Προβλήματα συμπεριφοράς που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Προβλήματα συμπεριφοράς που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ιδέες για να αντιμετωπίσετε 6 προβλήματα συμπεριφοράς του μικρού σας

Μπορεί να μοιάζουν δευτερεύοντα ζητήματα όσον αφορά στη διαπαιδαγώγηση και την πειθαρχία, σε σχέση με κάποια άλλα, αλλά στην πραγματικότητα δεν πρέπει να τα αγνοήσετε. Πρόκειται για 6 συνηθισμένα μικρά προβλήματα συμπεριφοράς που πρέπει να λάβετε υπόψη σας και να τα αντιμετωπίσετε ώστε να μην αποκτήσει άσχημες συνήθειες μεγαλώνοντας.

Σας διακόπτει όταν μιλάτε. Το μικρό σας μπορεί να θέλει με ενθουσιασμό να σας πει κάτι ή να σας ρωτήσει κάτι αλλά αν του επιτρέπετε να διακόπτει τις συζητήσεις σας, δεν θα του δείξετε ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τους υπόλοιπους ή πώς να απασχολεί τον εαυτό του όταν εσείς είστε απασχολημένοι. Πώς να το σταματήσετε; Την επόμενη φορά που θα θέλετε να κάνετε ένα τηλεφώνημα ή να επισκεφθείτε κάποιο φίλο, πείτε στο μικρό σας ότι πρέπει να είναι ήσυχο και να μην σας διακόπτει. Στη συνέχεια απασχολήστε το με μια δραστηριότητα ή με το αγαπημένο του παιχνίδι. Αν ενώ μιλάτε σας σκουντάει το χέρι, δείξτε του μια καρέκλα και ζητήστε να περιμένει εκεί μέχρι να τελειώσετε. Στη συνέχεια εξηγήστε του ότι δεν θα πάρει αυτό που ζητάει αν σας διακόπτει. Φυσικά, επειδή υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μιας διακοπής που δεν δέχεται αναβολή, συζητήστε με το μικρό σας πότε είναι εντάξει να σας διακόπτει και ποιες καταστάσεις είναι πραγματικά επείγουσες.

Παίζει άγρια. Ξέρετε ότι πρέπει να επέμβετε αν το μικρό σας χτυπήσει ένα άλλο παιδάκι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αλλά δεν θα πρέπει να υποβαθμίζετε άλλες επιθετικές ενέργειες. Αν δεν σταματήσετε την επιθετικότητα εξαρχής τότε αυτή μπορεί να γίνει συνήθειο στην ηλικία των 8. Επιπλέον, λαμβάνουν το μήνυμα ότι το να πληγώνεις τους άλλους ανθρώπους είναι αποδεκτό. Πώς να το σταματήσετε; Εξηγήστε στο παιδί σας ότι η επιθετική συμπεριφορά πληγώνει τον άλλον, καθώς και ότι κάθε τέτοια συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Πριν από κάθε ραντεβού για παιχνίδι υπενθυμίστε του ότι πρέπει να παίζει ήρεμα και βοηθήστε το να βρει τον τρόπο για να αντιδρά αν θυμώνει. Αν συνεχίζει να έχει επιθετική συμπεριφορά, τερματίστε το ραντεβού για παιχνίδι.

Όταν κάνει πως δεν σας ακούει. Το να λέτε τρεις και τέσσερις φορές ότι πρέπει να κάνει κάτι που δεν θέλει, όπως να μπει στο αυτοκίνητο ή να μαζέψει τα παιχνίδια του, στέλνετε το μήνυμα ότι είναι εντάξει να μην σας δίνει σημασία και ότι εκείνο και όχι εσείς «είναι το αφεντικό». Με αυτόν τον τρόπο εκπαιδεύετε το μικρό σας να περιμένει την επόμενη υπενθύμιση από το να δίνει προσοχή την πρώτη φορά που του λέτε να κάνει κάτι. Πώς να το σταματήσετε; Αντί να δίνετε οδηγίες στο μικρό σας από την άλλη άκρη του δωματίου, φροντίστε να έχετε οπτική επαφή, να πείτε το όνομά του, να το αγγίξετε στον ώμο και να κλείσετε την τηλεόραση για να στρέψετε την προσοχή του σε αυτό που του λέτε. Αν δεν αντιδρά, εξηγήστε του ότι θα υπάρχουν συνέπειες και ποιες είναι αυτές.

