Γρήγορη προετοιμασία για το σχολείο

Γρήγορη προετοιμασία για το σχολείο

Συμβουλές για να ετοιμάζεστε γρήγορα το πρωί χωρίς άγχος

Το πρωινό ξύπνημα – ειδικά αν δεν είστε πρωινοί τύποι – δεν είναι σχεδόν ποτέ ευχάριστο. Σκεφτείτε τώρα να πρέπει να ετοιμάσετε το πρωινό, το παιδί σας για το σχολείο και να ντυθείτε για τη δουλειά. Για να αποφύγετε το πρωινό άγχος, το τρέξιμο και τους καβγάδες επειδή το μικρό σας δεν συνεργάζεται, μετατρέποντας σε εφιάλτη όλα σας τα πρωινά, καταστρώστε πρόγραμμα και οργανωθείτε με οδηγό 14 χρήσιμες συμβουλές.

  1. Μπείτε σε πρόγραμμα. Συγκεντρώστε όλη σας την οικογένεια και φτιάξτε μια λίστα με όσα πρέπει να γίνουν, με ποια σειρά πρέπει να ολοκληρωθούν και ποιος θα αναλάβει τι. Συμφωνήστε, για παράδειγμα, ότι όλοι θα ντύνεστε πριν από το πρωινό και συμπεριλάβετε στον προγραμματισμό και τα παιδιά σας ώστε να νιώθουν υπεύθυνα για το χρόνο προετοιμασίας.
  2. Επιλέξτε τα ρούχα και τα παπούτσια του από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι θα αποφύγετε τις καθυστερήσεις που προκαλούνται επειδή το μικρό σας θέλει να φορέσει το πάνω μέρος της πιτζάμας του για να πάει στο σχολείο. Επιτρέψτε του να κάνει μια πρώτη επιλογή στα ρούχα του και να βάλει τα παπούτσια που θα φορέσει έξω από την πόρτα του δωματίου (αντί να τα ψάχνετε πανικόβλητοι το πρωί). Στη συνέχεια ελέγξτε αν βρίσκονται όλα εκεί, φροντίζοντας να έχει γίνει επιλογή για τα εσώρουχα και τις κάλτσες.
  3. Βάλτε το μικρό σας για ύπνο στην ώρα του.Αν έχει κοιμηθεί τις ώρες που χρειάζεται τότε θα ξυπνάει το επόμενο πρωί με κέφι και θα ετοιμάζεται χωρίς να προκαλούνται διαμάχες.
  4. Προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ.Μπορεί να είστε κουρασμένοι αλλά είναι καλύτερα να προετοιμάσετε κάποια πράγματα για πρωινό, το κολατσιό ή το μεσημεριανό γεύμα από το προηγούμενο βράδυ. Ετοιμάστε, λόγου χάρη, το σάντουιτς που θα πάρει μαζί του στο σχολείο, ελέγξτε αν έχετε αρκετό γάλα ή δημητριακά για το πρωινό, ετοιμάστε μαζί την σχολική του σάκα αλλά και την δική σας τσάντα και βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει βενζίνη στο αυτοκίνητο.
  5. Έχετε πολλά ξυπνητήρια. Δώστε στο μικρό σας το δικό του ξυπνητήρι, για να νιώθει μεγαλύτερη αυτονομία αλλά και να το καταστήσετε υπεύθυνο, και τοποθετήστε ένα ακόμα στο υπνοδωμάτιό σας. Ρυθμίστε τα ώστε να χτυπούν την ίδια ώρα, ενώ, αν είστε από εκείνους που αγαπούν το χουζούρι, βρείτε ένα με χρονοκαθυστέρηση και βάλτε το να χτυπήσει λίγο νωρίτερα.
