Τρόποι για να κάνετε το παιδί σας να σας ακούει με ευκολία
Παλιότερα κρεμόταν από τα χείλη σας και ο λόγος σας ήταν για εκείνο το παν, αλλά τώρα σας αγνοεί επιδεικτικά. Παλιότερα νιώθατε ότι εσείς είσαστε ο καλύτερος του φίλος και τώρα φαίνεται να έχετε μπει σε δεύτερη μοίρα. Κι όμως τα παραπάνω δεν είναι ούτε σπάνια ούτε παράλογα.
Το παιδί σας καθώς μεγαλώνει, και ειδικά στα χρόνια του δημοτικού, τεστάρει τα όρια της ελευθερίας του και νιώθει ότι έχει μεγαλύτερο έλεγχο όσον αφορά στις επιλογές του. Παράλληλα στρέφει το ενδιαφέρον του στον κόσμο έξω από το σπίτι, δηλαδή στο σχολείο, στους φίλους που γνωρίζει, σε δραστηριότητες που κάνει. Η συμπεριφορά του έχει περισσότερο να κάνει με την αίσθηση του εαυτού του ως ξεχωριστή οντότητα και όχι με τα συναισθήματα του για εσάς. Για να συνεχίσει να σας ακούει ξεχάστε τις φωνές και το άγχος και ακολουθήστε πέντε tips που θα φέρουν αποτελέσματα.
Δείτε τις πραγματικές διαστάσεις της κατάστασης και διαφοροποιείστε τη στρατηγική σας. Οι φωνές δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα και είναι αρνητικές και για εσάς τους ίδιους. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι ένα βήμα πίσω για να αξιολογήσετε με ψυχραιμία την κατάσταση. Αναγνωρίστε ότι το παιδί σας δεν επιχειρεί σκοπίμως να υπονομεύσει εσάς ή τη σχέση σας, αλλά συμπεριφέρεται σύμφωνα με την ηλικία του. στη συνέχεια ακολουθήστε μια καλύτερη στρατηγική. Αποφύγετε λόγου χάρη να του ζητήσετε κάτι όταν ασχολείται με κάτι και είναι προσηλωμένο σε αυτό.
Κάντε αισθητή την παρουσία σας. Ένα ελαφρύ χτύπημα στον ώμο ή η παρουσία σας ακριβώς μπροστά του, ανάμεσα σε εκείνο και την τηλεόραση για παράδειγμα, ή ένα αστείο αυξάνει τις πιθανότητες να στρέψει την προσοχή του σε αυτό που του λέτε.
Αποφύγετε την ηχώ.Το να επαναλαμβάνετε το όνομα του παιδιού σας κάθε φορά που θέλετε να κάνει κάτι δεν θα σας φέρει κανένα αποτέλεσμα. Πείτε του μια φορά αυτό που πρέπει να κάνετε και ενημερώστε το για τις επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν αν δεν το κάνει (φυσικά δεν μιλάμε για τιμωρία). Βοηθητικό είναι και ένα χρονόμετρο για να μαζέψει το τραπέζι, να κλείσει την τηλεόραση ή να βάλει τα παπούτσια του με τη λήξη του χρόνου. Ενισχύστε την χρονική προειδοποίηση συμπληρώνοντας και μια μικρή επιβράβευση, για παράδειγμα αν μέσα σε 3 λεπτά μαζέψεις τα ρούχα σου, θα μπορείς να κάτσεις στον υπολογιστή 15 λεπτά πριν κοιμηθείς.
Επιλέξτε το σωστό μήνυμα. Εστιάστε στα ζητήματα που πραγματικά έχουν σημασία. Πολλές φορές είναι πιο εύκολο το παιδί να συνεργαστεί αν συνειδητοποιεί και εκείνο ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα.
Ακούστε το παιδί σας.Καμιά φορά τα παιδιά αδιαφορούν γιατί θεωρούν ότι και οι άλλοι αδιαφορούν για αυτά. Οι γονείς καθώς είναι πολυάσχολοι ενδέχεται να μην δίνουν την πρέπουσα σημασία σε πράγματα που είναι σημαντικά για τα παιδιά τους. Αν το παιδί σας αισθάνεται ότι αποδέχεστε τις επιλογές του, ενδιαφέρεστε για το πώς περνάει την ημέρα του και ποια προβλήματα έχει τότε είναι πιο πιθανό να ακούσει τι έχετε να του πείτε.