Παιδί – συμπεριφορά

Σηκώνει… μπαϊράκι. Είναι καλό το μικρό σας να μπορεί να φέρει εις πέρας κάποιες δραστηριότητες μόνο του, αλλά το να το αφήνετε να έχει τον έλεγχο των πραγμάτων που πρέπει εσείς να ρυθμίζετε, δεν του διδάσκει ότι πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες. Καθορίστε ένα μικρό αριθμό από κανόνες για το σπίτι και μιλήστε για αυτούς στο παιδί σας συχνά. Αν, για παράδειγμα, ανοίξει την τηλεόραση χωρίς την άδειά σας, πείτε του να την κλείσει και υπενθυμίστε του ότι πρέπει να σας ρωτάει πριν την ανοίξει.

Συμπεριφορά αντιδραστική ή περιπαιχτική. Μπορεί να είχατε την εντύπωση ότι το παιδί σας θα ήταν αντιδραστικό καθώς έμπαινε στην εφηβεία, όμως η συμπεριφορά που τη χαρακτηρίζει θρασύτητα πολύ συχνά ξεκινάει από την προσχολική ηλικία καθώς τα παιδιά μιμούνται τους μεγαλύτερους τους για να δοκιμάσουν την αντίδραση των γονιών τους. Πώς θα το σταματήσετε; Κάντε το παιδί σας να συνειδητοποιήσετε τη συμπεριφορά του. Δεν πρέπει να το κάνετε να νιώσει άσχημα, αλλά να το κάνετε να καταλάβει πώς μοιάζει και πώς ακούγεται. Αν η συγκεκριμένη συμπεριφορά συνεχίζεται τότε αρνηθείτε να αντιδράσετε και φύγετε από το δωμάτιο. Πείτε του για παράδειγμα ότι δεν μπορείτε να ακούσετε καλά όταν σας μιλάει με αυτόν τον τρόπο και ότι θα καταφέρετε να το καταλάβετε όταν σας μιλήσει όμορφα.

Διαστρεβλώνει την αλήθεια. Πιθανόν να μην φαίνεται και τόσο σοβαρό θέμα αν το μικρό σας πει ότι έχει στρώσει το κρεβάτι του ενώ απλά έχει ανακατέψει τα σεντόνια ή αν διηγείται σε φίλους ότι έχει επισκεφθεί κάποια μέρη στα οποία δεν έχει πάει ποτέ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σταματάτε εξαρχής κάθε προδιάθεση για ψέμα. Το ψέμα μπορεί να γίνει αυτόματη αντίδραση αν το μικρό σας μάθει ότι είναι ένας εύκολος τρόπος για να παρουσιάζει τον εαυτό του καλύτερο, για να αποφύγει κάτι που δεν θέλει ή για να αποφύγει να βρεθεί σε δύσκολη θέση αν έχει κάνει ήδη κάτι. Πώς θα το σταματήσετε; Εξηγήστε του ότι αν δεν λέει πάντα την αλήθεια, οι υπόλοιποι δεν θα το πιστεύουν. Μην παραλείψετε να του διηγηθείτε την ιστορία του «Ψεύτη βοσκού», ο οποίος έλεγε διαρκώς ψέματα ότι ο λύκος επιτίθεται στα πρόβατά του και όταν κάποια στιγμή αυτό συνέβη στα αλήθεια κανείς δεν τον πίστεψε και έτσι κανείς δεν έσπευσε να τον βοηθήσει.