Απλοποιήστε την καθημερινότητα με το μικρό σας έχοντας ως σύμμαχο το παιχνίδι!
Το ότι το παιχνίδι έχει μαγικά αποτελέσματα στη σχέση γονιού-παιδιού, όπως επίσης το ότι έχει την ικανότητα να εξαφανίσει την ένταση και να κάνει εύκολη την επικοινωνία είναι γνωστό. Πώς όμως το παιχνίδι θα ενταχθεί σε μια καθημερινότητα που είναι γεμάτη προγράμματα, άγχος, κούραση και νεύρα ως μέσο διαπαιδαγώγησης ή πειθαρχίας;
Συχνά όταν το παιδί ξεπερνάει τα όρια ή όταν τα πράγματα δεν κυλούν όπως θέλουν οι γονείς, οι μέθοδοι που επιστρατεύονται για να τα επαναφέρουν σε τάξη είναι η διδαχή και οι φωνές ή η τιμωρία, οι μέθοδοι δηλαδή που έχουν τελικά αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικές. Μήπως, λοιπόν, πρέπει να δοκιμάσετε τη πειθαρχία μέσω του παιχνιδιού;
Το σημείο κλειδί για να βελτιώσετε την συμπεριφορά του μικρού σας είναι η σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ σας και και το πόσο ισχυρή είναι. Δεδομένου, λοιπόν, του ότι το παιχνίδι είναι αυτό που ενδυναμώνει τη σχέση γονιού-παιδιού χτίζοντας μια γέφυρα επικοινωνίας, το εγχείρημα είναι πιθανό να πετύχει! Πάρτε, λοιπόν, βαθιές ανάσες, βάλτε μπροστά τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και το χιούμορ σας και απολαύστε τα θετικά αποτελέσματα.
Για τα πρώτα βήματα πάρτε ιδέες από καθημερινά παραδείγματα, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι πάντα μπορείτε να δείτε την πραγματικότητα από διαφορετικές οπτικές, και μάλιστα ότι είναι απαραίτητο συχνά να την αντιλαμβάνεστε από την οπτική του παιδιού σας.
Πρωινή τρεχάλα. Πόσες φορές έχετε φύγει το πρωί από το σπίτι φωνάζοντας στο μικρό σας επειδή έχει καθυστερήσει ενώ έχει προηγηθεί καβγάς για να βάλει τα παπούτσια του ή το μπουφάν του; Δοκιμάστε κάτι άλλο: αφιερώστε 10 λεπτά (ούτως ή άλλως τα δαπανάτε σε κυνηγητό ή φωνές αν δεν συνεργάζεται) για να ντυθείτε παίζοντας με χιούμορ και φαντασία. Για παράδειγμα, παραστήστε πως εσείς δεν ξέρετε πού μπαίνει το κάθε ρούχο, π.χ. «οι μπότες στα χέρια;» «το παντελόνι στο κεφάλι;» και δώστε του την ευκαιρία να σας διορθώσει και τελικά να ντυθεί γρήγορα. Ανάλογα και με την ιδιοσυγκρασία ή τα ενδιαφέροντα του μικρού σας θα κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές. Μπορεί απλά να είναι λειτουργικό να του προτείνετε να ντυθεί όσο διαρκεί ένα συγκεκριμένο τραγούδι.
Τακτοποίηση δωματίου. Το απειλείτε ότι θα πετάξετε όλα τα παιχνίδια που θα αφήσει πεταμένα στο πάτωμα, καβγαδίζετε και τελικά καταλήγετε να τακτοποιείτε εσείς το δωμάτιό του. Αποτελεσματικότητα; Μηδενική. Αντί για τα παραπάνω, όσο και αν σας εκνευρίζει η κατάσταση, μετατρέψτε τη διαδικασία σε παιχνίδι. Προτείνετε να παριστάνει τον μαγνήτη και να δείτε πόσα παιχνίδια μπορεί να κρατήσει και να μεταφέρει στο χώρο αποθήκευση στη μια χούφτα ή παίξτε μουσικές καρέκλες. Όταν η μουσική σταματήσει και το μικρό σας έχει στο χέρι του κάποιο παιχνίδι που δεν έχει προλάβει ακόμα να το τοποθετήσει στο χώρο αποθήκευσης, στον επόμενο γύρο θα πρέπει να μαζέψει δύο-δύο τα παιχνίδια.
