Ένταση μετά το σχολείο

Ένταση μετά το σχολείο

Πώς θα διευκολύνετε τη μετάβαση από το σχολείο στο σπίτι;

Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάει το παιδί σας το σχολείο, είναι πολύ πιθανόν να αισθάνεται άγχος καθώς προσπαθεί να δώσει τον καλύτερό του εαυτό και να αφομοιώσει τις γνώσεις. Δεν είναι παράλογο λοιπόν να έχετε να αντιμετωπίσετε καταστάσεις έντασης ή άγχους μετά το σχολείο, ενδείξεις ότι το παιδί σας χρειάζεται χρόνο για να μεταβεί από τη μια κατάσταση στην άλλη: από το σχολείο στην ηρεμία του σπιτιού του. Για να το διευκολύνετε:

  • Προσφέρετε ένα σνακ, όπως ένα τοστ, μπάρες δημητριακών, μπαστουνάκια λαχανικών ή φρούτα μόλις γυρίσετε στο σπίτι. Αφήστε το να φάει, να πάρει δυνάμεις και να χαλαρώσει.
  • Κατόπιν, δώστε του την ευκαιρία να εκτονωθεί σε κάτι που του αρέσει πριν ξεκινήσει το διάβασμα και τις άλλες εξωσχολικές του δραστηριότητες.
  • Ορίστε μια ώρα που το παιδί θα πάψει να ασχολείται με τα μαθήματά του και ορίστε τις ως ώρες ησυχίας. Μην τις γεμίσετε όμως με τηλεόραση και video games! Επιλέξτε πιο χαλαρωτικές και ήρεμες δραστηριότητες Διαβάστε παρέα ένα βιβλίο ή κάντε έναν μικρό περίπατο.
  • Εάν το παιδί παραπονιέται ή δείχνει να μην προλαβαίνει, εάν τελειώνοντας το σχολείο έχει αγγλικά, κιθάρα και μετά ποδόσφαιρο, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε μήπως χρειάζεται να ελαττώσετε ή να αραιώσετε  για ένα διάστημα τις εξωσχολικές του δραστηριότητες για να μην είναι παραφορτωμένο το πρόγραμμά του.
  • Επειδή το παιδί σας είναι κουρασμένο ή άκεφο στο τέλος της ημέρας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι άσχημο έχει συμβεί στο σχολείο. Αν ωστόσο αντιληφθείτε ότι αυτή η αντίδραση είναι επαναλαμβανόμενη και μάλιστα με μεγάλη συχνότητα τότε συζητήστε με τη δασκάλα του για να σας ενημερώσει σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι άλλο.