Αντιμετωπίστε τον σαρκασμό

Σαρκασμός

Το παιδί σας είναι τόσο σαρκαστικό σε σημείο που να κάνει τον άλλον να νιώθει άσχημα; Σας προτείνουμε μερικούς τρόπους για να διαχειριστείτε την κατάσταση.

Ο σαρκασμός, μια δεξιότητα που αναπτύσσουν τα παιδιά στα 7 με 8 τους χρόνια, ενδέχεται να είναι ένας έμμεσος τρόπος για να εκφράσει κανείς το θυμό ή τη λύπη του. Ωστόσο, πολλές φορές πρόκειται για μια συγκεκαλυμμένη αγένεια, ικανή να προκαλέσει προβλήματα και να προσβάλλει. Πώς να το αντιμετωπίσετε;

  1. Σκεφτείτε δύο φορές τι λέτε και πώς το λέτε. Τα παιδιά αντιγράφουν το στυλ της επικοινωνίας που ακούν από τους γύρω τους, συνεπώς αν εσείς είστε σαρκαστικοί όταν μιλάτε είναι φυσικό το μικρό σας να ακολουθεί το δρόμο σας. Η διαφορά είναι ότι εκείνο μπορεί να μην καταλαβαίνει ακριβώς τον αντίκτυπο των λέξεων του στους άλλους. Σκοπός, λοιπόν, είναι να δώσετε το καλό παράδειγμα. Αν λόγου χάρη το δωμάτιο του μικρού σας είναι άνω κάτω και εσείς του πείτε ειρωνικά «μπράβο που τακτοποίησες το δωμάτιο όπως σου είπα», είναι πιθανόν να αντιγράψει αυτόν το στυλ στον τρόπο που μιλάει. Προσοχή πρέπει να δώσετε και στον αυτοσαρκασμό καθώς αν κάψετε το κοτόπουλο και πείτε «άλλο ένα υπέροχο γεύμα από την μαμά», μην ξαφνιστείτε όταν την επόμενη φορά σας πει ακριβώς το ίδιο το παιδί σας. Και τότε αναμφίβολα θα στενοχωρηθείτε.
  2. Παρακολουθήστε τι παρακολουθεί. Στόχος σας είναι οι θετικές επιρροές να είναι πολύ περισσότερες από τις αρνητικές. Συνεπώς ελέγξτε τι εκπομπές παρακολουθεί στην τηλεόραση, τι στυλ συμπεριφοράς προωθούν οι αγαπημένοι τους ήρωες κοκ.
  3. Παρεμβαίνετε με προσοχή. Αν το παιδί σας μιλήσει σαρκαστικά σε κάποιο άλλο παιδί ενώ παίζουν, πώς είναι καλύτερο να αντιδράσετε; Καταρχάς πρέπει να δείτε αν έχει θυμώσει ή στενοχωρηθεί το άλλο παιδί. Αν όχι, τότε περιμένετε μέχρι να μείνετε μόνοι σας με το βλαστάρι σας και να του εξηγήσετε γιατί δεν είναι σωστό αυτό που είπε. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα το κάνετε να ντραπεί μπροστά στους άλλους, μετατοπίζοντας τελικά την προσοχή στην ντροπή και όχι στο σχόλιο. Ωστόσο, αν το άλλο παιδί θυμώσει τότε είναι καλύτερο να επέμβετε υποστηρίζοντας διακριτικά το παιδί που ήταν αποδέκτης του σχολίου.

Αν το δικό σας παιδί επιστρέψει σπίτι και αναφέρει κάποιο σαρκαστικό σχόλιο που ένας φίλος του έκανε για εκείνον, ρωτήστε το πώς ένιωσε. Αν πληγώθηκε σκεφτείτε κάποιες πιθανές απαντήσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει την επόμενη φορά, φυσικά όχι σαρκαστικές. Μπορείτε ακόμα να το βοηθήσετε μέσα από το παιχνίδι ρόλων να μάθει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό του όταν είστε μακριά του.