8 τρόποι για να λύνετε αναίμακτα τις διαφορές σας
Οι αντιπαραθέσεις και οι καβγάδες με τα παιδιά σας, ειδικά όταν αυτά είναι στην εφηβεία, είναι αναπόφευκτοι. Το καλύτερο θα ήταν γονείς και παιδιά να διατηρούν την ηρεμία τους και να μπορούν να λύνουν τα προβλήματα με πιο ειρηνικούς τρόπους, ωστόσο είναι φυσικό κάποιες φορές να υπάρχουν τσακωμοί. Παρακάτω διαβάστε μερικούς κανόνες για τα… σκληρά ματς που θα σας βοηθήσουν να «παίζετε» δίκαια αλλά και να λύνετε ευκολότερα τα προβλήματα της αντιπαράθεσης πριν φτάσετε στα όρια σας.
Time – out. Όταν αισθάνεστε ότι τα νεύρα σας αρχίζουν να βρίσκονται εκτός ελέγχου, αποστασιοποιηθείτε από την κατάσταση έτσι ώστε να ανακτήσετε την αυτοκυριαρχία σας. Θα χρειαστείτε 5 με 10 λεπτά, τα οποία αρκούν για να απομακρυνθείτε από τον χώρο του ματς. Στη συνέχεια όταν θα είστε πιο ήρεμοι και θα μιλάτε πιο λογικά συζητήστε πάλι το πρόβλημα.
Χρησιμοποιήστε φράσεις σε πρώτο και όχι σε δεύτερο ενικό. Προτάσεις που ξεκινούν με τη λέξη «εσύ…» ακούγονται απειλητικές και έχουν ως αποτέλεσμα μια επιθετική ανταπόκριση. Μπορείτε για παράδειγμα αντί να αναφέρετε ότι το παιδί σας έκανε ένα λάθος, να πείτε ότι εσείς οι ίδιοι είστε νευριασμένοι για ό,τι έγινε.
Αν αποδίδετε ευθύνες στο παιδί σας για κάτι, να είστε συγκεκριμένοι. Αναφερθείτε μόνο στο συγκεκριμένο περιστατικό και μην γενικεύετε με αφορμή αυτό δίνοντας την εικόνα ότι το παιδί σας πάντα κάνει κάτι λάθος.
Εξηγήστε στο παιδί σας γιατί η συμπεριφορά του ή η πράξη του σας προκαλεί θυμό. Μιλήστε του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε εσάς το συγκεκριμένο περιστατικό που προκάλεσε τη διένεξη. Πείτε του γιατί θυμώσατε ή ενοχληθήκατε.
Μην ξεθάβετε γεγονότα από το παρελθόν. Τα παράπονα έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς είναι άδικο να προκαλείται αντιπαράθεση για κάτι που δεν μπορεί πλέον να αλλάξει. Αν σας ενοχλούσε κάτι στο παρελθόν, θα έπρεπε να το είχατε λύσει τότε.
Ποτέ μην υποτιμάτε τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Μπορεί να μην συμφωνείτε με τον τρόπο που το παιδί σας αντιλαμβάνεται την κατάσταση ή μπορεί να πιστεύετε ότι δεν έχει καν το δικαίωμα να αισθάνεται με τον τρόπο που αισθάνεται. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να διαφωνείτε για το πώς αισθάνεται. Δεχθείτε τα συναισθήματα που έχει το παιδί σας για την συγκεκριμένη κατάσταση και μην τα αρνείστε ή τα υποβιβάζετε.
Αφήστε το παιδί σας να προσφέρει τη δική του λύση στο πρόβλημα. Στόχος δεν είναι να αναδειχθείτε νικητές από ένα τσακωμό με το παιδί σας αλλά να λύσετε το πρόβλημα ή τις όποιες διαφορές μεταξύ σας. Πάντα υπάρχει τρόπος για να διορθωθεί κάτι οπότε δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να αναλάβει την ευθύνη του και να πάρει πρωτοβουλία για να λύσει το πρόβλημα.
Αν έχετε κάνει λάθος, παραδεχτείτε το. Πολλοί γονείς θεωρούν πως αν παραδεχτούν τα λάθη τους θα υποβιβάσουν το κύρος τους. Αλλά στην περίπτωση αυτή συμβαίνει το αντίθετο. Αν οι γονείς ζητούν συγγνώμη για τα λάθη τους, ενισχύουν το σεβασμό που νιώθουν τα παιδιά τους για αυτούς. Άλλωστε οι νέοι απεχθάνονται την υποκρισία και θα ανακαλύψουν αμέσως αν κάποιος έκανε λάθος. Το να μπορεί να πει ένας γονιός στο παιδί του «μπορείς να με συγχωρέσεις;» σημαίνει πως βοηθάει στην αυτοεκτίμηση του παιδιού του. Αποτελεί παράδειγμα για το πώς θα απολογείται το ίδιο όταν κάνει λάθη ενώ λαμβάνει το ανακουφιστικό μήνυμα ότι η μαμά και ο μπαμπάς δεν είναι τέλειοι. Αν τα παιδιά θεωρούν ότι οι γονείς τους δεν είναι τέλειοι τότε συνειδητοποιούν πως και οι γονείς δεν περιμένουν από αυτά να είναι τέλεια, απομακρύνοντας έτσι ένα μεγάλο βάρος.
Extra tip:
Το να γνωρίζετε πότε πρέπει να αποφεύγετε έναν καβγά είναι εξίσου σημαντικό. Συνήθως το πρώτο πράγμα που συμβαίνει είναι να καταφεύγουμε στον καβγά, ορθώνοντας απειλητικά το δάχτυλό μας και επικρίνοντας τη συμπεριφορά του παιδιού μας. Σαφώς και κάποιες στιγμές έτσι θα γίνουν τα πράγματα αλλά σε πολλές περιπτώσεις η διατήρηση της «ειρήνης» είναι προτιμότερη και για τις δύο πλευρές.