πιο εύκολα να οργανώσει τον εαυτό του. Ποια είναι, λοιπόν, τα βήματα σχεδιασμού;

  1. Ορίστε τον στόχο της ρουτίνας και σκεφτείτε το τελικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα αν το παιδί σας πρέπει να είναι έτοιμο το πρωί στις 8.00, σημαίνει πως μέχρι εκείνη την ώρα πρέπει να έχει ντυθεί, να έχει φορέσει τα παπούτσια του, να έχει φάει πρωινό, να έχει πλύνει τα δόντια του και να έχει ετοιμάσει την σάκα με όλα όσα χρειάζεται.
  2. Φτιάξτε μια λίστα με τα επιμέρους βήματα και με ποια σειρά πρέπει να γίνουν.
  3. Σημειώστε ποιο κομμάτι μπορεί να κάνει μόνο του το παιδί σας και πού χρειάζεται τη βοήθειά σας. Σκεφτείτε ποιο βήμα θα μπορούσατε να μάθετε στο μικρό σας ώστε να το καταφέρει μόνο του στη συνέχεια.
  4. Υπολογίστε την ώρα που θα χρειαστείτε, ώστε να δείτε τι ώρα θα ξεκινήσετε.
  5. Βρείτε τρόπους για να εξασφαλίσετε ότι η ρουτίνα θα έχει επιτυχία. Για παράδειγμα, φροντίστε να απομακρύνετε οτιδήποτε μπορεί να αποδιοργανώσει το μικρό σας, όπως η τηλεόραση όταν ετοιμάζεται το πρωί για το σχολείο. 
  6. Σκεφτείτε την πιθανότητα να εισάγετε νέους κανόνες, απλούς και κατανοητούς για την συμπεριφορά που προσδοκάτε από το μικρό σας. Το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στη θέσπιση αυτών των κανόνων αλλά και στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν δεν τους ακολουθήσει.
  7. Φροντίστε στη ρουτίνα που σχεδιάζετε να υπάρχει χρόνος για να μιλάτε και να διασκεδάζετε. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του πρωινού μπορείτε να έχετε περισσότερο χρόνο για να συζητήσετε και να γελάσετε χωρίς άγχος. 
  8. Φυσικά ενημερώστε όλα τα μέλη της οικογένειας για τη νέα ρουτίνα και μην ξεχνάτε ότι ίσως χρειαστεί αυτό να το επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρι να γίνει συνήθεια.