Όταν θυμώνει

Όταν θυμώνει το παιδί σας

Πώς να αντιδράσετε όταν το μικρό σας θυμώνει

Όταν πρόκειται να κάνετε αλλαγές που αφορούν στις συνήθειες της οικογένειας όπως για παράδειγμα οι ώρες που θα είναι ανοιχτή η τηλεόραση ή αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες, ακόμα και σε κάποιους κανονισμούς, μην ξαφνιαστείτε αν το μικρό σας αντιδρά με απότομα ξεσπάσματα θυμού. Για να αντιμετωπίσετε τα επεισόδια θυμού, είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι … οικογενειακώς. Ορίστε μερικές προτάσεις για να ηρεμήσετε τα πνεύματα.


  • Παραμείνετε ψύχραιμοι. Μην αντιδράτε στο θυμό, νευριάζοντας. Θα οδηγηθείτε σε σύγκρουση μεγαλώνοντας το χάσμα ανάμεσά σας παρά επιλύοντας τις διαφορές.
  • Παιδικός Θυμός Κάντε ένα διάλειμμα. Ίσως το καλύτερο θα ήταν να δίνατε λίγο χρόνο στο μικρό σας όταν θυμώνει. Μπορείτε να το βάλετε να κάτσει σε μια καρέκλα και να το αφήσετε εκεί για 5 λεπτά. Μόλις ο χρόνος αυτός περάσει με το παιδί να κάθεται ήσυχα στο «σημείο για τους άτακτους», θυμήστε του γιατί το βάλατε εκεί και ζητήστε του να σας πει συγγνώμη. Αγκαλίτσα, φιλάκι και επιστροφή στην προηγούμενη δραστηριότητα. Να θυμάστε πως μόνο αν επιμείνετε και είστε ήρεμοι μπορεί το διάλειμμα να λειτουργήσει.
  • Μιλήστε για τις αλλαγές. Όταν κάνετε κάποιες αλλαγές προς όφελος του παιδιού σας εξηγήστε του ότι γίνονται για το καλό όλης της οικογένειας. Να είστε συνεπείς στο πρόγραμμά σας και σε όσα έχετε πει και μην κάνετε διακανονισμούς. Αν είστε σταθεροί, το μικρό σας θα καταλάβει πως τα παράπονα και ο θυμός δεν σας κάνουν να αλλάξετε γνώμη οπότε πιθανόν να μειωθούν και τα επεισόδια θυμού.
  • Αν θέλετε να επιβραβεύσετε το μικρό σας για τη συμπεριφορά του αλλά και τη θέλησή του να ακολουθήσει τους νέους κανόνες, κάντε το με μια αγκαλιά, δείχνοντας την προσοχή σας και με θετικά λόγια.