Βρέχει το κρεβάτι του;

Βρέχει το κρεβάτι του;

Το μικρούλι σας έχει ήδη βγει από την νηπιακή ηλικία αλλά ακόμα βρέχει το κρεβάτι του; Τι να κάνετε!

Η μητέρα σας ορκίζεται πως είχατε αποφοιτήσει από τις πάνες –μέρα και νύχτα- στην ηλικία των 3, 5 ετών. Το 4χρονο παιδάκι της γειτόνισσας πριν λίγες ημέρες πέταξε την νυχτερινή πάνα-βρακάκι του και δεν ξανακοίταξε ποτέ πια πίσω. Πώς γίνεται, λοιπόν, το 5χρονο βλασταράκι σας να βρέχει ακόμα το κρεβατάκι του τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα;

Όπως το να μάθει να μιλάει ή να περπατάει, έτσι και το να μένει στεγνό κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ένας πολύ σημαντικός άθλος που τα παιδιά πετυχαίνουν σε διαφορετικές ηλικίες. Τα νούμερα αποδεικνύουν πως η συνηθέστερη ηλικία για να αποχαιρετίσει ένα παιδί τις πάνες ύπνου είναι αυτή των 4 ετών, αλλά και πως πολλά συνεχίζουν μέχρι τα 6 τους χρόνια. Τέλος, οι στατιστικές παραδέχονται πως το 15% των 5χρονων βρέχει το κρεβάτι του τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Κατά συνέπεια, το παιδάκι σας δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα ανάπτυξης. Απλά έχει άλλο ρυθμό και κάνει ό,τι είναι για εκείνο φυσιολογικό. Άλλωστε, για να μάθει να «κρατιέται» χρειάζεται να μην κοιμάται τόσο βαθειά, ώστε η ουροδόχος κύστη να στείλει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι γέμισε κι εκείνος να στείλει πίσω την εντολή να μην ανακουφιστεί. Παράλληλα, το μόλις εκπαιδευμένο στην τουαλέτα παιδάκι σας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ανακαλύψει έναν τρόπο να σφίξει τους απαίδευτους ακόμα μύες για να μην συμβεί κάποιο… μικροατύχημα ενώ κοιμάται. Δύσκολο επίτευγμα για ένα τόσο μικρό πλασματάκι!

Τι να κάνετε

Η πιο απλή λύση που μπορείτε να δώσετε είναι συνεχίσετε να φοράτε πάνες-βρακάκια στο παιδί σας μέχρι να είναι σωματικά έτοιμο να παραμένει στεγνό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο σημείο το πρόβλημα είναι πως «οι πάνες είναι για μωρά» και το καμάρι σας μπορεί να μη θέλει να τις φοράει. Εάν συμβαίνει αυτό ελέγξτε πρώτα εάν το παιδί ξυπνάει στεγνό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα- μια εβδομάδα περίπου- και εάν πηγαίνει τουαλέτα με το που ξυπνάει. Εάν συμβαίνει αυτό μπορείτε να προσπαθήσετε.

  1. Προετοιμάστε το δωμάτιο
  • Προστατέψτε το στρώμα του κρεβατιού με ένα ειδικό αδιάβροχο κάλυμμα.
  • Έχετε σε… επιφυλακή μια αλλαξιά σεντόνια, εσώρουχα και πυτζάμες για την περίπτωση ατυχημάτων.
  • Κρατήστε δίπλα στο κρεβατάκι του ένα κουτί με μωρομάντιλα για να καθαρίσετε το παιδί.

2. Προετοιμάστε το παιδί

  • Αφήστε ένα φωτάκι τουαλέτας ανοιχτό και ετοιμάστε το παιδικό κάθισμα λεκάνης ή το γιογιό για να μπορεί να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς κανένα μικροατύχημα.
  • Πείτε στο παιδί σας πως μπορεί να σας ξυπνήσει σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια,
  • Μην του δίνετε υγρά ξεκινώντας μία ώρα πριν τον ύπνο και βάλτε το να «αδειάσει» λίγο πριν πάει στο κρεβάτι του.

Φυσικά, εάν κάνατε τα παραπάνω χωρίς αποτέλεσμα μπορείτε να επιμείνετε για ακόμα δύο εβδομάδες. Εάν ούτε τότε τα καταφέρετε δεν έχετε παρά να γυρίσετε ξανά στις πάνες και να ξαναδοκιμάσετε σε έναν μήνα. Μην σας ανησυχεί ή σας τρομάζει το πισωγύρισμα. Το σημαντικό είναι να έχετε υπόψην πως το να παραμείνει στεγνό κατά την νύχτα είναι απλά ζήτημα χρόνου!