Βοηθήστε το να αντισταθεί στις κακές επιρροές

Βοηθήστε το να αντισταθεί στις κακές επιρροές

Βοηθήστε το να θέτει όρια στους συνομηλίκους του και να μην υποκύπτει σε πιέσεις και χειρισμούς

Μπορεί η οικογένεια να είναι το πρώτο “σχολείο” αλλά η επιρροή από τους φίλους ή τους ανθρώπους που σχετιζόμαστε στην πορεία της ζωής μας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τις επιλογές μας. Οι φιλίες που θα κάνει το μικρό σας θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του, κάποιες από αυτές θα διατηρηθούν για πάντα, άλλες θα σβήσουν για να αντικατασταθούν με καινούργιες. Ωστόσο στην αλληλεπίδραση αυτή υπάρχουν πολλές φορές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα οι κακές επιρροές. Για να το βοηθήσετε να παραμένει ο εαυτός του και να θέτει όρια όπου και όποτε χρειάζεται, ακολουθήστε μερικές πολύτιμες συμβουλές.

Ισχυροποιήστε τον δεσμό με το παιδί σας.Ένας ισχυρός δεσμός με το μικρό σας, που θα καλλιεργηθεί από πολύ νωρίς,  θα το βοηθήσει να αναπτύξει μεγαλύτερες αντιστάσεις στην κακή επιρροή από τους συνομηλίκους του. Είναι πιο πιθανό να αποδεχτεί τις αξίες σας και να ακούει τις συμβουλές σας αν η σχέση σας έχει γερές βάσεις και αναγνωρίζει πως μπορεί να σας μιλήσει ανοιχτά χωρίς να φοβάται.

Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του.Βοηθήστε το να καλλιεργήσει τα ενδιαφέροντά του και τις δεξιότητές του και να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Η  αυτοεκτίμηση είναι σημαντικός παράγοντας για να χτίσει φιλίες που θα είναι ευεργετικές για τη ζωή του.

Δώστε το καλό παράδειγμα.Το μικρό σας παρατηρεί και μαθαίνει από όσα λέτε και κάνετε. Αν λόγου χάρη αντιλαμβάνεται ότι εσείς κοπιάζετε για να διατηρήσετε τους φίλους σας ή έχετε μια σχέση εξάρτησης με αυτούς, είναι πιο πιθανό να κάνει το ίδιο με τους δικούς του φίλους. Αυξημένες πιθανότητες επίσης για εξαρτήσεις έχει αν στην οικογένεια υπάρχει κάποιος που καπνίζει ή πίνει.

Μιλήστε του για την επιρροή από τους συνομηλίκους του. Το να παραμένει σταθερό στις απόψεις του και να γνωρίζει τι είναι καλό και τι όχι για τον εαυτό του είναι σημαντικό. Εξηγήστε του πως ακόμα και αν αρνηθεί να ακολουθήσει την παρέα του σε κάτι που δεν του ταιριάζει δεν σημαίνει ότι θα χάσει τους φίλους του, ούτε ότι εκείνοι δεν θα σεβαστούν την απόφασή του. Αν γίνει κάτι από τα παραπάνω ή αν κάποια παιδιά το πιέζουν να κάνει κάτι που δεν θέλει προσπαθώντας να το χειριστούν ή να πάρουν αποφάσεις για εκείνο σημαίνει πως δεν είναι πραγματικοί φίλοι. 

Αποφύγετε να αντιδράτε υπερβολικά. Είναι πιθανό εν μέσω των συζητήσεων για την επιρροή από τους συνομήλικους του να σας πει πράγματα που θα σας αναστατώσουν. Προσπαθήστε να μην αντιδράσετε υπερβολικά γιατί θα το αποθαρρύνετε από το να σας μιλάεικαισυμβουλεύστετοχωρίςδασκαλίστικούφος.

Επιλέξτε τις «μάχες» σας.Αποφύγετε να δημιουργείτε θέμα για απλά πράγματα, όπως λόγου χάρη αν θέλει να αγοράσει τα ίδια παπούτσια με αυτά του φίλου του. Αν δημιουργείτε ζήτημα για το παραμικρό θα δημιουργήσετε ρήξη και δεν θα είστε αποτελεσματικοί για να αντιμετωπίσετε ένα σοβαρότερο ζήτημα.

Βοηθήστε το να αναπτύξει δεξιότητες λήψης αποφάσεων.Αν μάθει να εμπιστεύεται τον εαυτό του και το ένστικτό του όταν πρόκειται να κάνει μια επιλογή ή να πάρει μια απόφαση, θα είναι λιγότερο πιθανό να επιτρέπει στους άλλους να αποφασίζουν για εκείνο. Ενθαρρύνετέ το να σκέφτεται τις πιθανές συνέπειες κάθε επιλογής, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας αυτές να του προκαλούν κακό.

Βοηθήστε το να σκεφτεί τις σωστές απαντήσεις. Αν δυσκολεύεται να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να απαντήσει σε μια ενδεχόμενη πίεση από τους συνομήλικούς του για τη συμμετοχή σε κάτι που δεν θέλει, βοηθήστε το μέσω του παιχνιδιού ρόλων, προτείνοντας απλές και ξεκάθαρες λέξεις ή ενθαρρύνετέ το να κάνει πρόβες μπροστά στον καθρέφτη.

Γνωρίστε τους φίλους του.Φροντίστε να γνωρίζετε με ποια παιδιά κάνει παρέα, καλέστε τα στο σπίτι σας και περάστε λίγο χρόνο μαζί τους για να καταλάβετε αν η επιρροή τους είναι θετική για το παιδί σας ή αρνητική.

Μην διστάσετε να θέσετε εσείς όρια.Είναι φυσικό ότι κάποιες φορές θα θέτετε όρια στο παιδί σας. Αυτό του δίνει το παράδειγμα να θέτει και εκείνο όρια στους άλλους για να μην βρεθεί σε μια επικίνδυνη ή δύσκολη κατάσταση.