Διαλέγεις και παίρνεις!

Δώστε του επιλογές!

Όταν το παιδί σας δεν συνεργάζεται, προσφέρετε επιλογές

Τι κάνετε όταν το παιδί σας δεν συνεργάζεται; Του δίνετε επιλογές! Όσο παράξενο και αν ακούγεται, η δυνατότητα να επιλέξει (ακόμα και αν πρόκειται να κάνει περιορισμένες επιλογές) μοιάζει με το μαγικό ραβδί που θα αλλάξει τα δεδομένα, τουλάχιστον αν το μικρό σας είναι μέχρι 5 ετών. Γιατί όμως αυτό το τρικ είναι τόσο αποτελεσματικό; Επειδή είστε ικανοποιημένοι και οι δύο. Αφενός εσείς προσφέρετε επιλογές τις οποίες αποδέχεστε αφετέρου εκείνο νιώθει ότι μπορεί να αποφασίσει το ίδιο για κάτι που το αφορά, επομένως είναι ικανοποιημένο. Το αποτέλεσμα είναι η συνεργασία χωρίς διαμαρτυρίες και χωρίς το μικρό σας να νιώθει ότι μοιράζετε εντολές.

Προσφέρετε περιορισμένες επιλογές. Προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις, ώστε να μπορεί να επιλέξει την καλύτερη για εκείνο, αλλά φροντίστε αυτές να είναι όλες αποδεκτές από εσάς.

Για πολύ μικρά παιδιά ή για παιδιά που έχουν κουραστεί, μια επιλογή με δύο παραμέτρους είναι η καλύτερη λύση. Για παράδειγμα αν πρέπει να φύγετε από κάπου και πρέπει να φορέσει τα παπούτσια ή το μπουφάν του, ρωτήστε αν θέλει να τα φορέσει μόνο του ή προτιμά να του τα φορέσετε εσείς, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι πρέπει να φύγετε.

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, οι επιλογές μπορούν να γίνουν πιο πολύπλοκες. Για παράδειγμα, ρωτήστε το ποια δραστηριότητα θα ήθελε να ακολουθήσει ή ποιο εξωσχολικό μάθημα θα παρακολουθούσε πιο ευχάριστα.  

Η δυνατότητα να επιλέγει θα το βοηθήσει να ρυθμίζει ό,τι το αφορά. Για παράδειγμα, αν του πείτε ότι μπορεί να ξεκινήσει να διαβάζει τώρα ή αργότερα αλλά πως όταν τελειώσει τα μαθήματά του, θα το βοηθήσετε να φτιάξει την κατασκευή που έχει ξεκινήσει, του δίνετε ένα κίνητρο να μην κωλυσιεργεί και το βοηθάτε να διαχειριστεί την κατάσταση. 

Θα το διδάξει τι σημαίνουν οι συνέπειες.Αν την επόμενη εβδομάδα έχει κάποιο τεστ στο σχολείο ή συμμετέχει σε κάποια παράσταση, εξηγήστε του ότι η παραπάνω εξάσκηση θα το κάνει να νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αλλά ότι αυτό είναι δική του επιλογή. Ωστόσο μην αφήνετε το ελεύθερο για επιλογές που μετά δεν μπορείτε να τις διαχειριστείτε. Αν λόγου χάρη δεν θέλετε να νιώσει άσχημα αν αποτύχει, βοηθήστε το να εξασκηθεί ή να διαβάσει πιο αποτελεσματικά.

Η ενσυναίσθηση διπλασιάζει την αποτελεσματικότητα των επιλογών.Αν δείχνετε κατανόηση και αντιμετωπίζετε με ενσυναίσθηση το παιδί σας, εκείνο θα είναι πιο συνεργάσιμο. Με λίγα λόγια θα του είναι πιο εύκολο να κάνει μια επιλογή, να πάρει μια απόφαση και να προχωρήσει, γνωρίζοντας ότι είστε στο πλευρό του.