Παράταμε πια!

Οργισμένος έφηβος

Όταν ο έφηβος νευριάζει με τους γονείς του

Ένας έφηβος κατσουφιασμένος, νευριασμένος, σχεδόν εξοργισμένος με όλους και με όλα είναι η συνηθέστερη εικόνα που δημιουργείτε στο μυαλό όσων αναλογίζονται την περίοδο της πρώτης επανάστασης. Και διόλου άδικα, μιας και οι ορμόνες σε συνδυασμό με την ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη πίεση από το σπίτι, το σχολείο, τις κοινωνικές επαφές […] μπορούν και πολλές φορές δημιουργούν έναν μικρό… CheGuevara!

 

Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, αποδέκτες της εξέγερσης και της οργής γίνονται οι γονείς, αφού το σπίτι είναι το περιβάλλον που το παιδί νιώθει ασφάλεια ώστε να εκδηλώσει τα συναισθήματά του σε όλη τους την ένταση. Έτσι, δεν είναι απίθανο να ακούσετε το- μέχρι πρότινος, αλλά όχι τώρα πια- μικρούλι σας να φωνάζει «παράτα με», «με έχεις ζαλίσει», «δεν σε αντέχω πια», «άντε να ενηλικιωθώ να φύγω από ‘δω μέσα»!

Οι φράσεις αυτές μπορούν να γεννήσουν μέσα σας μια θύελλα δυσάρεστων συναισθημάτων και, κυρίως, να σας πληγώσουν, μιας και ως γονιός κάνετε τα πάντα ώστε να το κρατάτε ασφαλές και χαρούμενο. Πριν, όμως, αρχίσετε να αυτόμαστιγώνεστε σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο το παιδί κατά βάθος να λέει σε εσάς όσα δεν μπορεί να πει στους πραγματικά υπεύθυνους. Ίσως κατά βάθος απευθύνεται σε καθηγητές που έχουν μεγάλες απαιτήσεις ή σε φίλους που επίσης ζητούν με τον τρόπο τους πολλά ίσως απευθύνεται στο αγόρι/ κορίτσι με το οποίο σχετίζεται ερωτικά ή σε έναν προπονητή αθλητικής δραστηριότητας κ.λπ.
Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να δείχνετε κατανόηση και συνεχίστε να του προσφέρετε τα εφόδια - υλικά, ψυχικά και συναισθηματικά- για την υγεία και την ανάπτυξή του. Ωστόσο, προσοχή! Εάν το παιδί σας επαναλαμβάνει πολύ συχνά φράσεις όπως «Δεν σε αντέχω άλλο» ή «Παράτησε με στην ησυχία μου πια», φράσεις δηλαδή που καταδεικνύουν μια πιθανή ενοχλητική πίεση από μέρους σας, καλό θα ήταν να:

  1. Αναλογιστείτε μήπως άθελά σας πιέζετε το παιδί. Μήπως έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από αυτό;
  2. Σέβεστε τον προσωπικό χώρο του παιδιού σας; Μπορεί το παιδί να ακούσει τη μουσική που του αρέσει; Πόσο παρεμβαίνετε στις παρέες του ή στο χτένισμα και τα ρούχα του; Πόσο απαιτητικοί είστε στους βαθμούς του;
  3. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν πιέζει αφόρητα τον εαυτό του, ώστε όχι μόνο να τα βγάζει πέρα με όλα, αλλά να έχει και καλές επιδόσεις.
  4. Εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας αυτοπιέζεται, να αναζητήστε βοήθεια από ειδικό.