Αντιμιλάει

Αντιμιλάει

6 συμβουλές διαπαιδαγώγησης για να σταματήσει να αντιμιλάει

Πόσες φορές σας έχει τύχει να σας πει ή να σας ζητήσει κάποιος κάτι κι εσείς να του μιλήσετε απότομα, να του φωνάξετε ή να του αντιμιλήσετε επειδή είστε θυμωμένοι ή σε ένταση; Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με ένα παιδί.

Ίσως είναι δύσκολο να συγκρατηθείτε όταν το αγγελούδι σας αντιμιλάει με το παραμικρό αλλά προσπαθήστε να σκεφτείτε τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τις λέξεις του. Πιθανότερα ενόχληση, θυμός, φόβος ή λύπη. Έτσι θα καταφέρετε να του μάθετε πώς να εκφράζει καλύτερα αυτό που νιώθει. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα για όλη του τη ζωή. Δείτε στη συνέχεια ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιδράσετε.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Προσπαθήστε να μην αντιδράσετε απότομα και να μην απαντήσετε με ανάλογο τρόπο ή με τον ίδιο τόνο, κυρίως γιατί ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε στο μικρό σας να μιλάει στους γύρω του με σεβασμό είναι να αποτελέσετε το σωστό παράδειγμα. Εάν, λόγου χάρη, του αποκριθείτε με τη φράση «μη μου μιλάς εμένα έτσι, παλιόπαιδο» αφενός δεν θα το παραδειγματίσετε ορθά, αφετέρου θα ενισχύσετε τον εκνευρισμό του. Προτιμήστε να απαντήσετε με μια φράση του τύπου «μπορείς να βρεις έναν καλύτερο τρόπο για να το πεις αυτό;».

Ορίστε κανόνες. Το μικρό σας θα πρέπει να γνωρίζει τι είναι σωστό να λέει και τι όχι. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να του πείτε ξεκάθαρα τους κανόνες και να τους υπενθυμίζετε κάθε φορά που τους αθετεί. Εάν αντιμιλήσει, πείτε του ξεκάθαρα τι είναι αυτό που δεν επιτρέπεται να λέει και για ποιο λόγο. Θέστε δηλαδή ξεκάθαρα όρια και παραμείνετε πιστοί σε αυτά.

Δείτε πίσω από τις λέξεις. Πριν αρχίσετε να σκέφτεστε ότι μεγαλώνετε ένα αγενές παιδί, ένα παιδί χωρίς τρόπους και σεβασμό, είναι απαραίτητο να εστιάσετε στα συναισθήματα που προκαλούν το απότομο λεκτικό ξέσπασμα ή τις άσχημες λέξεις και στο μήνυμα που θέλει να σας δώσει το μικρό σας αλλά το κάνει με  τον λάθος τρόπο. Αυτά είναι που το κάνουν προς στιγμήν «κακό» και όχι ο χαρακτήρας του ή ο τρόπος που το διαπαιδαγωγείτε.

Αναγνωρίστε λοιπόν τα συναισθήματά του και σε ήρεμο τόνο προσπαθήστε να κάνετε ξεκάθαρο και στο ίδιο τον λόγο που μιλάει με αυτό τον τρόπο. Σε κάθε περίπτωση προσπαθείτε να του εξηγείτε ότι ενδιαφέρεστε για το πώς νιώθει ακόμα και αν δεν αποδέχεστε τον τρόπο εκφράζει τα συναισθήματά του. Μια καλή λύση θα ήταν, επομένως, να του πείτε, για παράδειγμα: «Ξέρω πως θύμωσες επειδή πρέπει να σταματήσεις τη ζωγραφική για να πας στο κρεβάτι για ύπνο, όμως δεν μου αρέσει ο τρόπος που μιλάς. Βρες έναν καλύτερο τρόπο να το πεις και θα μπορέσεις να παίξεις για άλλα 10 λεπτά».

Μην υποχωρείτε. Αποφύγετε τους συμβιβασμούς ή την υποχώρηση αν ξαφνικά το μικρό σας αρχίζει να μιλάει άσχημα. Αν λόγου χάρη αυτό γίνει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, προειδοποιήστε το μια φορά ότι δεν θα συνεχίσετε να παίζετε μαζί του αν δεν μιλάει όμορφα και σε περίπτωση που συνεχίσει διακόψτε το παιχνίδι. Αν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε πάντα να διακόψετε εύκολα αυτό που κάνετε, βρείτε ένα ήσυχο μέρος και ήρεμα εξηγήστε του πως αν το ξανακάνει θα έχει επιπτώσεις, π.χ. να μην δει την αγαπημένη του εκπομπή στην τηλεόραση ή να αναβληθεί μια βόλτα που είχατε προγραμματίσει.

Παρέχετε επιλογές. Η δυνατότητα επιλογών, μέσα πάντα σε λογικά πλαίσια, θα μειώσει την ανάγκη του να θέλει να επιβάλλεται με επιθετικό τρόπο. Συνεπώς δώστε του την ευκαιρία να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του, στην πραγματικότητα ελεγχόμενες. Ρωτήστε το λόγου χάρη αν προτιμά να φορέσει τη μπλε ή την πράσινη μπλούζα, αν θέλει να επισκεφθείτε το πάρκο ή την παιδική χαρά ή αν προτιμά μακαρόνια ή κοτόπουλο για το βραδινό. Φυσικά θα πρέπει να σεβαστείτε την επιλογή του αλλά και να παρέχετε επιλογές που να είναι και οι δύο αποδεκτές από εσάς.

Εστιάστε στις λύσεις. Σε μια ήρεμη κουβέντα με το παιδί σας πιθανόν να καταλάβετε περισσότερα πράγματα σχετικά με τις αιτίες που το οδηγούν στο να σας μιλάει άσχημα. Ίσως να εκνευρίζεται κάθε φορά που του ζητάτε κάτι γιατί δεν θέλει να διακόπτει αυτό με το οποίο ασχολείται τη δεδομένη στιγμή. Εξηγήστε του ότι καταλαβαίνετε ότι εκνευρίζεται ή θυμώνει αλλά με το να μιλάει άσχημα δεν θα καταφέρει να αλλάξει κάτι. Εσείς από την μεριά σας, προσπαθήστε να το ειδοποιείτε νωρίτερα ώστε να εξασφαλίσετε μια πιο ομαλή μετάβαση, π.χ. «σε 10 λεπτά θα ήθελα να μαζέψεις το κρεβάτι σου» ή «όταν τελειώσεις τη ζωγραφιά σου να φυλάξεις τα παιχνίδια σου».

 Extra Tip: H απότομη αντίδραση του όταν του ζητάτε κάτι μπορεί να οφείλεται σε κάποια φοβία. Για παράδειγμα, εάν αντιδρά κάθε φορά που έρχεται η ώρα να πάει για ύπνο μπορεί να φοβάται το σκοτάδι. Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά και ίσως κατανοήσετε τις αντιδράσεις του.