  6. Κερδίστε χρόνο για αγκαλιές. Αν είστε οργανωμένοι θα βρείτε χρόνο για τρυφερές στιγμές και το πρωί. Λίγα λεπτά τρυφερότητας και αμέριστης προσοχής με μερικές αγκαλιές και φιλιά θα το κινητοποιήσουν να φορέσει τα ρούχα του και να πλύνει τα δόντια του. Σκεφτείτε πόσο καλύτερο είναι αυτό από το να τρέχετε όλοι μαζί για να προλάβετε, να πανικοβάλλεστε, να αγχώνεστε, να εκνευρίζεστε και να φωνάζετε δημιουργώντας αρνητικό κλίμα.
  7. Αφήστε το παιδί σας να ετοιμαστεί μόνο του. Συμφωνήστε να ντύνεται μόνο του και να πλένει μόνο του τα δόντια του. Την ίδια στιγμή ντυθείτε και εσείς για να είστε όλο ι έτοιμοι εγκαίρως για το πρωινό.
  8. Βάλτε μουσική.Για να το κινητοποιήσετε να σηκωθεί από το κρεβάτι, βάλτε μουσική στην αρχή πιο σιγά και σταδιακά αυξήστε την ένταση. Αν συνεχίζει να κρύβεται κάτω από το πάπλωμα κάντε μια «βουτιά» στο κρεβάτι του φιλώντας το επανειλημμένα, γαργαλώντας το ή τραγουδώντας παράφωνα μέχρι να αποφασίσει να σηκωθεί.
  9. Μοιράστε τις δουλειές. Αν ο σύντροφός σας φεύγει από το σπίτι την ίδια ώρα μοιράστε τις δουλειές και βοηθήστε ο ένας τον άλλον ώστε να έχετε όλοι χρόνο να φάτε πρωινό.
  10. Διατηρήστε το πρωινό απλό.Μπορεί η ομελέτα να είναι μια πιο λαχταριστή επιλογή, αλλά ελλείψει χρόνου φροντίστε το πρωινό να είναι απλό, όπως δημητριακά με γάλα, μπανάνες, ψωμί ολικής αλέσεως και φρούτα.   
  11. Μειώστε τις δουλειές που πρέπει να γίνουν το πρωί. Περιοριστείτε στο να στρώνετε πρόχειρα το κρεβάτι σας (και το παιδί σας το δικό του) και να βάζετε τα πιάτα του πρωινού στο νεροχύτη, αφήνοντας όλες τις υπόλοιπες δουλειές για το απόγευμα που θα επιστρέψετε.
  12. Εκμεταλλευτείτε την ώρα που είστε στο αυτοκίνητο.Κερδίστε χρόνο ειδικά αν έχετε καθυστερήσει να σηκωθείτε από το κρεβάτι, τρώγοντας πρωινό στο αυτοκίνητο (π.χ. τοστ ή φρούτο) και αφήνοντας το παιδί σας να βάλει τα παπούτσια του ή να βουρτσίσει τα μαλλιά του ενώ εσείς οδηγείτε για το σχολείο.
  13. Διατηρήστε στο αυτοκίνητο ένα σετ για ώρα ανάγκης. Αν έχετε καθυστερήσει πραγματικά, βοηθητικό είναι να έχετε στο αυτοκίνητο μια πλαστική τσάντα με μπάρες δημητριακών, βούρτσα, τσίχλες χωρίς ζάχαρη (αν δεν έχει προλάβει να πλύνει τα δόντια του) και μερικά ψιλά για να πάρει κάτι το μικρό σας αν δεν έχετε προλάβει να του φτιάξετε κολατσιό για το σχολείο.
  14. Κάντε διαλείμματα. Μην ακολουθείτε την ίδια πρωινή ρουτίνα τα Σαββατοκύριακα και αν έχετε πάει αργά για ύπνο τις καθημερινές λόγω κάποιας επίσκεψης ή γενεθλίων διαφοροποιείστε το πρωινό πρόγραμμα για να κερδίσει το μικρό σας περισσότερο ύπνο.