Απαντώντας στο τηλέφωνο

Καλοί τρόποι στο τηλέφωνο

Μάθετε στο μικρό σας πώς να μιλάει ευγενικά και με ασφάλεια στο τηλέφωνο

Γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται μια τηλεφωνική συνομιλία με ασφάλεια όταν είναι αρκετά μεγάλο για να απαντάει στις τηλεφωνικές κλήσεις στο σπίτι; Μιλάει ευγενικά σε γνωστούς και αγνώστους μέσω της τηλεφωνικής συσκευής; Οι καλοί τρόποι στο τηλέφωνο είναι εξίσου σημαντικοί με τους καλούς τρόπους στην πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία. Δείτε πώς θα του δώσετε τις σωστές κατευθύνσεις.

  • Καταρχήν μπορείτε να ξεκινήσετε να εξασκήστε παίζοντας παιχνίδια ρόλων. Προσποιηθείτε ότι το καλείτε στο τηλέφωνο και αφήστε το να απαντήσει. Στην συνέχεια, πείτε του να σας πάρει εκείνο και δείξτε του πως πρέπει και εκείνο να απαντάει. Μέσα από την επανάληψη θα αποκτήσει σταδιακά την συγκεκριμένη δεξιότητα.
  • Η πρώτη επαφή μπορεί να γίνει πραγματοποιώντας μια κλήση σε κάποιον κοντινό συγγενή ή σε κάποιον φίλο του. Σε κάθε περίπτωση, εξηγήστε του ότι πρέπει να συστηθεί και να ζητήσει ευγενικά το πρόσωπο με το οποίο επιθυμεί να μιλήσει. Αν δεν βρίσκεται εκεί μάθετέ του πώς να αφήνει ένα μήνυμα και φυσικά να ολοκληρώνει το τηλεφώνημα με ένα ευχαριστώ και ένα αντίο.  Περισσότερη εξάσκηση θα χρειαστεί αν πρέπει να τηλεφωνήσει σε κάποιον ενήλικα που δεν γνωρίζει καλά. Στην περίπτωση αυτή πιθανόν να χρειαστεί να ακούσει προσεκτικά τις πληροφορίες που θα του δώσουν ή να σημειώσει στοιχεία που είναι δύσκολο να θυμάται.
  • Όταν καλούν εσάς στο σπίτι αφήστε το παιδί σας να σηκώσει το ακουστικό και να κάνει εξάσκηση. Ζητήστε του να λέει «Παρακαλώ;» και να αφήνει τον άλλο να συστηθεί. Προτρέψτε το να αποφεύγει το ξερό «Ναι;» και το αγενές «Ποιος είναι;».Depositphotos 12858610_s
  • Το πιο σημαντικό βήμα είναι το πώς πρέπει να απαντάει σε μια τηλεφωνική κλήση από κάποιον που δεν γνωρίζει ή δεν αναγνωρίζει. Πρέπει να μάθει πώς να αποσπά τις πληροφορίες που ενδεχομένως χρειάζονται και όχι να δίνει πληροφορίες για το ποιος είναι, πόσα άτομα βρίσκονται στο σπίτι, ή ποια είναι η διεύθυνση του σπιτιού ειδικά αν δεν γνωρίζει ποιος βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής. Αυτό αφορά περισσότερο στην ασφάλειά του. Αν έχετε τηλεφωνική συσκευή με αναγνώριση μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να μην απαντάει αν δεν αναγνωρίζει το νούμερο από το οποίο προέρχεται η κλήση.  
  • Φροντίστε να έχετε δίπλα στο τηλέφωνο χαρτί και μολύβι σε περίπτωση που χρειαστεί να κρατήσει κάποιο μήνυμα, όπως το όνομα και το τηλέφωνο κάποιου που κάλεσε και δεν σας βρήκε στο σπίτι. Εξηγήστε του να μην διστάσει να ρωτήσει αν κάτι δεν καταλαβαίνει και να αφήνει τα μηνύματα σε ένα σημείο όπου να μπορείτε να τα βρείτε.