Καβγάς ανάμεσα στα αδέρφια.Συνήθως παίρνετε και κρύβετε το παιχνίδι για το οποίο τσακώνονται και τα στέλνετε και τα δύο στα δωμάτιά τους. Μήπως να δοκιμάζατε να τους πάρετε το παιχνίδι αλλά αυτή τη φορά για να... παίξετε εσείς προκαλώντας τους ταυτόχρονα να συνεργαστούν για να το πάρουν πίσω; Αν αφού τους το δώσετε πίσω ο τσακωμός συνεχιστεί δοκιμάστε τη σωματική επαφή για να αποβάλλετε την ένταση, δηλαδή αγκαλιάστε τα και προτείνετε να παίξετε όλοι μαζί με κάποιο άλλο παιχνίδι ή κάντε κάτι αστείο ώστε το γέλιο να αποφορτίσει την κατάσταση.
Επιτραπέζιες μάχες για το φαγητό. Για να περιορίσετε τις μάχες γύρω από το φαγητό και ειδικά αυτές που αφορούν στο φαγητό που δεν είναι τόσο του γούστου του, δοκιμάστε να αλλάξετε το σκηνικό. Αντί για το τραπέζι, μεταφερθείτε στο πάτωμα για ένα βραδινό πικ νικ και αντί οι συζητήσεις σας να στρέφονται γύρω από τα περιεχόμενα των πιάτων, εστιάστε στο πώς περάσατε την ημέρα.
Άρνηση για ύπνο.Βρίσκει διαρκώς δικαιολογίες για να σηκωθεί από το κρεβάτι, η ώρα που έπρεπε να κοιμηθεί έχει περάσει και τελικά η βραδιά καταλήγει σε κλάματα και φωνές. Πώς θα αντιστρέψετε αυτή την κατάσταση; Αρχικά ανακαλύπτοντας τον λόγο για τον οποίο δεν θέλει να κοιμηθεί. Φοβάται να μείνει μόνο του στο σκοτάδι; Εμπνευστείτε ένα παραμύθι που θα το προστατεύσει παρουσιάζοντας και ένα μαγικό ραβδί και κάντε πως τυλίγετε γύρω του έναν αόρατο, προστατευτικό μανδύα. Είναι ανήσυχο ή θέλει να περάσει λίγο ακόμα χρόνο μαζί σας; Ψιθυρίστε μαγικές λέξεις που όμως θα χάσουν τη δύναμή τους αν αποχωρίσει από το δωμάτιο ή ζητήστε του να φαντασιωθεί και να σας περιγράψει μια όμορφη εικόνα που το ηρεμεί, παροτρύνοντάς το να συνεχίσει να την σκέφτεται ακόμα και όταν φύγετε από το δωμάτιο.
Γκρίνια για όλα. Αναμφίβολα είναι κουραστικό να ακούτε το μικρό σας να γκρινιάζει ή να κλαψουρίζει για ώρες και εδώ θα χρειαστεί σίγουρα να πάρετε βαθιές ανάσες. Όσο εσείς εκνευρίζεστε ή φωνάζετε τόσο η ένταση που έχει θα αυξάνεται με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται και η γκρίνια. Φορέστε, λοιπόν, το παιχνιδιάρικο χαμόγελό σας και την καλή σας διάθεση, πλησιάστε το και παριστάνετε πως πατάτε διάφορα κουμπιά στην πλάτη του ή περιστρέφετε ένα “κλειδί” λέγοντάς του με αστεία φωνή πως έφτασε η στιγμή να αλλάξει συμπεριφορά.