Άσε το παιδί σου να βαρεθεί…

Άσε το παιδί σου να βαρεθεί…

Γιατί πρέπει να παραμένεις αδρανής όταν το παιδί σου παραπονιέται ότι βαριέται;

Χθες συνάντησα τυχαία στο Youtube ένα video του World Economic Forum, το οποίο και παραθέτω παρακάτω (για τους αγγλομαθείς). Το συγκεκριμένο video με εντυπωσίασε γιατί αναφερόταν σε κάτι που κανένας γονιός δεν θα ήθελε για το παιδί του –να το αφήσει δηλαδή να βαρεθεί-αλλά και ούτε που θα του περνούσε από το μυαλό ότι κάτι τόσο άσχημο φαινομενικά μπορεί εν τέλει να κάνει καλό.

Συγκεκριμένα, εάν επιθυμείς να είσαι ένα πολύ καλός γονιός, είναι αναγκαίο, σύμφωνα με τους αναπτυξιολόγους, να αφήσεις το παιδί να βαρεθεί και να μην βιάζεσαι να επέμβεις με έτοιμες λύσεις για την ψυχαγωγία του.

 Οι ερευνητές διατείνονται πως η ανία παρέχει στα παιδιά μια εσωτερική ηρεμία πολύ βοηθητική για την ανάπτυξη αυτογνωσίας. Προτείνουν, λοιπόν, να μην τα τοποθετήσετε μπροστά σε μια οθόνη (τηλεόραση, tablet, computerκοκ) προκειμένου να απασχοληθούν, αλλά να τους θέσετε δημιουργικές προκλήσεις για να ενεργοποιήσουν την φαντασία τους. Άλλωστε, η φαντασία και η δημιουργικότητα μπορούν να διεγείρουν ενδιαφέροντα που διαρκούν για μια ολόκληρη ζωή. Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες για την ζωή τους όταν αναγκάζονται να εφεύρουν λύσεις για να νικήσουν την ανία τους.

 

«Τα παιδιά πρέπει να καθίσουν μέσα στην ανία τους, για να γίνει ο κόσμος τόσο ήσυχος ώστε να μπορούν να ακούσουν τον εαυτό τους»

Dr Vanessa Lapointe

Τι μπορείτε, λοιπόν, πρακτικά να κάνετε;

Την επόμενη φορά που το παιδί θα σας πλησιάσει και θα σας πει «Βαριέμαι», κάντε την έκπληξη και μην κάνετε τίποτα απολύτως. Πείτε μόνο «Αγαπώ την βαρεμάρα» και αφήστε του χώρο ώστε να δείτε τι θα σκαρφιστεί.