Αρνείται να σας ακολουθήσει;

Αρνείται να σας ακολουθήσει;

Ανακαλύψτε τις αιτίες και διαχειριστείτε την άρνηση του παιδιού σας να σας ακολουθήσει σε επισκέψεις φίλων ή συγγενών.

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και διαμορφώνει την προσωπικότητά του, είναι πιθανόν να αρχίσει να αρνείται να σας ακολουθήσει σε επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς. Δείτε πώς θα διαχειριστείτε την κατάσταση όταν είστε έτοιμοι να φύγετε από το σπίτι και το παιδί σας είναι κλεισμένο στο δωμάτιό του, αρνούμενο πεισματικά να σας ακολουθήσει.


Ανακαλύψτε την αιτία. Δεν σημαίνει ότι το παιδί σας είναι αρνητικό επειδή απλά θέλει να είναι αρνητικό. Πίσω από την αντίδραση ή τη συμπεριφορά του κρύβεται πάντα μια αιτία. Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να την ανακαλύψετε. Για παράδειγμα, αν αρνείται να επισκεφθείτε το σπίτι κάποιων φίλων ή συγγενών για την καθιερωμένη οικογενειακή συγκέντρωση πιθανόν να βαριέται ή αν δεν θέλει να ετοιμαστεί για να πάει στο κολυμβητήριο ίσως να έχει κάποιον παράλογο φόβο που πρέπει να ανακαλύψετε. Ρωτήστε το παιδί σας τι συμβαίνει και τι σκέφτεται. Αν Αρνείται να σηκωθεί και να έρθει μαζί σαςθεωρείτε πως είναι σημαντικό να επισκεφθείτε κάποιον που δεν θέλει, όπως τη γιαγιά του, εξηγήστε του γιατί είναι σημαντικό.

Δημιουργήστε ένα σχέδιο. Προετοιμάστε το παιδί σας όταν πρόκειται να σας ακολουθήσει σε μια δραστηριότητα ή σε μια επίσκεψη, στην οποία δεν θα ήθελε να παρευρεθεί. Έτσι θα του δώσετε χρόνο να επεξεργαστεί την κατάσταση αλλά και να συζητήσει μαζί σας οποιεσδήποτε σκέψεις και προβληματισμούς. Δοκιμάστε ακόμα να καλέσετε κάποιον φίλο ή φίλη του μαζί ώστε να το βοηθήσετε να νιώσει καλύτερα και να διασκεδάσει περισσότερο.

Ξεπεράστε το άμεσα. Σε περίπτωση που έχετε ξεχάσει να προετοιμάσετε το μικρό σας σχετικά με μια επίσκεψη και, ενώ πρέπει να φύγετε, εκείνο αρνείται πεισματικά να σας ακολουθήσει, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι αφενός να είστε αυστηροί αφετέρου να κατανοείτε τα συναισθήματα του μικρού σας. Ενημερώστε το ότι πρέπει να φύγετε και ζητήστε του συγγνώμη που δεν συνειδητοποιήσατε ότι η συνάντηση ή η επίσκεψη είναι την ώρα που το μικρό σας ήθελε να κάνει κάτι άλλο. Υποσχεθείτε ότι θα το συζητήσετε αργότερα και αφιερώστε λίγο χρόνο πριν από τον ύπνο για να μιλήσετε.  

Έχετε κατά νου, ότι είναι υγιές ένα παιδί να αντιδρά σε καταστάσεις ή πράγματα που δεν θέλει. Τουλάχιστον παρηγορηθείτε με τη σκέψη ότι είναι πολύ καλύτερο από το να είναι τυφλά υπάκουο.