Η απειλή της τιμωρίας αυξάνει αντί να μειώνει τα ψέματα, σύμφωνα με έρευνα
Αν θεωρείτε πως η απειλή της τιμωρίας θα κάνει ένα παιδί να πάψει να λέει ψέματα, ίσως πρέπει να αλλάξετε γνώμη. Διότι σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου McGill, η τιμωρία αυξάνει τις πιθανότητες το παιδί να συνεχίσει να ψεύδεται.
Γιατί το μικρό σας λέει ψέματα; Πιθανόν να θέλει να κρύψει κάτι άσχημο που έκανε, να έχει τόσο ζωηρή φαντασία που να ζει μέσα σε αυτή, να θέλει να σας ευχαριστήσει ή να δοκιμάζει τα δικά σας όρια. Όποιος και να είναι ο λόγος και όσο χαριτωμένα κι αν είναι τα ψέματα του καμιά φορά, θα πρέπει να σταματήσουν. Και ο ρόλος του γονιού είναι ακριβώς αυτός: να βρει τον τρόπο ώστε να πείσει το μικρό του ότι δεν υπάρχει λόγος να λέει ψέματα. Πώς θα τα καταφέρει; Σίγουρα όχι με την απειλή της τιμωρίας.
Το τελευταίο υποστηρίζει μια νέα έρευνα του Πανεπιστήμιου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά. Και πιο συγκεκριμένα ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πουν την αλήθεια γιατί θέλουν να ευχαριστήσουν έναν ενήλικα ή επειδή πιστεύουν ότι είναι το σωστό και όχι επειδή φοβούνται την τιμωρία.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν 372 παιδιά ηλικίας από 4 έως 8 ετών, αφού τοποθέτησαν πίσω από την καρέκλα τους σε ένα δωμάτιο ένα παιχνίδι και τους ζήτησαν να μην κρυφοκοιτάξουν όταν εκείνοι αποχωρούσαν από το δωμάτιο. Τα 2/3 των παιδιών κρυφοκοίταξαν και τα 2/3 αυτών που κοίταξαν το παιχνίδι είπαν ψέματα ότι δεν το έκαναν όταν οι ερευνητές τους ρώτησαν στη συνέχεια.
Πριν φύγουν οι ερευνητές από το δωμάτιο είπαν διάφορα πράγματα στα παιδιά, που επηρέασαν τη συμπεριφορά τους. Σε κάποια παιδιά είπαν ότι θα τιμωρηθούν αν πουν ψέματα, παρακίνησαν κάποια άλλα να παραδεχτούν το ψέμα τους για να ευχαριστήσουν έναν ενήλικα, ενθάρρυναν μια άλλη ομάδα παιδιών να πει την αλήθεια γιατί αυτό είναι το σωστό και σε κάποια δεν είπαν τίποτα. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα περισσότερα παιδιά που είπαν ψέματα προέρχονταν από την ομάδα των παιδιών που απειλήθηκε με τιμωρία. Εκείνα τα παιδιά δηλαδή που ένιωθαν ότι είχαν περισσότερα να χάσουν αν τους έπιανε κάποιος να λένε ψέματα, συνέχιζαν να ψεύδονται για να καλύψουν τις πράξεις τους. Όσον αφορά δε την ηλικία, τα μικρότερα παιδιά έλεγαν την αλήθεια για να ευχαριστήσουν κάποιον μεγάλο και τα μεγαλύτερα παιδιά ανταποκρίνονταν θετικά στην παραίνεση να πουν την αλήθεια επειδή καταλάβαιναν ότι αυτή ήταν η σωστή επιλογή.